Glavni

Maske

Japanska ravna britva

Među ostalim opasnim britvama, tradicionalno japansko kamisorsko britvo zauzima posebno mjesto - i to s pravom. Na prvi pogled, srce bilo kojeg muškarca trebalo bi tukli malo brže, a sama ruka dospjeti za ručku, kao da je ispred vas oružje. Dijelom je to tako, prema legendama, u davna vremena Kamisori je stvoren za najuglednije ljude od oružja, točnije njihovih fragmenata. Kao što je poznata katana ili samurajski mač. Možete razgovarati o njima, bilo beskrajno ili uopće ne. I tako je jasno da je kvaliteta u ovom slučaju apsolutni kriterij, doveden do savršenstva.

Međutim, suvremeni dizajni, također proizvedeni po komadu, malo su inferiorni od najboljih kreacija japanskih majstora prošlih stoljeća. I drugi, jeftiniji modeli također nisu plodovi masovne proizvodnje, stanovnici zemlje izlazećeg sunca su previše savjesni da depersonaliziraju tako važan objekt.

Za cijenu. Nepotrebno je reći da je visoka, najbolje britve ove marke koštaju nekoliko stotina dolara, a jednostavniji su i skuplji od većine europskih ili američkih kolega. Ovo, ako govorimo o izvornim japanskim proizvodima, a ne lažnim.

Ali glavna razlika nije u kvaliteti, nego u formi. Japanski britvica se ne presavija i izgleda vrlo slično oštrici, a to je ime nekad opasne oštrice britve. Ona je doista vrlo opasna, ako pogledate pažljivo, ali u isto vrijeme privlačno. Svaka prava stvar ima svoju karizmu, svoj stil, čak i karakter, a ne služe svi. Ili, naprotiv, imajući takve stvari, osoba se može promijeniti? Tko zna, ali postoji istina...

Tradicionalno brijanje s kamisorijem donekle se razlikuje od ostalih ravnih britvi. Kraća oštrica olakšava brijanje dlačica na teško dostupnim mjestima, a lako se naviknuti na oblik. Pitanje vremena i prakse. Ali, dobivanje ovog britva, možete se osjećati, ako ne samuraj, onda sigurno ne štreber s jednokratnim stroj!

Povijest japanske Camisor Razor

U svijetu opasnih britva ističu se tzv. Kamisori - japanski strahovi. Za razliku od europskih, oni se ne sklapaju. Najpoznatiji moderni proizvođač camisorisa je Iwasaki. Za razliku od europskih, nisu sklopivi i imaju kratku oštricu.

Na japanskom se riječ "Kami Sori" か [(み そ り] naziva britvom (tj. Bilo kojom britvom).

"Copy" 剃 る [そ る] znači "brijanje". “Kami Sori Toga” je onaj koji briše britve.

"Camisori" ili "va-kamirori" britva došla je u Japan iz Kine s uvođenjem budizma tijekom razdoblja Asuka (552–645). Isprva se koristio u obredima kako bi obrijao glavu i lice budističkih redovnika.

U srednjem vijeku u Japanu, brijači su korišteni za brijanje glava (i lica) samuraja. Britva Camisori smatrana je svetim objektom i stoga je imala visoku cijenu.

U određenim razdobljima japanske povijesti (razdoblje Heian (794-1185) - razdoblje Edo (1603-1868) muškarci i žene iz više klase prakticirali su okimayu (眉 眉 ili ま ゆ) - brišući obrve britvom i zamjenjujući ih lažnim koje su naslikane iznad starog na čelu.

Kada je 1876. Meijiova vlada zabranila javno nošenje oružja (mačeva), kovači kovača su svoje vještine i znanje pretvorili u proizvodnju visokokvalitetnih britvi i noževa.

Uz sudjelovanje europskih vojnih stručnjaka, moda za brkove i brijanje brade došla je do japanske vojske.

Nakon Drugog svjetskog rata, potražnja za Camisorisom porasla je kako je tisuće vojnika koristilo ovu ravnu britvu tijekom borbi.

Poput mačeva, “wa-kamirori” se izrađuju kovanjem dvije vrste čelika: Hagane i Džigane. Hagane je tvrdi čelik koji tvori oštricu, a Jigane je deblji sloj mekog čelika koji podržava Hagane. Zato su samurajski mačevi i kamisori samo naoštreni.

Japan

 • Najbolje ocijenjene
 • Prvo na vrhu
 • stvarni vrh

21 komentar

Britva Camisori smatrana je svetim objektom i stoga je imala visoku cijenu.
Da, gdje god pljunuo, sigurno ćete ući u nešto sveto.

Wow, wow, wow! Zašto si sad, dovraga, u svetom?

Pa u selu u ljeto, pesters sveti shtibletam.

". brijači su obrijali glave (i lica)."

Ruke su bile zauzete nečim važnijim.

Oprostite, tko vam je rekao da su japanski mačevi imali jednostrano oštrenje?

Pogledajte tsuba (krugljaš-garda) i vidjet ćete da profil katane uključuje bilateralne spuštanje i oštrenje.

No, japanski kuhinjski noževi su, zapravo, često samo naoštreni.

I, u tom smislu)))

usput, Japanci su, ako mi sjećanje služi, i mačevi s dvije oštrice, tsurugi.

Poput mačeva, “wa-kamirori” se izrađuju kovanjem dvije vrste čelika: Hagane i Džigane. Hagane je tvrdi čelik koji tvori oštricu, a Jigane je deblji sloj mekog čelika koji podržava Hagane. Zato su samurajski mačevi i kamisori samo naoštreni.

također se činilo besmislicom. U informativnim postovima - dvostruki filter gaijin bazar

Opasna britva Titan: ukratko o svemu

U prošlosti su muškarci prve postupke brijanja koristili uz pomoć opasnih hladnih ruku. Do danas, jedini preživjeli i ne gubeći svoju važnost ostao je samo jedan alat - ravna britva. Tada su muškarci koristili usluge brijača i službenika koji su obrijali suvišnu vegetaciju s takvom britvom. Danas mnogi ljudi koriste ovaj alat kod kuće.

Takav bi alat trebao biti prije svega visokokvalitetan i oštar. Na primjer, Titan britva od japanskog proizvođača je idealan za kućnu uporabu, osim toga, već se prodaje u gotovom setu sa svim potrebnim alatima za rad s njim. Važno je samo pronaći izvornu britvu marke Titan, jer mnogi danas spadaju u zanatske proizvode niskog kvaliteta.

O britvi Titan

Tvrtka Titan proizvodi sve vrste alata i alata za udobno i sigurno brijanje za muškarce. No, najpopularniji u smislu potražnje i odobrenja od muškaraca smatraju se pribor za brijanje, posebno, britva Titan. Da biste razumjeli što je toliko popularno u ovom alatu, trebate se detaljnije upoznati s njegovim značajkama.

Zemlja proizvodnje

Proizvođač brijača za kućnu uporabu od strane muškaraca tijekom postupka je tvrtka HAND MADE PRODUCT. Zemlja podrijetla u ovom slučaju je Japan. Općenito, ogroman asortiman britvica proizvodi se i prodaje pod markom Titan, uključujući britve iz jeftinih modela do luksuzne robe po visokoj cijeni.

Kako je prvi put stvoren?

Titan je ručno izrađeni proizvod za brijanje iz japanske proizvodnje. Tvrtka je započela 1918. godine, kada su po prvi put proizvođači oponašali proizvodni proces oštrog, poznatog samurajskog mača kako bi stvorili takve alate za brijanje. Danas se tvrtka smatra jednom od najboljih tvrtki za proizvodnju profesionalnih alata za šišanje i brijanje.

Danas se tvrtka bavi proizvodnjom nekoliko kategorija robe, i to:

 • frizerske škare;
 • strojevi za brijanje;
 • kompleti za brijanje;
 • britve;
 • Četke za brijanje;
 • remeni za ravnanje;
 • ostali pribor.

Ljubitelji Titana mogu, uz potrebne alate, kupiti sve vrste dodatne opreme, kao što su tkanine za brijanje, kutije, prijenosne kazete i oštrice, vosak za trljanje oštrice, kozmetičke proizvode za brijanje i poslije, zdjelu od pjene i još mnogo toga.

Zašto se smatra jednim od najboljih ravnih britvi?

Glavni pokazatelj kvalitete robe iz tvrtke je ručni rad, tj. Stručnjaci su radili individualno sa svim svojim srcem na svakom proizvodu. Što se tiče pribora za brijanje i samog alata, posebno za njegovu izradu, proizvođač koristi visokokvalitetan čelik ACRM-2, VG-10HZ i ACRO razreda, odnosno najbolji metal za brijanje i rezanje.

Ručni rad i visoka profesionalnost omogućuju stvaranje oštre višeslojne površine žileta. Srce oštrice jamči snažnu oštricu, a bočni slojevi su odgovorni za čvrstoću i višeslojnost noža. Koristeći fine abrazivne alate u izradi britve, proizvođač dobiva nevjerojatnu oštrinu oštrice. Pa, njihova konačna prednost je jedinstven dizajn.

Vrste britve Titan

Danas tvrtka Titan nudi široku paletu svih vrsta opasnih britvica. Razlika između takve robe može biti njihov dizajn, materijali i kvaliteta proizvodnje (low-end i luksuzni modeli). Najrelevantnije su sljedeće vrste opasnih britvica:

 • bijeli poliston;
 • crni križni kamen;
 • s zamjenjivim noževima;
 • zelena sandalovina;
 • s izmjenjivim noževima, crveno drvo s Madagaskara;
 • ljubičasta sandalovina;
 • crno afričko stablo;
 • Wenge stablo (Wenge), itd.

Razlike između takvih proizvoda bit će izgled i dizajn, kao i kvaliteta čelika i načelo stvaranja britve. U kvaliteti i cijeni, ove vrste britve nisu bitno drugačije.

Pravilna briga o britvi

Ovaj pribor za brijanje zahtijeva nekoliko pravila za njegu. Za njegov sadržaj, proizvođačima britve Titan savjetujemo da kupe poseban slučaj za zaštitu od vanjskih utjecaja, tkaninu za trljanje i vosak kako bi se lopatice zaštitile od hrđe.

zaključak

Titan je uspješna svjetska tvrtka koja proizvodi sve potrebne alate, alate i proizvode za brijanje. S proizvodima ovog branda, postupci brijanja postat će misterija, puna inspiracije i duhovnosti. Takvi britvice imaju iznimno oštre oštrice, zahvaljujući kojima se dlake mogu obrijati bez prepreka i iritacije kože jednim pokretom.

