Glavni

Postupci

Što je natrijev lauret sulfat u šamponu?

Proučavajući pakiranje šampona, gelova za tuširanje, pasta za zube, tekućih sapuna, pjena za kupanje i drugih proizvoda za osobnu njegu, među mnogim sastojcima može se vidjeti sadržaj natrij lauret sulfata.

Što se krije pod tim imenom? Koja je uloga ove komponente? Je li sigurno koristiti proizvode koji sadrže natrijev lauret sulfat ili je bolje bez ovog sastojka? Razgovarajmo o tome detaljno.

Poštovani čitatelji! Naši članci govore o tipičnim načinima rješavanja pravnih pitanja, ali svaki slučaj je jedinstven.

Ako želite znati kako riješiti određeni pravni problem, obratite se on-line obrascu za savjetovanje ili nazovite +7 (499) 110-27-91. Brzo je i besplatno!

Natrijev lauret sulfat - što je to?

To je bijeli prah bez posebnog mirisa. Pruža stvaranje guste guste pjene i savršeno je pogodan za razjašnjenje, brisanje zagađenja različitog karaktera.

Dobiva se preradom natrijevog lauril sulfata proizvedenog iz naftnih derivata. Dok koristite alkohol na bazi kokosovog ulja i sintetičkih alkohola.

Koje vrste postoje?

Sulfati su soli sumporne kiseline. Sastojci iz ove grupe uključuju:

 • SLS - natrijev lauril sulfat, natrijev lauril sulfat;
 • SLES - natrijev lauret sulfat, natrijev lauret sulfat ili natrijev lauret sulfat;
 • SDS - natrijev dodecil sulfat, natrijev dodecil sulfat;
 • ALS - amonij lauril sulfat, amonij lauril sulfat;
 • ALES - amonij lauret sulfat, amonij lauret sulfat;
 • SMS - natrijev sulfat, myret sulfat;
 • SMES - miristil eter sulfat, natrij sulfat miristil eter.

Gotovo svim površinski aktivnim tvarima čije ime završava s riječju "sulfat" može se pripisati toj skupini.

Najopasniji sulfati su natrijev lauril sulfat, proizvod rafiniranja nafte, kao i amonij lauril sulfat i amonij lauret sulfat. To su vrlo jeftine i kaustične tvari koje negativno utječu na kožu i cjelokupno zdravlje.

U čemu je opasnost?

Godine 1983. stručnjaci The Cosmetic Ingredient Review zaključili su da je SLES bio bezopasan. No, većina znanstvenika koji su proveli brojna istraživanja pokazala su da natrijev lauret sulfat nije tako bezopasan.

Brzo i lako prodire u kožu, reagira s kožnim lipidima i uništava ih. To je najjači alergen, može izazvati i zakomplicirati dermatitis kod djece i odraslih. SLES uzrokuje iritaciju, pukotine, prekomjernu suhoću i ljuštenje kože.

To dovodi do poremećaja u strukturi folikula dlake i uzrokuje gubitak kose. Kod produljenog izlaganja sluznici očiju, može dovesti do katarakte.

Natrijev lauret sulfat je izvrstan dirigent toksina. Jednostavno se kombinira s drugim sastojcima, tvori nitrate i dioksine (otrovne tvari) i brzo ih širi na sve organe i tkiva.

Jednokratna ili vrlo rijetka uporaba SLES proizvoda neće dovesti do ozbiljnih posljedica. No, vrijedi se prisjetiti: opasno je kad takav kozmetički proizvod dugo ostane na koži i kosi. Ne zloupotrebljavajte kreme, sredstva za čišćenje i sredstva za uklanjanje šminke koja sadrže sulfate.

Pri uporabi šampona s natrijevim lauret sulfatom potrebno je odmah isprati formiranu pjenu i izbjeći kontakt s licem.

Pogledajte videozapis o opasnostima natrijevog lauret sulfata za ljudsku kožu:

Za što se koristi?

Natrijev lauret sulfat se vrlo široko koristi u šamponima. Oko 90% svih šampona sadrži SLES ili SLS. Budući da su vrlo jeftine komponente, te tvari tvore veliku količinu pjene pri pranju i učinkovito čiste kosu i kožu od sebuma. Sadržaj sulfata može biti različit: u sredstvima za masne niti ima ih više, za normalne i suhe - manje.