Japanska ravna britva

Ori Kamisorijeva britvica s japanskim oštricama, prvi put se obrijam na fotoaparatu

Hvala što ste gledali i ne zaboravite se pretplatiti na nove videozapise! / Like Podijeli! Grupa u VK "Opasna brijač / Brooklyn Prod.

. Brijanje. Japanska opasna oštrica Kamisori, Yaqi četkica, Pinaud, glicerinski sapun za brijanje, Proraso

Hvala što ste gledali i ne zaboravite se pretplatiti na nove videozapise! / Like Podijeli! Grupa u VK "Opasna brijač / Brooklyn Prod.

A Brijanje ravne britve 美 Biken, japanski frameback

Kupite aparat za brijanje spreman za brijanje: https://vk.com/album-11678662_215568100 Pozivam sve koji su zainteresirani za brijač.

Japanski tip britve

Kamisori britve Damaska ​​čelika se izrađuju i pripremaju se za postavljanje na gradilište. I dalje će proizvoditi.

Japanski Kamisori proizvodni proces britve

Mizuoti Ryuichi je posljednji japanski majstor za brijanje u Japanu. Godine 2014. Japan je priznao Mizuoti Ryuichi.

Tradicionalna japanska ravna britva

Izgleda kao tradicionalna japanska ravna britva. To čine od najboljeg čelika.

Camisori HENKOTSU Iyademo kireru uvijek brije dobro ん ホ つ イ ヤ デ モ

brijanje japanske tradicionalne britve kamisori.

Opasna britva, kamisori.

Japanski britva.

Alexander Budulay Kharkiv T. + 380632301151 Aleksey Moscow + 79164009003 Edward Sedykh Abinsk +79184687592 Sharpen.

ravna britva Japanska zlatna britva

Pogledajte sličan opis, kao i kupite britve, pribor i prirodno kamenje za njih.

Japanski kamisori Iwasaki Alexander u Obninsku. 8-918-468-75-92.

Kamisori čelik za ugradnju 65G

Postalo je zanimljivo je li čelik 65 G bio prikladan za opasnu britvu, učinio je da izgleda kao camisor. Što je rezultat toga?

Opasna britva Kamisori vijesti dana

Najnovije vijesti o proizvodnji opasnih britvica Kamisori iz čelika iz Damaska ​​vrlo su opasne.

Iwasaki Tamahagane, japanski i Sheffield Clark. 8-918-468-75-92.

Iwasaki Tamahagane, japanski i Sheffield Clark nakon oštrenja. Brijači kupuju: https://www.avito.ru/abinsk?s=101q=%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%8.

ravna britva Japan / japanski britva

Pogledajte sličan opis, kao i kupite britve, pribor i prirodno kamenje za njih.

britva Japanski Manaslu / Manaslu Japanski britva

Pogledajte sličan opis, kao i kupite britve, pribor i prirodno kamenje za njih.

Japanska ravna britva na europskom tržištu Razor za brijanje Katana

Klasična britvica britanske japanske proizvodnje.

TITAN1918.com Japanska ravna britva Titan 1918 - opasne britve

Naša web stranica: http://www.titan1918.com Službeni video TITAN: http://www.titan1918.com/#!video/cwtp Facebook stranica:.

Japanski test prirodnog kamena za oštrenje britve prirodnog kamena # 3

Japanski prirodni kamen test za oštrenje # 3 prirodnog kamena ravnu britvu oštrenje britva test https://youtu.be/Yg83SNaFDig.

ravna britva Japan / japanski britva

Pogledajte sličan opis, kao i kupite britve, pribor i prirodno kamenje za njih.

Bl Pregled japanske oštrice noža - YASUKI STEEL VISOKE KLASE S.2

Hvala što ste gledali i ne zaboravite se pretplatiti na nove videozapise! / Like Podijeli! Grupa u VK "Opasna brijač / Brooklyn Prod.

Japanska antička britva Nichiri Manaslu razdoblje Taisho-Showa

Japanska antička britva Nichiri Manaslu razdoblje Taisho-Showa

OVAJ BROJ JE PRIDRŽAN.

み そ り
veličina

veličina u kutiji 250mm

330 mm u proširenoj formi.

210 mm neotvoreno.

Materijal čelični damast više od 1500 slojeva

Plašt (kućište) Bambus, Sageo ručno tkani kabel.

Menuka je uparila brončanu, pozlatu-samurajsku značku

Povijest tvrtke Nichiri Co. LTD, Tokio: N 理 = Nichiri. Utemeljena 1885. godine, Nichiri je izvorno osnovana kao trgovina za brijanje u Osaki. To je bila jedna od prvih japanskih trgovina koje su prodavale proizvode za brijanje. "Nichiri" prodali su britve od poznatih japanskih robnih marki.

Odlično stanje, odličan čelik. Može se vidjeti da britva praktički nije funkcionirala kako je željela. Izvrsna geometrija, širina noža 20 mm.

Uživajte u ovom veličanstvenom i rijetkom antičkom komadu.

Takvi predmeti, kao što je antička britva Teramasa Kamisori, razdoblje Showa, izravno vezano uz japansku povijest, u izvrsnom su stanju, prilično su rijetki na ruskom tržištu antikviteta i sigurno su od velikog interesa za kolekcionare.

ĆE NAPRAVITI NAJPOKRETNIJU ZBIRKU - ĆE SLUŽITI NEZABORAVAN DAR

Kupi (kupi) ovu stavku starinski britva Nichiri Manaslu razdoblje Taisho-Showa, možete na našem online resursa.

Ukupna ocjena ove partije nije napravljena, sasvim je moguće da je ova skupina podcijenjena.

Činjenica da VI kupujete ove predmete od nas osobno je donio iz Japana, bez posrednika i rabljenih trgovaca

Izvršavamo http://antikvariat-japan.ru isporuku antikvarnog predmeta u roku od mjesec dana od Japana do bilo kojeg adresata u Ruskoj Federaciji.

Dostava iz Sankt Peterburga u Moskvu u jednom danu.

Izoštri nož

Mjesto za oštrenje noževa

Kasuke Iwasaki. Oštrenje britvice i Camisora

Napisao Masaru Nakamura
Ime Iwasaki i Jnats dio 1-3
Fotografije i slike: Masaru Nakamura
Adresa web-lokacije http://hides-export.blogspot.com/

U poslijepodnevnim satima nakon posjeta Shigefizu, otišla sam na radionicu Iwasaki. Radionica se zove "Sanjyo Seisakujo". Sada, u ovoj radionici, kovač Mizuochi čini Camisori, brand Iwasaki. Mizuochi San je radio ovdje dok je još bio mlad, ali je naslijedio od svoje trgovine i preselio se i prestao stvarati britve. Ali kad je napunio 60 godina, vratio se, jer se Iwasaki San razbolio i više nije mogao ispuniti nove zapovijedi. Mizuochi San radi u Iwasaki radionici tek poslije podneva, jer ima druge stvari za obaviti.

Iwasaki san i Mizuochi san su me nazvali i rekli mi o oštrenju britve na prirodnom kamenu.

Na početku sam pitao za razliku između sintetičkog i prirodnog kamena. Zašto, pri izravnavanju prirodnog kamena, sloj mekog željeznog jigana postaje dosadan i zašto sloj tvrdog čelika Hagane nije toliko oštar u usporedbi sa sintetičkim kamenjem.

Iwasaki san mi je odgovorio tu razliku u abrazivnom i vezivnom materijalu. Sintetičko kamenje ima istu veličinu i abrazivne čestice i te abrazivne čestice ne mijenjaju svoju veličinu tijekom oštrenja. Abrazivne čestice čvrsto su učvršćene u vezivnom materijalu, ali ponekad se lome. Zatim je prstom nacrtao linije u zraku i rekao da se zbog toga na oštrici pojavljuju pojedinačne ogrebotine, duboke i duge.

Prirodni abrazivni kamen je mekši i abrazivne čestice lako se raspadaju tijekom oštrenja. Osim toga, glina koja se veže u prirodnom kamenu ogrebotine mekani sloj jigane žlijezda. A ogrebotine na Haganinu krutom sloju željeza vrlo su kratke, jer dio abrazivnih čestica vrlo lako ulazi u suspenziju. Ogrebotine su manje. Iwasaki San je rekao da možete vidjeti razliku na površini oštrice kada je pregledate pod mikroskopom. Dostatno je povećanje od 400x ili 500x. Kratke ogrebotine reflektiraju svjetlost koja ga rasipa (više nego samo ravne duge crte), pa su počeli izgledati bolje i tupije kada su radili na kamenju s istim zrnom. Napravio sam crtež onoga što je Iwasaki san i naslikao prstom u zraku.

Iwasaki san je nastavio da ako ogrebotina koju ostavi sintetički kamen dođe na oštricu, to će je učiniti više nazubljenim od ogrebotina od prirodnog kamena. Zahvalio sam se Iwasakiju Sanu na točnosti objašnjenja i upitao mogu li fotografirati ono prirodno kamenje koje ima. I rekao mi je da u ovoj radionici ne skladišti kamenje, jer ima previše prašine.

Da, bilo je stvarno puno prašine. Mizuochi san - rekao je da je kod kuće gotov kamen, gdje završava oštrenje britve Iwasaki. Uvjerio me je da mogu sljedeći put fotografirati kod njega. Dodao je kako radi konačno oštrenje britvi i koliko je to važno. Soba mora biti čist zrak bez prašine. Prije nekoliko godina u blizini njegove kuće sagrađena je nova. U ožujku je bio sunčan dan, a prozori su mu bili otvoreni. Stolari koji su sagradili novu kuću, gdje pilje tvrdo drvo. Na ovaj dan nije mogao napraviti završnu oštricu britve. Zagađenje prašine od izgradnje nove kuće onemogućilo ga je. Također je rekao da se to ne odnosi samo na završne britve za brijanje. Ako se vrati kući nakon rada u radionici (pogotovo kad je grubo brušen na grubim kamenima), njegovo lice je kontaminirano tvrdim i velikim abrazivnim česticama. A ako se želi obrijati, najprije pažljivo pere sapunom. Inače, abrazivne čestice na licu, na oštrici će ostaviti male komadiće i brijanje neće biti ugodno.

Pitao sam Iwasakija San i Mizuochi San i kako se pripremaju završni kamen za posao i, najvažnije, u ovome. Pitao sam ih jesu li izravnali radnu površinu kamenja na Atomi, jer sam o tome čitala na internetu na engleskom, ali o tome nisam ni čitala na japanskom. Rečeno mi je da ne koriste dijamantno kamenje. Rekli su mi da koriste metodu 3 kamena kako bi izravnali površinu kamena. Imaju više od 3 identična završna kamena i na taj način poravnavaju kamenje. (Kako izravnati površinu kamena metodom 3 kamena ili ploča prikazano je na slici dolje. Ako koristite samo 2 kamena, dobit ćete 1 kameni konveksni i 1 kameni konkavni, ali s 3 kamena dobivate tri ravna ili blago konveksna kamena)

Zahvalio sam im se, ali nisu svi imali tri identična završna kamena. Postoje li kakvi prijedlozi za korisnike brijača da rade samo s minimalnim setom kamenja?

Kada sam pitao Iwasakija San, ako postoje upute za brijanje britvama za korisnike, on je otišao iz radionice u svoj dom i vratio se s knjigom, ザ ー と 日本 剃刀 の 方 sharp Kako izoštriti zapadne i japanske britve »Kasuku Iwasaki.

Iwasaki san - objasnio mi je da je ovo sveučilišno predavanje za frizere, a ovo predavanje je dao njegov otac prije otprilike 50 godina (Ovo predavanje je napisano u siječnju 1963.).

Dobio sam dopuštenje za prevođenje knjige ili prevođenje pojedinačnih poglavlja.

Ali moj prijatelj Jim na Eastern Smoothu već je preveo ovu knjigu na engleski, pa ako želite imati tekst na engleskom, možete ga preuzeti tamo. Knjiga "Kako izoštriti zapadnu i japansku britvu" prevedena je kao "Oštrenje britvi i nykhonkamsori". (Preveo sam ime malo drugačije, ali ipak je isto.)

Čitam ovu knjigu, ne može se uzeti kao udžbenik. To je više, zapis o Kasukeu Iwasakiju. Čitali su ga kolokvijalni, a ne književni japanski.

Jimov prijevod je izvrstan i ne mislim da je u prijevodu nešto izgubljeno. Međutim, treba imati na umu da je to neznanstveni rad i mislim da su neki detalji izgubljeni pri pisanju predavanja.

Dakle, ako čitate prijevod Jim-a, uočavate suštinu. I zapamtite da je predavanje napisano prije 50 godina. Mnogo se toga promijenilo od tog vremena.

Primjerice, Jimov prijevod:

Ako ste za oštrenje kupili grubu botaničku narudžbu, a tenja nagur ili majiro nagur, onda nema objektivnih razloga za stjecanje como nagur.

Mislim da ovdje nedostaje riječ tomonagur, pa je treba čitati ovako: "Koma može postati most tomonaguru, ali to nije uvijek potrebno." Dakle, suština svega toga je da Coma Nagura nije potrebna. Iwasaki je bio svjestan troškova i performansi, pa piše: koma nugura ima čestice manje od bota, ali čelik brzo izoštrava, a proizvođači mačevalaca Cloisonee ga kupuju u velikim količinama, pa je čak i skuplji od Botana.

Sada o onome što se promijenilo u zadnjih 50 godina.

Ono što se promijenilo od 1963. i 2011. godine, razlika je u tome što su sada vrlo dobra kamena Maruka rijetka i vrlo skupa. Činjenica da postoji mnogo prirodnog kamena s markama Maruka nije jako dobra. Kao rezultat toga, veliki Iwasaki San preporučio je Maruk kamenje:

Kamenje s smeđim pečatom Maruk Shoukhonim na strani pripadaju višoj klasi.

Godine 1963. Nakayama nije bio zatvoren, a Marukovo kamenje nije bilo tako skupo. Prije otprilike 30 godina, mina Nakayama je bila zatvorena, a većina vrlo dobrog kamenja prodana je davno. Pitam se što bi Iwasaki San napisao ili pročitao u svom predavanju ako trenutno živi.

Ali postoje mnoge vrlo važne stvari koje ostaju upravo sada.

“Žuto kamenje se smatra najboljim, ali nakon ispitivanja svojstava oštrenja crvenkastog kamenja, plave i bijele, rezultati su pokazali da su čestice iste, a rezultati izoštravanja su isti. "

To je vrlo važno. Ne kupujte prirodno kamenje samo na temelju izgleda. Kupite ih samo na temelju kvalitete oštrenja.

“Budući da ti problemi nisu vidljivi, cijelo izoštravanje koje je do sada provedeno bilo je manje savršeno. Ako sharpeners vidjeti nedostatke sječivo, onda bilo koji profesionalni frizer će biti u mogućnosti smanjiti shcherbinki ili brusiti zaobljeni rub. -

Sada postoje alati za pregled reznih oštrica, poput metalurškog mikroskopa, koji su nekada bili u rukama samo znanstvenika, koji su postali dostupni i potrebni su mu mnogo. Bez toga, vaše su šanse za dobru oštricu zanemarive. Kako možeš dobiti dobru oštricu kada je ne vidiš? "

Vrlo važna izjava. Trebali biste vidjeti rezultate izoštravanja.

Kada sam pitao Iwasakija San i Mazuochi San kako izoštravaju britve, Iwasaki San me pitao što mislim o obliku oštrice. On je načinio ovaj oblik rukama ovako:

"Možeš stvoriti oštricu, ovako." Ovo je ravna oštrica. "

"Vrhunac može biti ovo (hamaguriba)." "Gledao sam kako obriju čekinje tih rubova i otkrio da ravna oštrica čini ravan rez, a rub hamaguribe čini dijagonalni rez."

Rekao sam: "Dakle, ravni rubovi su bolji."

"Nije lako odgovoriti na ovo pitanje", rekao je Iwasaki San. “To ovisi o koži i ukočenosti čekinja, ako je koža gruba, a čekinje mekane, onda je ravan rub bolji. Ako je koža mekana, bolje je i čvrsti rub hamaguribe. "Japanci općenito imaju grubu kožu, tako da brijači imaju ravnu oštricu, ali frizeri koji imaju mnoge zapadne klijente melju britve ispod ruba hamaguribe, ako je bučni rub ravan, onda je kut oštrenja veći."

"Kut rezne oštrice je vrlo važan, tako da za sebe morate odabrati koji je kut najbolje za vas."

K. Iwasaki
"Oštrenje britvi i nihon kamisori"

(Izvorni tekst K. Iwasakija, 1963. Prijevod s japanskog na engleski jezik Jim Rayona 2011. Sva prava pridržana i pripadaju Jimu Rayonu. Engleski prijevod teksta može se distribuirati po volji, nepromijenjen, ali samo u nekomercijalne svrhe). Prijevod na ruski je samo za čitanje.

Dio 1. Priprema alata

1. Nagura

Upotreba crnog kamena Tsushima, kao što je nagura, umjesto bijelog, koji se minira u blizini sela Nagura, okruga Kitasitar u prefekturi Aichi, pogrešna je. U prodaji se nalazi lažna bijela nagura. Stoga, morate kupiti kamenje s crvenim pečatom s natpisom "Testirano: Asano" [vidi donju sliku].

Pitao sam se o naguri od profesora N. Asana, bio je viši predavač na fakultetu frizerki u Aičijevom centru za prefekture i živio je u blizini mjesta gdje je minirana nagura, dugo je proučavao marke na nagur kamenju i bio stručnjak za nagur.

Postoje četiri osnovne vrste nagura: botan (ボ タ ン), mejiro (白 白), tenjo (天上) i koma (コ コ ili 细). Bothan ima grube čestice i dobro melje čelik, a Tenjo i Mejiro imaju manje čestice. Budući da se nagur široko koristi za mljevenje labavog ruba i izoštravanje tupog alata, krupna nagurna kamenja su visoko cijenjena i stoga koštaju malo više. Koma nurgovi imaju manje čestice od botanskog nagurca, a čelik brusi brzo i učinkovito, nagur coma je široko korišten za poliranje mačeva, kao i proizvođači kloizona kupuju ovaj nagur u velikim količinama, pa je nagur coma još skuplji od botan nagur.

Botan nagura ponekad ima male crne inkluzije koje se nazivaju "pješčanim očima", u procesu rada s tom nagura, često ćete naići na mnoge oštre inkluzije, tako da morate biti vrlo oprezni, koristiti samo jednu stranu nagure i ne koristiti druge strane kamena.

Nagura je vrsta kvarcnog tufa stvorenog od komprimiranog vulkanskog pepela, pa je stoga jedan od nedostataka naguranja to što su kamenje krhko i vrlo često kada rade, strane suspenzije ulaze u suspenziju. Dakle, upotreba nagure s oštrim kutovima može dovesti do toga da se nagura komadi mogu odvojiti i dobiti na površini kamena i mogu oštetiti rub britve koju naoštrite, stoga je najbolje zaokružiti sve kutove nagurnog kamena. Osim toga, kako bi se spriječilo da čestice ugljika padnu na bočne strane kamena, trebate pokriti ove strane vinila s vinilnim lakom koji se zove "Hone Coat".

Ako ste kupili botan naguru, tenjo naguru ili majiro naguru, onda ne postoje objektivni razlozi za kupnju nagura kome.

2. Tomonagura

Izrežite mali komad brušenog kamena veličine kutije šibica. Oko kutova, ravna ravan na grubi kamen. Pokrijte sve strane osim s jedne strane izrezanim komadom kamena s vinilom "Hone Coat". Ovo je tomonagura. U budućnosti ćete koristiti ovaj kamen za ciljanje gnojnice na kamenu čašu.

3. Honiah kamen.

Grindstone sa smeđim pečatom na strani kamena s natpisom "Maruk shoukhoniyama" [vidi slika ispod] odnosi se na gornju klasu [Trenutno, pečat može biti ljubičasto - Jim District].

Žuto kamenje se smatra najboljim, ali nakon ispitivanja svojstava oštrenja, kamenje crvenkaste boje, kao i plavo i bijelo kamenje, pokazalo je dobre rezultate izoštravanja. Nakon brušenja kamena "Maruk", najbolji kamen za završnu obradu oštrenja smatra se kamen koji se kopa na planini Ozaki. Ova su kamenja tamno siva, ne privlačna po izgledu, ali rezultat je vrlo dobar rub. Cijena Ozakija je niska, pa ih posebno preporučujem početnicima.