SLES se često nalazi ne samo u šamponima, već iu drugim kozmetičkim proizvodima, kao što su:

 1. gelovi za tuširanje;
 2. pjena za kupanje;
 3. tekući sapun;
 4. gelovi i pjene za pranje, sredstva za uklanjanje šminke;
 5. pasta;
 6. proizvodi za intimnu higijenu;
 7. krema.

Natrijev lauret sulfat se koristi u proizvodnji sredstava za čišćenje u kućanstvu (deterdženti za pranje posuđa, stakla, podne i druge površine), strojne šampone, te u naftnoj industriji.

Postoji li alternativa?

SLES proizvodi mogu se zamijeniti s kozmetičkim proizvodima bez sulfata koji imaju mekanu, sigurnu bazu za deterdžente. U njihovom sastavu postoje prirodni sastojci kao:

 • Lauril glukozid - lauril glukozid. Sintetizira se iz kokosovog ulja i glukoze. Što je to? To je potpuno netoksična, blaga komponenta. Pruža izvrstan učinak čišćenja i kose. Najčešće se nalaze u šamponima, gelovima za tuširanje, kremama za intimnu higijenu, u dječjim deterdžentima.
 • Koko-glukozid - kokoglukozid. Ovaj deterdžent dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera i kokosovog šećera. Nevjerojatno je mekana, prikladna za kožu bilo koje vrste, ne iritira čak ni dječju kožu.
 • Betain. Prirodna komponenta prirodnog podrijetla. Sadržano u mnogim biljkama. Vlaži, ima učinak kondicije, čineći kosu glatkom i svilenkastom. Povećava topljivost aktivnih tvari u kozmetičkim proizvodima.
 • Mono - i digliceridi masnih kiselina.

U usporedbi sa sredstvima koja sadržavaju sulfate, koja osiguravaju bogatu pjenu, šampone i gelove s prirodnim bazama pjene.

Druga alternativa SLES-u može se smatrati mekšim, bezopasnim tenzidima:

 1. Natrijev lauroil sarkozinat - natrijev lauril sarkozinat. Vrlo blagi surfaktant, apsolutno netoksičan. Ima visoku sposobnost čišćenja. Prikladno za suhe i lomljive kovrče, kao i za uljane niti. Čuva prirodne lipide kože i kose. Savršeno tolerira koža. Natrij Myreth Sulfate - što je to? Također je blaga zamjena za štetne sulfate.
 2. Dinatrijev lauret sulfosukcinat - dinatrijev lauret sulfosukcinat. Sigurna komponenta. To je veća molekula od drugih površinski aktivnih tvari, stoga praktički ne može prodrijeti u kožu. Izvrsno čist i ispiranje. Uključeno u sastav dječjih i osjetljivih šampona i proizvoda za osobnu njegu.

Najčešći šamponi bez sulfata:

 • Natura Siberica.
 • Recepti bake Agafi.
 • Planeta Organica.
 • LOGONA.
 • Aubrey Organics.
 • Weleda.

Popularni šamponi za bebe bez sulfata:

Natrijev lauret sulfat često se nalazi u kozmetici i proizvodima za kućanstvo, što je izvrsno sredstvo za čišćenje i pjenjenje. Manje je toksičan od ostalih štetnih sulfata, ali ima niz nesigurnih svojstava. Ova tvar prekomjerno troši kožu i kosu, a redovito se nakuplja u tijelu.

Stoga je bolje pokušati ograničiti uporabu kozmetičkih proizvoda koji sadrže tu komponentu. Osobito pažljivo treba odabrati način za djecu koja su podložna alergijskim reakcijama. Trenutno je u trgovinama zastupljen veliki broj proizvođača organske i prirodne kozmetike.

Pažljivo čitanje sastava naznačeno na pakiranju, možete pronaći proizvod koji ne šteti zdravlju i održat će ljepotu i njegovan izgled.

Niste pronašli odgovor na svoje pitanje? Saznajte kako točno riješiti svoj pravni problem - nazovite odmah:

+7 (499) 110-27-91 (Moskva)
+7 (812) 385-74-31 (Sankt Peterburg)

Natrijev lauret sulfat je zastrašujuća riječ! Koja je njegova šteta? Što je ta tvar - natrijev lauret sulfat - i koji je njezin učinak?

Nadražuje kožu. Takozvani lauril sulfat u medicini i kozmetologiji. Natrijevi spojevi namjerno kapaju na pokrov tijela. Subjekti imaju crvenilo, čireve. Oni primjenjuju ljekovite kreme i masti, provjeravajući njihovu učinkovitost. Međutim, to nije jedina primjena reagensa. Dosje dalje na natrijevom lauril sulfatu.

Natrijev lauril sulfat - što je to?

Tvar je sintetska. U krutom obliku to je bijeli, kristalni prah. Topljiv je u vodi. Reakcija zahtijeva sobnu temperaturu. U tekućem stanju, spoj ima žutu ili smeđu boju.

S kemijske točke gledišta, lauril sulfat je smjesa alkil sulfata. Takozvane soli alkilnih sumpornih kiselina. Njihova opća formula je ROSO 3 M. U njoj je "R" radikal, može biti primarni, a možda i sekundarni. "M" u zapisu znači Na, NH4, to jest, trietilamonij. Natrijev dodecil sulfat u lauril sulfatu od 55 do 85%.

Lauril sulfat u kozmetici i kućnim kemikalijama

Spoj se smatra površinski aktivnim. Glavna primjena u kozmetologiji je stabilizator pjene. U tom svojstvu, na primjer, lauril sulfat se koristi u šamponima. U njima, junak postati - glavna komponenta. Statistika se odnosi na oko 35% proizvoda, au SAD - sve 50%.

Natrijev lauril sulfat u šamponu možda nije glavna komponenta, već ide zajedno s drugim površinski aktivnim tvarima (površinski aktivnim tvarima). Takve kozmetike čine još 30%. Na primjer, u Rusiji i zemljama Europe uobičajeno je da se smjesa sulfata kiselina zamijeni lauril etoksi sulfatom.

Manje iritira vlasište. Oba sastava su otporna na tvrdu vodu, odgovorna su za svojstva deterdženata šampona, gelova za tuširanje, pjene za kupanje, aditiva u sapunu za pranje, "Feri" i drugih proizvoda za kućanstvo. Čak su i paste bez lauril sulfata rijetke. Oni koji imaju krvarenje desni moraju tražiti mješavine za čišćenje i praške bez aktivne tvari, jer iritiraju kožu i sluznicu usta.

Lauril sulfat u industriji

Kupiti lauril sulfat je standardni zadatak za osoblje industrijskih poduzeća. Ovdje se surfaktanti koriste za odmašćivanje motora i druge tehničke detalje. Osim toga, mješavina alkil sulfata ispire podove u radionicama. To je bio razlog za zabrinutost. Kao što su motori čisti, ne bi trebali biti dio kozmetike. Protivnici, uglavnom ljudi sa specijaliziranim obrazovanjem, primjećuju da kuhinjska sol nije samo dodatak prehrani. Također je „začinjena“ rashladnim sredstvima, proteinskim hidrolizatima, sredstvima za gašenje požara, istom kozmetikom.

Dakle, šamponi bez natrijevog lauril sulfata su popis uglavnom dječje kozmetike. Junak članka nije u njemu, jer iritira sluznicu oka i čak može usporiti razvoj vizualnih vještina. Surfaktant nema takav učinak na rožnicu odrasle osobe. Stisnite, uštipnite, ali nemojte povrijediti.

Lauril sulfat kao dodatak hrani

Na hrani, lauril sulfat je označen kao E-487. To je stabilizator koji pomaže, na primjer, konzervansima duže. Aditiv također povećava viskoznost, zgušnjava konzistenciju. Dolazi u praktičnom želeu, želeu. Međutim, kupnja natrijevog lauril sulfata je problem. Na teritoriji Federacije zabranjen je aditiv, koji se smatra štetnim za tijelo. Znanstvenici pokazuju da se tvar nalazi u mozgu, jetri, srcu i plućima. E-487 se ne prikazuje ni znojem, ni urinom, ni izmetom. Akumulirajući, surfaktant može izazvati razvoj onkologije.