Kao i na naguri, na brusu je potrebno pažljivo zaokružiti sve uglove. Koristeći šmirgl papir, smanjite sve tragove ostatka kamena. Postoje kamenje s ljubičastim ili smeđim gornjim slojem. Mora se potpuno ukloniti. Ovaj sloj je tvrđi od čelika, pa svaki fragment ovog sloja može ozbiljno oštetiti rub britve. Potpuno ugladite i poravnajte sve nepravilnosti i potrebe na stražnjoj strani kamena. U prošlosti su bočni zidovi i stražnja strana često bili prekriveni Urushijevim lakom, ali danas je dovoljno koristiti se vinilni lak koji se brzo suši.

Radna strana kamena honyam mora biti potpuno ravna, ako postoje konveksni ili konkavni dijelovi na radnoj površini kamena, nećete moći oštriti britvu. Neki ljudi misle da će brušenje prahom na staklu učiniti radnu površinu kamena potpuno ravnom, ali ako provjerite ravninu sa zakrivljenim ravnilom, gotovo ćete sigurno otkriti da postoje povišena područja u središtu kamena. Da biste izravnali površinu kamena, koristite brusni papir i brusite radnu ravninu kamena dok ne bude savršeno ravna. Ranije u svijetu, britvica se nije koristila za brijanje, tako da se površina brušenja nije izravnala, ali sada bi trebala postati uobičajena praksa, poput korištenja brusnog papira, za izravnavanje površine kamena za brušenje.

4. Uređaj za pričvršćivanje britvi. Upotreba kromovog oksida. Rax. [Riječ «Raxa» dolazi iz portugalskog i prevedena je kao «vunena tkanina». Navodno, izgovor u Japanu "Rush". - Jim District]

Možete napraviti uređaj za ravnanje britve kako slijedi, uzmite mali komad vunene tkanine i pričvrstite ga na malu drvenu dasku. [U izvorniku, Iwasaki je preporučio uporabu kamaboko, to su male drvene daske koje se koriste u pripremi i nabavi riblje paste, veličine 15 × 5 cm - Jim District]. Na ovom uređaju nanosi se mješavina vode i kromovog oksida koji se koristi za uklanjanje prljavštine nakon oštrenja na kamenu. Pokušao sam urediti ovaj puder na drvenoj dasci ili u kožnome remenu, ali sam otkrio da je takvo uređivanje ostavilo nekoliko zareza na oštrici, pa je bolje ne koristiti takvo uređivanje.

5. Pravilna njega kožnog remena.

Kožne trake iz sapi konja, isklesane prema tehnologiji razvijenoj u španjolskoj provinciji Cordoba, nazivaju se kardovan. Kožni remen, izrađen od koža mlađih konja, tanji je, bolji i mekši u strukturi. Traka od tanke kože tijekom uporabe može se oštetiti britvom, u obliku posjekotina ili čak može biti sasvim odrezana, tako da je za mlađe ili početničke korisnike poželjna upotreba slinga za ispravljanje britve iz debele kože. Debljina kožnog praga (3 mm) izrađena je od kože starijih konja, a pore takve kože su grublje. Što je koža tanja, to je jeftinija.

Čestice prašine talože se na remenu u porama kože, a pri poravnavanju britve tragovi britvenog čelika ostaju na površini, ili remen može jednostavno postati prljav, ako se to dogodi, onda morate ukloniti kontaminaciju brusnim papirom. Prvo osušite remen sa brusnim papirom od 120 granulacija. Ako postoje rezovi ili drugi nedostaci na remenu, obrusite remen brusnim papirom dok se defekti ne izgube u potpunosti. Zatim isperite crtu brusnim papirom od 240 pijeska i idite na brusni papir 320. Zatim, uzmite mokri ručnik i navlažite remen, i obrusite remen sa brusnim papirom od 400 granulacija, zatim 500 granulacija i završite 600 granulaciju brusnim papirom. U procesu obrade brusnog papira, remen će se osušiti i posvijetliti. Kada se to dogodi, ponovno navlažite remen ručnikom. Završite crtu brusnim brusnim papirom od 800 granulacija. Čestice abrazivnog brusnog papira mogu zaostajati na površini praga, pažljivo obrišite površinu slinga mokrim ručnikom sve dok površina praga ne postane slobodna od abrazivnog sredstva i ako je čista i meka. Konačno, uklonite vlagu s površine praga silom protrljajući površinu praga čistom i suhom krpom 10-15 minuta, dok se sling potpuno osuši. Tada, kada je remen potpuno suh, površina praga će dobiti sjajni sjaj i odražavati se kao ogledalo.

Napravite naviku za 1. i 15. u mjesecu, navlažite liniju i polirajte brusnim papirom granulacije 800, a zatim pažljivo uklonite ostatke od brusnog papira vlažnom krpom. Potom polirite površinu trake suhom krpom dok ne zasvijetli. Ako taj postupak redovito obavljate, površina linije će zasjati, kao da je lakirana.

Postoje korisnici koji trljaju površinu linije sapunom, a tijekom vremena linija će se osušiti i početi pucati, pa je nemoguće trljati liniju sapunom. Postoje korisnici koji primjenjuju mlijeko ili bjelance na površinu linije, proteini se apsorbiraju u kožu i vremenom se stvrdnjavaju i postaju čestice poput pijeska, a mogu oštetiti oštricu brijača, stoga ne trljajte površinu linije mlijekom ili bjelanjkom, Neki korisnici zaglađuju površinu slinga bocom, ali to može uzrokovati rastezanje remena i postati krivulja, pa je najbolje da to ne učinite. Neki korisnici su proširili ideju primjene koštanog ulja na površini priveznica kako bi omekšali kožu, ali vrlo često nanose previše ulja. U tom slučaju nećete moći dobro ispolirati crtu i koža nikada neće postati sjajna, a linija će izgubiti polovicu svojih abrazivnih svojstava. Ako stavite previše ulja na liniju, možete ukloniti višak na način opisan u nastavku.

6. Izvadite ulje iz remena. Odmašćivanje kožnih privezaka. [Upozorenje! Čini mi se da su u sljedećem odjeljku neki postupci vrlo opasni. Ne mogu vam preporučiti pisanje, ali ako se odlučite pokušati, budite oprezni - Jim District

(1) Napunite bocu jabukovače benzinom. [Ne znam, količina jabukovačkih boca 1966. u Japanu, ali pretpostavljam da je 500ml ili 330ml-Jim District] uklonite metalne dijelove iz remena i uronite remen u benzin, pustite da remen temeljito namočite. 5 minuta je dovoljno. Ako odmah objesite remen natopljen benzinom da se osuši, postat će naboran i deformiran. Ako nema vremena za sljedeće operacije, stavite remen u vodu. Benzin je zapaljiva tvar, stoga budite oprezni s vatrom.

(2) Napunite spremnik sapunom i vodom na temperaturi tople kupke. Uzmite remen natopljen benzinom i stavite ga u posudu i utrljajte dok perite tkaninu. Kada se voda u spremniku zaprlja, izlijte je i zamijenite je novom, istom sapunom. Ponovite 10 puta. Svaki put bi trebalo trajati oko 5 minuta, tako da bi ukupno trebalo oko sat vremena.

(3) Napunite spremnik čistom toplom vodom i postavite remen. Lagano trljajte remen kako biste uklonili sapun. Dva ponavljanja bi trebala biti dovoljna.

(4) Stavite mokru ploču s ravnom površinom. Kada se remen počne sušiti, on će sjediti (saviti se) i savijati. Da biste to spriječili, uzmite bocu piva i razvalite površinu linije, a linija će lako poprimiti svoje izvorne dimenzije.

(5) Sling nakon kotrljanja će skloniti iskrivljenju (dobiti valovitu površinu) ili se malo saviti, kako bi se to izbjeglo, stavite remen između dvije daske i lagano pritisnite i remen će biti apsolutno ravan.

(6) Ostavite crtu pod jaramom između dasaka dva ili tri dana. Ne ostavljajte remen u blizini grijača ili na suncu, što će uzrokovati krutost (očvrsnuće). Kad se sling suši, polirajte je brusnim papirom i remen će ponovno postati sjajan.

7. Kako omekšati žilav remen

(1) Napunite spremnik vodom i uronite remen bez metalnih dijelova, pažljivo ga umijesite u vodu. Izvadite remen iz vode, ponovno omekšajte od gnječenja.

(2) Stavite mokri remen na tvrdu, ravnu površinu. Kada se remen počne sušiti, on će se smanjiti, i potresti, uzeti bocu piva i razvaliti površinu remena dok se ne izjednači.

(3) Ako remen počne dobivati ​​valovitu površinu, stavite ga između dviju dasaka i nježno ga pritisnite i poravnajte.

(4) Nanesite koštano ulje na površinu mokre linije.

(5) Pustite da se suši dva do tri dana, a remen bi trebao postati mekan.

(6) Ako nanosite previše ulja, navlažite pojas i uklonit ćete koštano ulje topljivo u vodi.

8. Pamučni remen. ["Zukku" je japanska riječ, iz nizozemske riječi "Zoek", što znači "jedro". U stvari, tkanina nije platno ili platno, to je vrlo teška pamučna tkanina. - Jim District].

Nedavno, mnogi ljudi koji ne vladaju britvom na pamučnoj remenici. Pogrešna predodžba da pamučna remenica može oštetiti oštricu britve, dobro pripremljena remen od pamuka može biti fantastičan alat. Ja osobno poznajem dva frizera, od kojih je svaki sposoban obrijati se jednim britvom za više od 1000 klijenata, bez potrebe za povratkom britve, a to je zbog vještog korištenja pamučne remenice. Bolje je koristiti dobro pripremljenu pamučnu remenicu. Rezna oštrica britve, koja se ne brije nakon ravnanja na kožnom remenu, često se može obnoviti i obrijati nakon ispravljanja na ispravno pripremljenoj pamučnoj remenici.

9. Priprema pamučnih privezaka.

(1) Operite remen krutom četkom za sapun.
(2) Uklonite višak vode i istegnite remen na stolu. Uzmite drveni čekić i ravnomjerno ravnomjerno ravnomjerno duž duljine remena pomoću zakrivljene strane čekića, izglađivanje bilo nabora ili zavoja.
(3) Operite krutom četkom.
(4) Utrljajte kozmetički sapun u red [ne znam, to je tako specifično, Jim District]
(5) Ploveći kamen za uklanjanje čvorova i niti iz tkanine.
(6) Operite krutom četkom.
(7) Ponovno utrljati kozmetički sapun u remen.
(8) Glatkujte površinu nagurnim kamenom.
(9) Isperite remen.
(10) Pustiti da se suši dva do tri dana.
(11) Nanesite sapunicu s četkom [možda četkom za brijanje - Jim District]
(12) Izvucite remen s jakom bocom piva.
(13) Ponovite odlomke. 11 i 12 tri puta.