Lauril sulfat također oštećuje imunološki sustav. Surfaktant uništava zaštitnu barijeru proteina. Usput, to je ono što dovodi do crvenila i ljuštenja na koži. Ako se u sastavu proizvoda nalazi stabilizator E-487, nadzorna tijela savjetuju da ih kontaktirate. Trgovina će biti označena.

Natrijev lauril sulfat nije prepoznat kao šteta u svim zemljama. U velikom broju država korištenje E-487 je legalno, na primjer u Kini i drugim zemljama u Aziji, Africi i na Bliskom istoku.

Sigurnosni sustav kada se koristi lauril sulfat

Budući da u Rusiji tenzidi nisu u hrani, trebali biste se zaštititi samo od deterdženata i sredstava za čišćenje. Pasta za zube bez natrijevog lauril sulfata - izlaz. Ali teško je naći. To možete učiniti lakše. Dovoljno je koristiti domaću kozmetiku ili dječje proizvode, uključujući i paste. Kada kupujete mješavine za odrasle, trebate uzeti malo šampona, tekućine za pranje posuđa i tako dalje. I uštedite novac i kozmetiku i zdravlje. Za pranje kose nije potrebno sipati punu površinsku površinu.

Temeljito pranje posuđa, podova, kose još je jedna tajna smanjenja štete koju amonij lauril sulfat može umanjiti. Ako se s vremenom ispere svi reagensi bez ostataka, koristit će se samo - čiste kovrče, koža, tanjuri. Izbjegavajte troškove sredstava koja ne moraju biti isprana Postoje takve kreme, losioni, gelovi za kosu. Djelovanje lauril sulfata aktivira se jedan sat nakon primjene. Sigurno će biti nuspojava - piling i dehidracija kože, spaljivanje, smanjenje imunološke barijere.

Usput, u kozmetičkim proizvodima surfaktant je označen kao SLS. Smatra se da nije u kategoriji organskih proizvoda. To je novi trend u području kozmetologije. No, neki su stručnjaci proveli pokuse i otkrili da je SLS tu, ali u minimalnim dozama. Samo nekoliko uzoraka bilo je potpuno bez lauril sulfata. No, i to nije jamstvo da sutra neće uključiti senzacionalni surfaktant u svoj sastav bez da ga na pakiranju naznače.

Surfaktant natrijev lauril sulfat u raznim kozmetičkim proizvodima: korisne funkcije komponente, moguća šteta od natrijevog lauril sulfata, nuspojave i kontraindikacije za uporabu.

Sadržaj članka:

Natrijev lauril sulfat je surfaktant koji se često koristi kao komponenta za podmazivanje i čišćenje u raznim deterdžentima, sredstvima za čišćenje i kozmetici. Sastav robe na pakiranju označava latinski naziv natrijev lauril sulfat ili kraticu SLS. Osim korisnih svojstava povećanja formiranja pjene i poboljšanja svojstava podmazivanja i čišćenja proizvoda, natrijev lauril sulfat je također štetan za žive organizme. Ovaj članak detaljno opisuje moguću štetu koja može prouzročiti SLS u sastavu kozmetike za različite svrhe.

Zašto nam je potreban natrijev lauril sulfat u kozmetici?

SLS ili natrijeva sol laurinske kiseline je kemikalija koja se obično koristi u kozmetici. Spada u kategoriju površinski aktivnih elemenata, odnosno površinski aktivnih tvari.

Funkcije natrijevog lauril sulfata u kozmetici, koje je uključeno u njihov sastav, su sljedeće:

 • Odmašćivanje. Tvar može otkinuti čestice masti i drugih zagađivača iz različitih površina. Veže masnoću na vodu, a to osigurava čišćenje površina. Ovo svojstvo osiguravaju značajke molekule ovog surfaktanta, koje na jednoj strani hvata masnoću, as druge se vežu na vodu. Dakle, sve onečišćenje je mnogo lakše ukloniti s bilo koje površine - kože, kose, sluznica, zuba.
 • Poboljšano pjenjenje. Kada se pomiješa s vodom, stvara se postojana pjena. Primljeni volumen ovisi o udjelu opisane tvari u ukupnom volumenu sredstva i izravno ovisi o tome. Ovo svojstvo se posebno cijeni u proizvodima kao što su gel za tuširanje, sapun i šampon.
 • Stabilizacija smjesa. SLS smanjuje promjene u fizikalnim i kemijskim svojstvima tvari koje čine jedan ili drugi lijek. Dakle, omogućuje vam spremanje svih korisnih svojstava tijekom cijelog roka trajanja. Pojednostavljuje miješanje komponenti koje se ne miješaju, posebno otapanje uljnih tvari.
Ova komponenta ima nisku cijenu, što u kombinaciji s korisnim svojstvima osigurava širinu i visoku učestalost uporabe od strane proizvođača deterdženata, sredstava za čišćenje i kozmetike kao njihove komponente.

Što se tiče sigurnosti njegove uporabe ili, s druge strane, moguće štete za zdravlje zbog uporabe kozmetike, koja uključuje tu tvar, postoje sporovi tijekom nekoliko godina. Prva ispitivanja provedena su prije više od 30 godina.

Neki izvori tvrde da natrijev lauril sulfat ima vrlo visok stupanj biorazgradivosti - više od 90%, te da se ne stvaraju štetni spojevi. Konkretno, tvrtka Cosmetic Ingredients Review, koja se specijalizirala za analizu i procjenu sigurnosti korištenja raznih sastojaka kozmetike, tvrdi da opisana komponenta nema kancerogeni ili embriotoksični učinak, ali je iritantna.

Drugi izvori tvrde da se nakuplja u tkivima i, eventualno, reagira s drugim tvarima, stvarajući kancerogene tvari.

Podaci o visokom stupnju opasnosti od uporabe SLS-a bez ispunjavanja uvjeta za dopuštenu koncentraciju temelje se na rezultatima pokusa koji navode da je u kontaktu s kožom većina pokusnih životinja imala neželjene učinke povezane s povredom zaštitne funkcije kože, razvojem alergijskih reakcija i drugih negativnih pojava. Posebna opasnost se navodi kada tvar uđe u tijelo ili na sluznicu očiju.

Protivnici koji zagovaraju zaštitu ove tvari ne pobijaju prisutnost nuspojava, ali se usredotočuju na činjenicu da postoje maksimalno dopuštene norme prema kojima, čak i uz čestu upotrebu natrijevog lauril sulfata, one neće uzrokovati zdravstvene i ljepotne probleme.

U kojim slučajevima SLS može biti opasan:

 1. Pri visokim koncentracijama (više od 2%) tvari u ukupnom volumenu kozmetike.
 2. Kada se proguta. Važno je napomenuti da je uporaba natrijeve soli laurilne kiseline u hrani zabranjena.
 3. Uz produljeni kontakt s kožom i kosom, čak i kada je sadržaj sadržaja.

Što je opasan natrij lauril sulfat u kozmetici?

Jednostavnom potrošaču kozmetičkih proizvoda vrlo je teško napraviti izbor, čak i ako poznaje maksimalno dopuštene norme za većinu komponenti, jer proizvod ne označava količinski ili djelomični sadržaj bilo korisnih ili opasnih tvari. Oslanjanje na integritet nekih proizvođača nije uvijek najbolja opcija. U tom slučaju, potrebno je pronaći srednju površinu koja će smanjiti rizik uporabe i dobiti maksimalnu korist. Da biste to učinili, morate znati moguće manifestacije negativnog utjecaja i eliminirati korištenje robe sa SLS u prisutnosti kontraindikacija.

Natrijev lauril sulfat u pasti za zube

Jedna od najopasnijih kombinacija komponenti je natrij lauril sulfat i nanočestice, kao što je titanov dioksid. Može se naći u sastavu pasta za zube različitih proizvođača. Dokazana je negativna uloga nanočestica titan-dioksida u razvoju genetskih mutacija i rasta stanica raka kada tvar ulazi u krvotok, što postaje moguće zbog sposobnosti čišćenja SLS-a, što također dovodi do povećanja propusnosti stanica.