U uporabi, pojas će postati crn od čeličnih britvi. Kada crta postane crna, njezina svojstva poliranja će se povećati, pa preporučujem da ostavite crtu u ovom obliku.

Međutim, ako je remen zamračen mašću ili plijesni, to je problem, pažljivo obrišite remen s masnom krpom.

10. Važnost korištenja mikroskopa.

[Ovaj odjeljak glasi kao vrsta oglasa... čak i na japanskom, stil je vrlo različit od ostatka priručnika - Jim District].

Nažalost, vrlo često, golim okom je nemoguće vidjeti nedostatke oštrice britve, kao što su shcherbinki, burr, zaobljeni pristup. Ovi nedostaci nisu vidljivi bez mikroskopa, oštrenje, koje je učinjeno bez mikroskopa, manje je savršeno. Ako je brijač vidio te nedostatke, onda bi on sam mogao, bez trošenja novca, samostalno izoštriti britvu ili ukloniti nedostatke oštrice.

Trenutno postoji Lenz metalurški mikroskop, koji je dostupan za frizere.

Postoje mikroskopi za školarce, koji koštaju 3000-4000 jena i imaju povećanje od 300-400 puta, ali leće takvog mikroskopa su jeftine i fokus je prekratak, i ne možete jasno vidjeti rub britve, tako da ove jeftine robe nisu baš prikladne.

Tu su i mikroskopi koji imaju povećanje od 50 ili 80 puta, a koštaju nekoliko stotina jena, ali dobro je vidjeti reznu oštricu, možete samo 300 puta povećati. Takvi su mikroskopi jednako neprikladni.

Ja, u suradnji s Uchidovim inženjerom, Kobayashijevim voditeljem prodaje [imena tih ljudi su proizvoljno prevedena, jer je izgovor japanskih imena često nejasan - Jim District], poboljšao je Lenzov metalurški mikroskop tijekom proteklih pet godina i podijelio je više od 350 komada frizerima diljem zemlje. Frizeri su otkrili da su hitno potrebni novi mikroskopi, kao i nova oprema kao što je UV sterilizator za ručnike. Metalurški mikroskop, za ispitivanje oštrice britve, sada je dostupan svim frizerima kada je prethodno bio dostupan znanstvenicima. Bez mikroskopa, vaše šanse za oštrenje britve će biti niske. Kako možete dobro izoštriti vrhunac ako ga ne vidite?
Što će klijenti misliti o frizerima koji koriste mikroskop kako bi provjerili oštricu brijača? Riječ usta će proširiti mišljenje o vama kao dobrom frizeru, a frizeri koji koriste mikroskop u frizerima značajno će poboljšati ugled i povjerenje kupaca. Dakle, ako kupite mikroskop, stavite ga u taj dio brijačnice tako da ga kupci mogu vidjeti, a ponekad ga koriste kako bi pokazali klijentima oštricu brijača.

Dio 2. Osnove oštrenja.

1. Ispravno pomicanje britve na kamenu prilikom oštrenja.

U različitim zemljama, kretanje britve na radnoj površini kamena je različito. U Njemačkoj, koristeći cik-cak pokret, u američkom vodstvu za frizere su opisani dijagonalni pokreti. Jedan američki proizvođač u uputama za frizerski kamen preporučuje oštrenje britvi s izravnim paralelnim pokretima. U Sovjetskom Savezu preporučuju se dijagonalni pomaci za oštrenje britvi. U Japanu se koriste i izravni i ciklički pokreti za oštrenje, a postoje i japanski frizerski vodiči koji podučavaju kretanje britve na kamenu osmica.
Prilikom izoštravanja camisori, osim pomicanja oštrice iz zrna i žitarica, mnogi preporučuju oštrenje za korištenje jedne ruke, kao i oštrenje britve za zapadne oštrice.
Koji god stil koristite, u svakom slučaju radite pravu stvar. Bilo koji stil izoštravanja koji koristite je ispravan.

2. Koristite vodu ili ulje za oštrenje.

Mnogi tvrde da je, kao sredstvo za hlađenje, oštrenje bolje koristiti vodu nego ulje ili bolje koristiti vodu s dodatkom deterdženata, au američkim medicinskim krugovima koristiti otopinu 10% glicerola u vodi. Američki priručnik za oštrenje umjetnog kamenja, ne preporučuje korištenje vlaženja i rashladnih sredstava općenito, to je takozvano "suho oštrenje". Jasno je da postoji mnogo toga. Ali kad koristite nagur suspenziju, vrlo je važno ukloniti sve abrazivne čestice iz prethodnog nagura i to će biti vrlo teško učiniti ako koristite ulje, i zato uvijek koristim vodu za oštrenje.

3. Što izoštrava kamen za nagon ili nagura brusni kamen?

Kada melje na kamenu s nagura suspenzijom, što kamisori izoštrava, slobodno nagura zrno, ili honyam kamen? To je pitanje koje treba razmotriti. Mnogi ljudi misle da oštrenje britve na ravnini kamena čaše, bilo da se radi o suspenziji od nagura ili ne, izoštri britvu na brusovom kamenu, onda treba urediti brijač na remenu i obrijati se.

Ovo je uobičajena pogreška.

Ako uzmete staklenu ploču i sipate neku količinu abrazivnog praha na površinu i započnite oštrenje. Pitate se: “Da li ova staklena ploča izoštrava ili abrazivne čestice praha? ”. Svatko može odgovoriti na ovo pitanje, oštrenje abrazivnog praha.

Isto tako, vidimo da kada izoštrimo suspenziju nagurnih čestica na kamenu za brušenje, izoštrimo britvu, ne kamen, već kamen. Mnogi ljudi brijaju britve ne na skupom kamenju, već na malom, jeftinom nagur kamenu. Postoje neosvijetljeni oštrači koji zbog nikada, u svom životu, nisu oštrili britve na brušenom kamenu. Svaki argument protiv može se ukloniti ispitivanjem oštrice pod metalurškim mikroskopom. Na rubu britve naoštrene na krupnom tovnom mulju, vidjet ćete duboke, grube rizike koje ostavljaju nagurne čestice. Ako temeljito operete nagura suspenziju s površine kamena i nastavite oštriti na čistom kamenu, vidjet ćete tanke i plitke rizike koji se počinju pojavljivati.

Trenutno postoje brusilice koje kažu da ne trebaju suspenziju, samo trebate podmazati površinu kamena uljem i samljeti. To će u konačnici dati dobru oštricu, ali to će potrajati oko dva ili tri sata. Pogotovo ako izoštrite čvrste britanske britve, nikada ne možete ukloniti pukotine s oštrice. A budući da će se izoštriti za dugo vremena, vaše ruke samo dobiti umorna i to će dovesti do činjenice da pokreti neće biti konstantna. To pak može dovesti do činjenice da je britva zaobljena i neravna na cijeloj dužini brijača.
Naši prethodnici već dugo koriste nagur kamenje za usmjeravanje mulja, za uklanjanje naslaga kamenja, kao i za snabdijevanje stana, i ne smijemo odbiti njihovo iskustvo.

4. Korištenje nagury.

Osim navedenog, moguće je dodati da se nagura suspenzija koristi za grubo i srednje brijanje britve, suspenzija također igra drugu ulogu: osvježava površinu honyam kamena, izlažući svježe slojeve abrazivnih čestica. U procesu uporabe, abrazivna zrna na radnoj ravnini kamena su zaobljena, a kamen gubi svoju abrazivnu sposobnost, upotreba nagur izlaže nove slojeve abrazivnih čestica, koje će imati oštre kutove. Tako nagura obnavlja abrazivnu sposobnost kamena.

Štoviše, ako postoji kamen s neravnom radnom površinom, pomoću njega se mogu pojaviti veliki problemi, potrebno je poravnati konveksna područja na cijeloj radnoj površini kamena, prije nego što upotrijebimo naguru, usredotočite svoju pažnju tako da ne postoje konveksni dijelovi na radnoj površini kamena. Osobito je to važno kada naoštrite kamisori, u sredini kamena nastaje udubljenje, pa prije i nakon svakog oštrenja trebate koristiti naguru duž svake strane kamena kako bi površina kamena ostala ravna. Brusilice koje izoštravaju figuru osam središtem kamena, ovom metodom oštrenja, izbočina će se formirati u središtu kamena na površini kamena, tako da kada lebdite u gustoj otopini, morate usredotočiti svoju pažnju na izazivanje nagurne suspenzije u središtu kamena.

Prema tome, kada odaberete nagura, kamen treba biti što veći. Međutim, s velikom površinom, nagura teži zadržavanju površine kamena. Da bi to izbjegli, neki ljudi koriste nokat kako bi izgrebali znak plus (+) ili posebnu oznaku (#) na površini nagur, ali budući da je nagurni kamen lako napuknut, velike čestice mogu se odvojiti od uglova ogrebotina noktiju i ući u suspenziju, tako da je bolje nagura zrakoplov ne izgreba. Da bi se spriječilo lijepljenje, možete koristiti više vode i ne vršiti pritisak na karbonat kada lebdite suspenziju. Ako imate posebno odgovorno oštrenje, možete koristiti 10% -tnu otopinu glicerina.

Mnogi brusilici nepromišljeno primjenjuju snažan pritisak pri lebdenju, ali to može dovesti do pada čestica velikih količina, te pri oštrenju može oštetiti reznu oštricu. Umjesto pritiska, preporučujem vam da ubrizgavate suspenziju više vremena.
Osim toga, postoje i oni koji misle da što će više biti suspenzija na površini kamena, to će brže biti proces izoštravanja. U stvari, ako ima previše gnojnice, ona će djelovati kao jastuk, a to će smanjiti abrazivnu sposobnost mulja. Umjesto toga, napravite malu kašu, a kada počne gubiti svoje abrazivne sposobnosti, isperite gnojnicu i uvalite u novu s puno svježih, šiljatih čestica. Ponovite po potrebi i brzo možete ukloniti ogrebotine.

5. Ono što bi trebalo biti okruženje kod izoštravanja.

Prašina i pijesak, koji slobodno leti u zraku, veličine su 1/1000 promjera ljudske kose. Ako barem jedno zrno takve prašine ili pijeska padne na površinu kamena kada oštrite britvu, to može uzrokovati ozbiljno oštećenje oštrice. Ako jedna kosa padne na kamen, to također može biti pravi problem.