Moguće negativne reakcije uporabe zubnih pasti koje sadrže SLS:

 • Sušenje sluznice usta;
 • Razvoj stomatitisa;
 • Pojava malih ulkusa ili povećanje površine i dubine postojećih;
 • Osjetljivost gume;
 • Stanjivanje zubne cakline.
Glavne kontraindikacije za korištenje zubne paste koja sadrži natrijev lauril sulfat: prisutnost rana, čireva na površini sluznice usne šupljine i desni, krvarenje desni, bolesti probavnog trakta.

Natrijev lauril sulfat u šamponima i drugim proizvodima za kosu

Većina kupaca cijeni šampone za lako stvaranje uporne pjene i jake sposobnosti čišćenja. Ali malo ljudi razmišlja o opasnostima same pjene koja uklanja prašinu i masnoću iz kose. Važno je napomenuti da će u visoko pjenastom šamponu postojati prilično visok sadržaj natrijevog lauril sulfata, vjerojatno s viškom dopuštenih normi. Takav proizvod je bolje preferirati proizvode koji, u kontaktu s vodom, tvore manju količinu pjene, čak i ako su njihove sposobnosti čišćenja nešto lošije, a njihova primjena manje ugodna.

Kod produljenog kontakta s kožom ili s visokom koncentracijom SLS proizvodi za kosu mogu biti štetni. Natrijev lauril sulfat u procesu primjene ne razlikuje nepotrebne masti i prirodno mazivo masne kože, uklanjajući ih sve.

Mogući negativni učinci su sljedeći:

 1. Sušenje vlasišta;
 2. Smanjenje zaštitnih funkcija;
 3. Pojava peruti;
 4. Gubitak kose;
 5. Iritacija sluznice očiju;
 6. Povećano lomljenje kose;
 7. Izgled razdvojenih krajeva;
 8. Povećana proizvodnja sebuma žlijezda zbog jakog kozmetičkog odmašćivanja.
Kontraindikacije za korištenje šampona, ispiranja i maske za kosu s natrijevim lauril sulfatom: prisutnost peruti, povećan gubitak kose.

Ako je, međutim, kupljen proizvod sa SLS-om, da bi se smanjili popratni učinci, nakon nanošenja, treba ga temeljito isprati toplom tekućom vodom. Ne povećavajte vrijeme izlaganja proizvodu.

Šteta za natrijev lauril sulfat u proizvodima za higijenu tijela

Proces čišćenja kože povezan je s povećanjem propusnosti tkiva. Pod utjecajem SLS, stanice epidermisa se malo nabreknu, što ubrzava proces pročišćavanja i poboljšava konačni rezultat.

Kontakt kože s otopinama sapuna nastalih kombiniranjem sapuna s vodom prilično je kratak. Stoga je negativan utjecaj natrijevog lauril sulfata pri pranju ruku ili korištenju pjenastog gela za pjenu minimalan ili potpuno odsutan ako se proizvod temeljito ispere vodom.

Na primjer, upotreba pjene za kupanje koja sadrži opisani surfaktant može prouzročiti značajnu štetu. Kupanje je duže - od 15 minuta. Tijekom tog vremena, u uvjetima visoke vlažnosti i visoke temperature, koža postaje osjetljivija. Tako se put do unutrašnjosti kožice otvara ne samo za korisne sastojke kozmetike, nego i za one opasne.

Neželjeni gost natrijevog lauril sulfata je u sastavu sredstava za intimnu higijenu, koji kada se koristi u kontaktu sa sluznicom. Komponenta dovodi do isušivanja sluznice i otvara put patogenim mikroorganizmima.

Negativan učinak s visokom koncentracijom natrijevog lauril sulfata ili s produljenim kontaktom s kožom pojavljuje se kako slijedi:

 • Lipidi stratum corneuma su oštećeni, što dovodi do još veće propusnosti i smanjene zaštitne funkcije kože;
 • Povećava se apsorpcija štetnih tvari;
 • Postoji iritacija ili alergijska reakcija;
 • Dolazi do dehidracije kože;
 • Procesi starenja stanica ubrzavaju se;
 • Procesi regeneracije se usporavaju;
 • Isušivanje sluznice.
Kontraindikacije za uporabu higijenskih proizvoda s natrijevim lauril sulfatom: dermatitis, prisutnost oštećenja kože, individualna nepodnošljivost komponente.

Natrijev lauril sulfat u sastavu kozmetike za njegu lica i tijela

Korištenje kozmetike za njegu osigurava čestu uporabu i produljen kontakt s kožom s komponentama proizvoda. Stoga je prisutnost natrijevog lauril sulfata u njemu alarmantan znak.

Emulgirajuća sposobnost SLS-a svakako igra u rukama proizvođača značajno poboljšati potrošačke karakteristike proizvoda - prezentaciju, upotrebljivost, povećanu učinkovitost. Ali gotovo uvijek ovi proizvodi - kreme, maske za lice i tijelo, kozmetička ulja, sredstva za uklanjanje šminke - mogu prouzročiti značajnu štetu tijelu.

U sastavu njege kozmetike dopušteno je korištenje SLS-a u koncentraciji ne većoj od 1%.

Moguće nuspojave:

 1. Izgled komedona;
 2. Razvoj dermatitisa;
 3. Razvoj suhe kože;
 4. Smanjenje zaštitnih funkcija kože;
 5. Akumulacija u oku oka s nepažljivom uporabom, što povećava rizik od razvoja katarakte;
 6. Prerano starenje;
 7. Povećan unos štetnih tvari u stanice.
Kontraindikacije za uporabu njegu kozmetike s lauril sulfatom: suha koža, atopijski dermatitis, akne.

Natrijev lauril sulfat u kozmetičkim proizvodima za djecu

Glavna značajka dječje kože i sluznice, kao i cjelokupnog organizma, je nezrelost, koja pruža neuobičajeno visoku osjetljivost na sve vanjske čimbenike. Povećani rast stanica, organa, zahtijeva povećan unos hranjivih tvari, čak i kroz kožu. No, zajedno s blagotvornim elementima tijelo apsorbira i šteti.

Upotreba natrijevog lauril sulfata za pročišćavanje i njegu dječje kože povećava ionako visoku osjetljivost epidermisa i drugih tkiva.

Nuspojave su brojnije u slučaju dječjeg tijela. To su:

 • Povreda znoja i lojnih žlijezda;
 • Povreda termoregulacije;
 • Formiranje kora na vlasištu;
 • Smanjena ravnoteža vode u vodi, suhoća;
 • Alergijske reakcije;
 • Smanjenje zaštitnih funkcija tijela.
Dječja dob apsolutna je kontraindikacija za uporabu kozmetike koja sadrži natrijev lauril sulfat. Čak se ne preporučuje korištenje praška za pranje koji sadrže ovaj sastojak.

Što je štetno za natrijev lauril sulfat u kozmetici - vidi video:

Kako biste zaštitili sebe i svoju obitelj od štetnog djelovanja natrijevog lauril sulfata, pokušajte odabrati kozmetičke i higijenske proizvode sa svojim nadomjestkom, primjerice natrijevim lauret sulfatom, koji blagotvorno djeluje na kožu i tijelo u cjelini.
Vrlo često u informacijama o sastavu kozmetike možete vidjeti nepoznata imena kemikalije. Jedna takva tvar je natrijev lauril sulfat. O njegovim fizičkim svojstvima i učincima primjene može se pronaći čitanjem članka.

Natrijev lauril sulfat pripada klasi aktivnih tvari. Glavna značajka tvari je sposobnost da se dobro otopi u vodi ili ulju. Stoga se ova vrsta tvari najčešće koristi u mnogim šamponima, jer kada se pomiješa s vodom, natrijev lauril sulfat tvori određene strukture koje zadržavaju čestice prljavštine i uklanjaju ga iz kose kada ispiru glavu.

Natrijev lauril sulfat je kruto igličasto sredstvo. Laurit sulfat je bijele boje i također je zapaljiva tvar. Među prednostima lauril sulfata su slijedeće:

 • sposobnost stvaranja blage pjene;
 • čista kosa;
 • sposobnost otapanja prljavih čestica.