Kada je vrijeme dobro, automobili koji voze prljavštinu i prašinu voze se tijekom dana, a ako za to vrijeme izoštrite, nećete dobiti dobru oštricu. Najbolje vrijeme za izoštravanje kada pada kiša, osobito u večernjim satima. Dva sata nakon mokrog čišćenja vašeg radnog prostora, prašina bi se trebala smiriti, što je pravo vrijeme za izoštravanje britve. Budite sigurni da ne postoji drugi način praćenja prašine i prljavštine. U području gdje ima malo kiše, izoštrite kupaonicu, gdje ima malo prašine, i možete dobiti dobru oštricu.

6. Ako je britva čelika loša.

Izoštrite britvu po deseti put, ali shcherbinki još uvijek ne melje ili se ne pojavljuju u drugim dijelovima oštrice. Ova vam je situacija poznata. Razbili ste glavu žilete na vrhu britve i pomislite "Napokon", ali provjeravanjem ruba pod mikroskopom nađete novu ščerbinku u sredini ruba. Vi se mučite kako biste ih umanjili, i oni se iznenada ponovno pojavljuju, a sada se na peti pojavljuje novi rascjep. Vi izoštriti i izoštriti, ukloniti ih, i novi shcherbinki sve se pojavljuju.

Ako se to dogodi, prvo pokušajte oštriti britvu s drugom nagura. Ako se nakon zamjene nagura i novih shcherbinki ne pojave u procesu izoštravanja, onda imate neispravan nagura. Ako se pukotine ili ruševine ponovno pojavljuju, pokušajte oštriti drugi kamen. Ako shcherbinki i smrvljeni područja ne nestaju, to znači kamisori ili britva neispravan. Morate kupiti još jednu britvu.

Proveo sam 2-3 sata izoštravanja britve i ne mogu zaustaviti stvaranje šerpica, stavio sam britvu na policu i uzeo još jedan britva, a ja sam oštrio britvu, dobivši veliku prednost za 30 minuta.
Ako proučavate takve neispravne stavke pod mikroskopom, lako ćete ih prepoznati. Otkako sam započeo svoju kovačku karijeru, brižljivo sam razvrstao britve i uspio sam razlikovati i odbaciti britve s takvim nedostacima. Dakle, ako bilo koji od mojih proizvoda ne ostane izoštriti, mislim da neće biti previše od istine reći da je zaoštravanje kriv.

Dio 3. Kako izoštriti britvu

1. Grubo oštrenje
Kada pogledate rub brijača, koji se dobro obrijao dugo vremena, vidjet ćete, naravno, smrvljena područja, a razlog tome je prljavština ili prašina iz zrna, vjerojatno od prašine ili prljavštine na licu prilikom brijanja, zrna na površini praga ili ponekad tkanine kojom se briše brijač.

U ovom slučaju, dovoljne su krupne čestice botan nagure, koje stvaraju suspenziju nagura čestica iz botana na brusnom kamenu. Najgrublji dijelovi nagurja učinit će odgovarajući zvuk kod oštrenja. Te čestice izvrsno smanjuju velike usitnjene mrlje na rubu, ali takvo izoštravanje nije potrebno za normalan rub. Ponekad kada dobro izoštrite i pomislite da ste smanjili sva raspadnuta područja, ako pogledate rubu britve s mikroskopom, bit ćete šokirani kada vidite još više mrvljenih područja.
Razlog tome može biti sljedeći:
1. U suspenziji postoje vrlo velike čestice abraziva od nagurusa.
2. Prašina na brusnom kamenu.
3. Britve od lošeg čelika.
Naravno, trebat će vam vremena da shvatite razlog, a to je i razlog zbog kojeg neki stalno pregledavaju britve pod mikroskopom.
Ne znam nakon kojega će vremena nagura biti prikladna za korištenje, trebat će vremena da dobijete grube čestice od kamena kada kupite nagura, onda morate kupiti nekoliko komada da odaberete najbolje od njih.

2. Prosječno izoštravanje

Nakon što napravite grubo oštrenje britve koristeći nagura botan, temeljito isperite suspenziju s kamena, temeljito operite ruke i britvu, ali to nije jedini razlog što na kamenu ostaju velike čestice botanskog nagura. Nije moguće dobiti dobru oštricu ako je kamen kontaminiran suspenzijom prethodnog nanosa.

Nakon što ste napravili grubo izoštravanje na Nathura botan suspenziji, nastavite s Tenjo ili Maggiro nagura suspenzijom. Suspendirane čestice iz ovih nagura su manje i rub noža će biti bolji. Međutim, čestice abrazivnog materijala iz samog tendzho nagursa imaju zaobljeni oblik. Kada završite, operite kamen i ruke, kao i britvu, kao i nakon oštrenja s nagura bot. Neki oštrice čak čiste nokte nakon oštrenja kako bi se spriječilo da velike čestice nagura uđu u manju suspenziju.

3. Završavanje oštrenja.

Nakon završetka izoštravanja s nagurom, izoštrićemo se na kamenu s hionamom. Uzmi mali kamen od honiyama ga navlažiti, i premjestiti suspenzija na njih na velikom kamenu honiyama. Mali kameni honiama, često nazvan "tomonagur", ali budući da više ne koristimo naguru, i dva identična komada istog završnog kamena, u prefekturi Okiyama, mali obrezani kamen se naziva "upareni kamen" i to je točno ime. Međutim, u nastavku će se koristiti ime Tomomogur.

Zbog toga će na površini kamena biti slobodne abrazivne čestice Honiah kamena. Kod oštrenja britve ili kamerom, oštrica će biti bolja od oštrenja.

Međutim, ako pregledate rub pod mikroskopom, onda ćete duž cijele dužine vidjeti crtu nevjerojatno oštrih bodeža strukture zubne pile. Do sada se tvrdilo da je s takvom oštricom potrebno brijanje, ali nedavna istraživanja u području izoštravanja dala su drugačiji rezultat, to je lažni rub ili oštrica.

4. Uklonite lažni rub ili rub.

Da biste uklonili vrlo male bodlje, koje su nastale mljevenjem kamena, morate ga izoštriti na kamenu, koji ima finije zrno od kamena honiama. Mnogi ljudi vjeruju da se burr može ukloniti ravnanjem na kožnoj ili pamučnoj remenici, ali u stvarnosti, ako bolje pogledate ovo pitanje, ispada da to nije slučaj. U tom slučaju, abraziv se koristi za poliranje zrcala, poznat kao kromov oksid, pomiješan s vodom koja se nanosi na raks. Količina smjese kromovog oksida u vodi treba biti mala kako bi vunena tkanina postala blago zelena. Bez sumnje, mnogi staviti na puno krom oksid, ali je bolje staviti malo smjese.

Veličina abrazivnog zrna kromovog oksida je manja i bolja od one od granum kamena, a kromov oksid je prikladniji za uklanjanje agulata, koji je nastao kod oštrenja na čistom kamenu. Na pripremljenom raksu, ispravite britvicu ili camisori s dijagonalnim pokretima od zrna s laganim pritiskom na rub i napravite 3 kruga. Neiskusni korisnici britve previsoko pritisnu stražnju stranu britve i ne uspijevaju ukloniti zamašnjak i moraju napraviti više od 6 krugova. Međutim, ako je dovoljan mali obruč jedan ili dva kruga.

Do vremena koje traje ne više od 10 sekundi. Ako pregledate rub pod mikroskopom, vidjet ćete lijepu ravnu oštricu duž cijele dužine, koja će vas iznenaditi.

5. Završite rub.

Vrlo temeljito oprati Khoniyama kamen čistom vodom tako da ne ostanu tragovi gnojnice. Morate ukloniti sav labav abraziv s površine kamena tako da ne ostane niti jedno zrno. Operite ruke i britve vrlo temeljito.

Navlažite površinu kamena i uzmite britvicu u ruku. Koristeći samo težinu noža i vrlo lako napraviti pokret milimetar ili dva, uz rub brijača. I nemojte praviti nikakve druge pokrete. Postoji mogućnost da će kretanje biti previsoko ili će pritisak na kamen biti prevelik, u tom slučaju morat ćete izoštriti aparat za brijanje od točke 4. Ova tehnika izoštravanja je vrlo osjetljiva i potrebna vam je mnogo prakse.

Dio 5. Osnove oštrenja.

1. Pritisak na britvu prilikom oštrenja.

Da biste izmjerili težinu kojom pritisnite britvicu na kamen, postavite brusni kamen na vagu tijekom procesa izoštravanja. Veličina te težine je šokantna, ponekad između 4 i 7 Canme. (kanme je stara mjera težine koja je 3,75 kg). Ako se proces izoštravanja odvija u siromašnim privatnim kućama, onda cijela kuća ponekad trese od oštrenja. Ako oštrite britvu tako što ćete je pritisnuti prema dolje s takvom težinom, ona može oštetiti oštricu brijača. Ako se pokušate obrijati britvom s takvim rubom, brijač će se moći obrijati samo jednom ili u najgorem slučaju, prestat ćete se brijati dok brijete polovicu lica, a onda ćete morati oštriti britvu. Naravno, kada oštrite britvu, zagađujete prste i to je vrlo neugodno. Takve nehigijenske stvari su neprihvatljive u radu, pa mnogi preferiraju zapadnjačke britve.

Međutim, ako postupno izgubite težinu (pritisak na britvu) kada oštrite, možete dobiti veliku prednost. Dakle, izoštrite camisori smanjivanjem tlaka kako slijedi.
1. Grubo oštrenje - hononija s botan nagura - 16,5 kg
2. Srednje brušenje - honiyama s tenze ngura - 1.65 kg
3 Završno brušenje chonim s tomonagur - 165 gr
4. Uklanjanje kromoksidnog bure - 165 g
5. Završi rub - honyima - težina britve.
Već ste naučili da kada izoštrite, izbjegavajte snažan pritisak na britvu, osobito na početku izoštravanja, ali ako postoje velike ogrebotine na rubu ili na rubu s malim rupama ili popunjene, onda oštrenje bez britve za britvu traje jako dugo. Upute za američko umjetno kamenje navele su da se u početku koriste niski tlak, ali čim se opskrba formira, prestanite gurati aparat za brijanje. To je vrlo točno.

Mnogi se uče oštriti britvu bez pritiska, a više vole britve od mekog čelika. Zbog toga je lako dobiti dobru oštricu, čak i kada je izoštren bez pritiska. Nažalost, britve od mekog čelika ne drže rub tako dugo dok su britve od tvrdog čelika.

Da biste izvukli otporni rub britve iz čvrstog čelika, upotrijebite sljedeći pritisak na britvu prilikom oštrenja:
1. Grubo izoštravanje - honiyama s botan nagura - snažan pritisak
2. Prosječno oštrenje - honiama s tenjo nogurom - prosječni tlak
3. Dovršavanje izoštravanja chonimus iz tomonagur - lagani pritisak
4. Uklanjanje kromoksidnog burra - vrlo lagani tlak
5. Završi rub - Honiyama - težina britve.
Zapamtite da samo u završnoj fazi, tj. rubni završetak morate koristiti tlak jednak težini britve, a na početku oštrenja britva treba izoštriti pritiskom.

2. Duljina brusa.

Lako je reći „s malim pritiskom“ ili „malo povećati pritisak“, ali u praksi je to vrlo teško učiniti. Sharpeners s malo iskustva će reći da je to nepraktično.

Oštrice u procesu izoštravanja su pomalo brusni kotač. Ako smanjite duljinu brusnog kruga, tlak na britvi će se mistično smanjiti. Dakle, morate se držati udaljenosti koju brijač prelazi na površinu kamena.
1. Grubo oštrenje - Botan nagura - 100 mm
2. Srednje oštrenje - Tenjo nogura - 100 mm
3 Završno oštrenje - tomonagura - 18 mm
4. Uklanjanje rama s kromovim oksidom na ploči raksa - 100 mm
5. Završni rub - honiyama - 0 mm
Čak i ako je brijač naoštren brojem osam, veličina osam se mora smanjiti i pritisak na oštricu će se smanjiti, a oštrice će postati manje i manje dok se uopće ne smanji i nestane u završnoj fazi izoštravanja.

3. Vrijeme izoštravanja.

Mnogi ljudi misle da kad se melje na grubim abrazivima, moraju trošiti manje vremena, a zatim postupno smanjivati ​​vrijeme izoštravanja pri prelasku na tanje kamenje, no stvarnost je suprotna: vrijeme potrebno je povećati vrijeme prebacivanja na tanje kamenje. Kada se oštrenje vrši na grubim česticama, ne samo da se uklanjaju štapovi, nego i brusi čelik s leđa i oštrice. Vrijeme izoštravanja za camisori i britve treba biti sljedeće.

1. Grubo oštrenje - bot nagura- 3-4 min
2. Prosječno oštrenje - tenjo nagura 4-5 min
3 Dovršavanje oštrenja tomonagura - 5-6 min
4. Uklanjanje oksida kroma na raksa-10 sek.
5. Završetak ruba - honiama - za britve, ugrađene u Japanu -10 min, camisori, uvezene britve, britve Iwasaki -15 min
Na kraju, većina možda neće uzeti u obzir posljednju fazu koja traje 10-15 minuta, ali ako to učinite, brijač će biti bolji.

Dio 5. Uređivanje.

1. Načelo uređivanja.

Dakle, već ste dobili dobro oštrenje rubova na kamenju, ali otpor rubova ovisi o uređivanju. Uređivanje je vitamin za britvu ili camisori. Kao što sam već napisao, ne možete ukloniti ogrebotine ispravljanjem britve na koži, tvrdi čelik može nositi nešto poput kože. (Iwasaki zapravo znači nešto tvrdo kao koža, ali to se čini kao pogreška jer koža nije čvrsta). Uređujući oštricu na engleskom jeziku "stripping" ili "lapping", kada je prevedena na japanski, zvuči kao "takva", što znači završno poliranje. Kada upravljate britvom s rubom sa shcherbinka, scratcher će se upravljati ili polirati, kao i ostatak ruba, ili ako postoji rub na rubu, polirat ćete oštre rubove nerava. To je, zapravo, zadatak uređivanja na koži. Rub koji je već sjeo malo nakon upotrebe može se vratiti ravnanjem na koži.

2. Kako vladati.

Ako se remen spusti ispod oštrice ispod oštrice (vidi sliku 1), brzo ćete napuniti oštricu i britva će vrlo brzo postati tupa. Ako remen propadne pri ravnanju britve ispod leđa britve (vidi sliku 2.), oštrica se pomiče u ravnini, dobivate vrlo oštar rub.

Općenito, Camisori je do sada vladao na dlanu, a ako slijedite ovdje opisana načela, brijač će ostati oštar dugo vremena. Prilikom ravnanja držite aparat za brijanje kao što je prikazano na slici 3 i 4. Prilikom ravnanja britvicu ćete više puta okretati, ali na taj način morate održavati položaj prstiju na leđima britve.

Da bi naučili kako vladati britvom potrebno je trenirati. Uzmite komad tkanine, zamolite nekoga da drži jedan rub tkanine, stane ispred zrcala i počnite ispravljati britvu, pažljivo promatrajući proces u zrcalu. Ako se "remen" savije preko leđa britve, kao što je prikazano na slici, onda sve radite ispravno.

S obzirom na broj krugova potrebnih za uređivanje brijača, dovoljno je napraviti 20-30 krugova, ali zapamtite da ne smijete pritiskati britvu niti se kretati prebrzo. Ako se izoštravanje vrši samo uz uporabu nagur kamena, tada je možda potrebno snažnije ravnanje britve, ali oštricom oštrice izoštrimo metodom uklanjanja oštrice i naknadnog završnog oštrenja. Ako je snaga ravnanja britve suviše jaka, onda to ponekad postaje uzrok smrvljenih područja na rubu. Dakle, ako je linija za vezanje mekana, onda je udaljenost za jednu britvu proći duž linije 70 cm.Ako rub britve postaje manje oštar, onda trebate povećati udaljenost.

Ako, nakon završetka britve, brijač prođe test oštrine i dobro se obrije, onda nema razloga nastaviti s uređivanjem. U krugovima frizerki postoji navika uređivanja brijača nakon svakog brijanja i to ne ovisi o tome treba li brijaču uređivati ​​ili ne, ali britvu ne oštrimo ako je oštra, pa ne treba uređivati ​​britvu ako ne treba uređivati. Znam frizere koji mogu obrijati deset kupaca bez ravnanja.

3. Pamučni remen.

Pamuk od pamuka propisuje grublje nego kožni remen, a nakon završetka finog brušenja na kamenju i prije ravnanja na kožnom remenu potrebno je vladati remenjem od pamuka. Ako se britva nije vratila na oštrinu nakon uređivanja na kožnom remenu, vrlo često se oštrina vraća nakon uređivanja na remenu od pamuka.

Dio 6. Uklanjanje velikih krasta.

Ako rub britva dotakne tvrdi predmet ili britvicu prema dolje, rezna oštrica će zbog toga biti jako oštećena. Ako ga pokušate mljeti na grubo kamenje, možete brzo samljeti čak i vrlo veliki čip, ali kao rezultat duboke ogrebotine će se pojaviti na kočiji i male shcherbinki na rubu.

U ovoj situaciji potrebno je izvesti oštrenje s naguru, koja je poznata kao "žuta Nagura", a čestice ovog nagure su grublje od onih botan nagura. Suspenzija ovog nagrva brzo će ukloniti metal i čuti se karakterističan zvuk tijekom oštrenja, ali kod izoštravanja s ovim nagura, tepisi tvore manji rizik nego kod izvođenja ove operacije na grubim kamenjem.

Nakon izoštravanja žutog punjenja, uzmite Raks za obradbu s kromovim oksidom i nanesite neki prah na ravninu ploče, čestice kromovog oksida mogu biti bilo koje veličine i trljati na površinu ploče s dovoljno debelim slojem, dodavati malo vode na površinu i primjenjivati ​​maksimalnu snagu na tom abrazivu oko 200 dijagonalnih krugova.

Zatim ponovite oštrenje na kamenu s suspenzijom "Yellow Fat", a zatim se ponovno vratite na montažu na drvenu ploču s kromovim oksidom. Ponavljajte ovaj ciklus nekoliko puta dok čip ne bude vidljiv golim okom. To može potrajati oko 30-40 minuta. Nakon toga izvedite uobičajeno oštrenje kamena, počevši od botan nagura.

Dio 7. Kako koristiti zapadnjačke britve.

U uputama za njemačke britve, Henkel je rekao da se brijač mora držati pod najmanjim kutom u odnosu na lice. Vrlo slično ispisano je na kutijama za pakiranje engleskih brijača Heddon.

U Japanu su obučeni da drže britvu pod kutom od 45 stupnjeva. 45 stupnjeva prema koži ili čekinjama i to je standardna vrijednost. U drugim zemljama, prilikom brijanja preporučujemo oštar kut britve prilikom brijanja.

Prije nekog vremena, za vrijeme brijanja, Camisori se također držao pod oštrim kutom.

Ako se pokušate obrijati pod kutom većim od 45 stupnjeva, rub će brzo postati tup i moći ćete obrijati deset kupaca umjesto 200. Dakle, ako trebate držati oštricu oštru što je dulje moguće, držite aparat za brijanje pod kutom što je moguće jednakim 45 stupnjeva.

Naravno, ako britva nije točno izoštrena, neće biti potpuno obrijana pod oštrim kutom, ai kod brijanja ćete morati povećati kut. Držite brijač pod kutom većim od 45 stupnjeva pogrešno.

Dio 8. O hrđi.

1. Uzroci korozije žileta.

Metal oštrice blijedi zbog dva razloga. Budući da suha britva ne hrđa, vlaga je prvi uzrok hrđe. Voda obično sadrži otopljene plinove, koji također uzrokuju hrđu. Ugljen može emitirati plin koji miriše, pa se brijač ne smije držati blizu ugljena. Ovaj plin ulazi u kemijsku reakciju s vodom koja se pretvara u sumpornu kiselinu i pod djelovanjem kiseline britva vrlo brzo postaje pokrivena korozijom. Usput, defektni celuloid također može uzrokovati koroziju. Celuloid sadrži dušične spojeve i ako ih ima previše, bit će oslobođeni u obliku dušikovih oksida, koji će u kombinaciji s vodom nagrizati britvu. Stoga, morate biti vrlo oprezni glede uvjeta skladištenja britve.

Iwasaki, g. Ryoichi Mizuochi pokazuje Iwasakija

Sensei Iwasaki lekcije.

Jimom
Izvorni naslov
Iwasaki-Sensei-naučene lekcije 1. dio
Crteži Jim Raina
Preuzeto s web-lokacije http://easternsmooth.com/blog/jim-rion/

Odgodio sam objavljivanje ovog posta i sada vjerujem da je sada vrijeme.

(Ovo je vrlo dugačak post).

Toliko sam naučio od posjete Iwasakiju Sanu da je bilo potrebno sistematizirati i racionalizirati sva stečena znanja. Zapravo, gotovo sam neprestano zapisivao upute Iwasakija Sana, a moje su bilješke bile nekoliko stranica A4. Razgovori s Iwasakijevim sanom odnosili su se na toliko ljudi da mi je trebalo vremena da usporedim sve misli o Iwasaki sanu, tako da svi mogu razumjeti, ne samo mene.

Da vidimo što se dogodilo.

Lekcija broj 1 Oštrenje kamenja.

Doveo sam sa sobom u Sanjo, moj najbolji kamen za oštrenje, kako bi se to u praksi cijenilo, i bilo mi je drago čuti od Mizuochi san da je moj kamen vrlo dobar. Kamen je prilično tvrd i ima dovoljnu sposobnost poliranja, što ga čini pogodnim za oštrenje britvi. Pitao sam ga što bi trebao biti kamen kako bi bio prikladan za brijanje britvicama, a on je odgovorio da je vrlo važno da je kamen tvrd, sprečava sferne deformacije (hrana ostaje ravna) i omogućuje vam da dobijete vrlo oštru oštricu. Osim toga, kamen mora imati dobru sposobnost poliranja. Na zapadu se, vjerojatno, velika važnost pridaje takvim osobinama kamena kao brzina, tj. sposobnost kamena da brzo brusi čelik bez ostavljanja dubokih ogrebotina na površini čelika. Na japanskom, ovo svojstvo je označeno izrazom "ぐ 力" (tokik tikara) ili "き 力" (treperi prema tikaru). Kamen s dobrim kvalitetama često se naziva "jakim", a to je znak kamena više kvalitete, za razliku od dobrog. Očigledno, moj je kamen ispunio oba ova kriterija.

Međutim, moj je kamen, očito, bio blago konveksan. (Mizuochi san je rekao da je samo vizualnom procjenom, morao sam provjeriti ravninu kamena, uzrokujući da se mrežica nanese na površinu s olovkom). To je razgovor pretvorilo u temu održavanja radne ravnine kamenja. Kako stvoriti avion na radnoj strani kamena, opisao je JNats u njegovom prekrasnom postu na stranicama bloga, opisujući metodu koristeći tri kamena (ploče). Kada sam spomenuo da je za većinu ljudi teško, Mizuochi San preporučuje korištenje debelih staklenih ili zrcalnih listova s ​​abrazivnim prahom ili mokrim ili suhim brusnim papirom na staklu (standardna metoda koju preporučuje SRP Straightrazorplace). Rekao je da pri korištenju ove metode površina kamena može biti blago konveksna, to je posljedica nakupljanja abrazivnog gnojiva i blizu rubova kamena, ali to nije veliki problem.

Međutim, kada smo napustili radionicu za rad s kamenjem, nismo koristili nijednu od gore navedenih metoda. Mizuochi San donio je Diamond ploču Shapton Diamond Lapping Plate (DGLP) i 6000 umjetni kamen. Izravnali smo kamen na DGLP i naoštrili se na umjetnom kamenu. Pitao sam ga za ovu metodu, odgovorio je da se uporaba DGLP-a već dvije godine dokazala, trošak ploče je toliko visok da još ne može reći može li dugoročno opravdati kupnju takve ploče. Na taj smo način dali površinu radne površine kamenu.

Nakon toga, dobio sam priliku pogledati Mizuochi San kamen. Izradio je svijetlo žuti kamen za brijanje. Rekao mi je samo da je to Khoniyama, a iz razgovora shvatio sam da je dobio kamen iz Hatenak-san u Kyotu.

Kada sam pitao o korištenju umjetnog brušenja kamena, odgovorio je da ih koristi mnogo, a većina njih je dobra, sve do završne faze. Vrlo tanko kamenje od 20.000 do 30.000 obično je dobro, ali vezivo takvog kamenja je vrlo nepouzdano. Prilikom oštrenja, čestice se formiraju na površini kamenja, i iako su čestice vrlo male, ali ugrušci tih čestica mogu pokvariti vrlo oštar rub. Tako Mazuochi San još uvijek preferira prirodno kamenje za završnu oštrenje noževa i britva.

Konačno smo razgovarali o maloj naguri. Doveo sam štrebera, komu i tomonaguru. Mizuochi san mi je rekao da trebam koristiti tenja nagur umjesto kome, ali Iwasaki san je brzo rekao: "Ne, ne, koma je bolja" Soooo... još uvijek nema objašnjenja o konfuziji u tekstu Kasukea Iwasakija.

Sensei Iwasaki lekcije.

Jimom

Izvorni naslov Iwasaki-Sensei-Lessons Learned Part 1

Crteži Jim Raina

Lekcija # 2. Oštrenje Kamisori.

Kao što sam spomenuo, kad sam išao u Sanjo, također sam ponio sa sobom camisori Iwasakija, koji mi je dao moj frizer Kawaguchi-san. Gledajući ih, Mizuochi San je primijetio da nisu bili jako oštri.

"Potrebno je još više izoštriti ura", rekao mi je.

- Oh, dobro! Moj je frizer, čovjek koji je koristio ove britve prije mene, podučavao, da izoštri camisori na sljedeći način, otprilike deset puta na strani vršalice i jednom na strani navijanja, ”odgovorio sam, pomalo nervozan.

- Da, znam mnogo ljudi koji su toliko zainteresirani za kamisori, ponekad tri do jedan ili nešto slično. Ali kad tako izoštrite, kamisori će se brže izravnati, a britva će tako ispasti - rekao je pokazujući na plosnati rez na mom britvici.

"Dakle, trebam izoštriti stranu navijanja kao i stranu homa?" Upitao sam.

- Ne, nije isto, ali više nego sada. Sada ću vam pokazati ”, rekao je, a to se dogodilo.

Nakon što je skinuo stranu kovčega na moje dvije britve, počeli smo ih mljeti.

Od početka je odlučio vratiti zalihu na stranu Ur-a i izvadio kamenje.

Počeo je s 8K umjetnim kamenom (koji je, usput rečeno, bio debljine oko 7 mm i zapravo je bio razbijen na nekoliko dijelova. Koristeći ga, izoštrio se u izvornom smjeru klicanja, kako bi uravnotežio opskrbu na ovoj strani, koristeći ravno naprijed-natrag.

Nakon što mu se svidio rezultat, uzeo je Honiyam kamen i nagurs. Koristio je vrlo, vrlo staru prugastu naguru, otisak na kojem je odavno izbrisan, i mali komadić megiro nagure. Ne čudi što mi je kasnije rekao da je to pogreška, obično koristi tenja naguru. Počeo je s prugastom naguru, vjerojatno štreberom. Počeo je izoštriti kružnim pokretima, a zatim se pomaknuo prema oštrim uobičajenim pokretima. Teško je opisati taj odnos jer je koristio isti broj krugova na svakoj strani brijača, ali pokreti nisu bili simetrični. S bočne strane britve, lebdeći, izoštrio se u ravnoj liniji s jednog kraja kamena na drugi, a na strani klicanja bi izoštrio vrlo oštar kutni pokret, tako da je na strani klicanja izoštrio samo pola duljine kamena. Prema tome, u odnosu približno, može se izraziti kao omjer 2: 1.

Nastavio je mljeti za grubu naguru, ponekad provjeravajući oštricu s povećalom, sve dok se nije uvjerio da je rub čist i ravan. Zatim je isprao kamen i prešao na oštrenje s mejiro naguru. Nažalost, u ovoj fazi sam osobno vidio koji problemi mogu biti kada se oštrenje odvija u lošim uvjetima. Radionica, koja je u potpunosti ispunjena abrazivnom prašinom, metalnim strugotinama i prašinom, stvarno je grozno mjesto za izoštravanje, nakon svega, imali smo dva iznenadna incidenta, scrapper formiran na oštrici, vjerojatno metalni čipovi pali u suspenziju i oštetili oštricu, Jedna shcherbinka bila je jasno vidljiva golim okom, velikim, približno 0,5 mm dubokim. Da bi smanjio količinu, prešao je na umjetni kamen sa zrnom od 6000 zrnaca i donio ga za nekoliko sekundi.

Dopustite mi da to ponovim. Velika, vidljiva krasta na britvi od tvrdog čelika (Iwasaki camisori otvrdnuta na oko 60 jedinica prema Rockwellu) bila je smrvljena na umjetnom kamenu od 6000 granata za manje od minute. Vidio sam to vlastitim očima. Pretpostavljam da kada ste to učinili nekoliko tisuća puta, te stvari postaju druga priroda.

Dakle, natrag na izoštravanje, čim je shcherbinka reducirana, nastavio je oštriti kamen chonyama na mejiro nagura suspenziji, lagano razrjeđujući suspenziju vodom i pažljivo završio oštrenje. Kada je, gledajući u povećalo, ispalo da je rezni rub dovoljno pripremljen, Mizuochi San je izvadio kutiju u kojoj je imao bravu kose kako bi provjerio oštrinu brijača. (Ovo bi trebalo biti poznato čitateljima web-lokacije Coticule.be.) Čim je oštrinu doveo do stupnja lakog rezanja kose, završio je brijanje britve.

Nadalje, sam izoštrio drugi camisori pod njegovom kontrolom, uključujući i potapanje male shcherbinke (cijeli proces izoštravanja primjenom pritiska). Koristio sam komu naguru na kamenu maruke, a Mizuochi san je bio zadovoljan rezultatima, pa mislim da je tome pridonijela i manja zrna nagura koma.

Čim smo završili brijanje britve, Mizuochi San mi je ispričao o svom novom tajnom oružju. Izvadio je malu limenu kutiju, koja se, kad se otvorila, pokazala kao mala gumena podloga prekrivena malim komadom tkanine. S ovim gumenim jastukom stavio je nekoliko mrlja na remen i nazvao ga dijamantnom pastom od 14 tisuća. Koristio je ulje za razrjeđivanje paste i ravnomjerno je nanosio tako da su zrna dijamanta prodrla u crtu. Rekao mi je da je vrlo važno koristiti remen na čvrstoj osnovi, jer to čini opskrbu malo zaobljenom i poboljšava glatkoću rezanja. Tako je na remenu napravio oko 30 krugova (remen je bio dugačak oko 6 inča). Mizuochi San objasnio da je nedavno počeo uređivati ​​na dijamant paste liniju, te je vrlo zadovoljan rezultatom. Zanimljivo, ovo je jedina uredba britve, koju on pravi, ili čak vlada britvom na dlanu. Mislim da ovaj post pokriva temu kamenja i oštrenja. Evo ga.

Ima još nešto za pisanje, ali ostavite ga za sljedeći post.