To je stabilizator pjene, a također pomaže u očuvanju konzistencije kozmetike. Ova vrsta sulfata počela se koristiti u prvoj polovici dvadesetog stoljeća i ubrzo je doprinijela razvoju industrije koja se odnosi na kozmetiku i proizvode za čišćenje.

Tvar se smatra dobrim sredstvom za čišćenje, ali također može izazvati alergijsku reakciju među korisnicima.

Značajke aplikacije

Natrijev lauril sulfat se često koristi za izradu sapuna, šampona i raznih sredstava za čišćenje. Proizvodi koji sadrže vrstu sulfata koriste se vrlo često. Lauril sulfat je okarakteriziran kao sredstvo za pjenjenje, pa je pogodan za kemikalije i razne kozmetičke proizvode.

Značajka alata je dugi rok trajanja i mogućnost oblikovanja željenog oblika. Laurit sulfat je dio:

 1. Kozmetički proizvodi.
 2. Roba za kućanstvo.
 3. Aditivi u hrani.

Među istraživačima još uvijek postoje oprečna mišljenja o štetnosti sulfata. Neki zagovaraju da je apsolutno bezopasan za ljudsko tijelo, dok drugi kažu suprotno.

U industriji

Natrijev laurit sulfat naširoko se koristi u industriji. Koristi se za čišćenje podova, za čišćenje garaža. Također, neki odmašćivači za motorna ulja sadrže sulfat.

Kada perilice koriste proizvode koji sadrže SLS, jer pomaže u uklanjanju prljavštine i masti. Natrijev lauril sulfat dolazi u raznim specijalnim uljima za auto dijelove. Osim sredstava za čišćenje, sulfat se koristi i za:

 • proizvodnja plastike;
 • proizvodnja umjetnih krzna;
 • proizvodnja gume.

Opseg uporabe SLS-a je prilično proširen. Kemijsko sredstvo se kombinira s uljima s kojima reagira aktivno.

U kozmetici i kućanstvu

Proizvodnja kozmetičkih proizvoda koristi natrijev lauril sulfat. Dodajte ga kako biste stvorili mnogo šampona i drugih proizvoda za osobnu njegu, jer nastoji stvoriti masivnu pjenu, dobro uklanja prljavštinu i otapa mast. Osim šampona, SLS se koristi za:

 • losioni;
 • gelovi za tuširanje;
 • pasta;
 • maskara za trepavice;
 • sapun;
 • kreme.

Osim kozmetičkih preparata, SLS se može naći u sastavu mineralnih ulja, medicinskih masti (na primjer, vazelina). Važno je napomenuti da ova vrsta kozmetike može značajno oštetiti kožu i njen utjecaj na nju može uzrokovati pojavu dermatitisa ili akni. Ne preporučuje se uporaba kozmetike koja je često u kontaktu s kožom. Ove vrste uključuju razne kreme, losione.

Natrijev laurit sulfat se češće koristi u proizvodnji šampona. Otprilike 5% svih proizvoda za ispiranje glave dodaje kemikaliju zbog svojih karakteristika. Osim kemijskih svojstava, ona je također vrlo jeftina sirovina.

Kada kupujete lijekove s kemikalijama, uvijek se trebate sjećati opasnosti utjecaja na tijelo. Preporučljivo je zaštititi područje oko očiju od prodora kemikalije. Opasnost tvari ovisi o koncentraciji i vremenu djelovanja na kožu.

Dodatak prehrani

Tvar se također može koristiti kao dodatak hrani. Drugo ime je E487. Dokazano je da se natrijev lauril sulfat koristi kao stabilizator koji pridonosi očuvanju oblika (konzistencije) određenog prehrambenog proizvoda.

Može se upotrijebiti za proizvodnju konzervirane hrane, dok kuhamo žele ili žemlju. Odluka o dodavanju E487 je zbog svojih specifičnih karakteristika, kao i zbog niske cijene.

Trenutno stabilizator nije službeno dopušten jer može naškoditi tijelu. Sintetički aditiv je dugo bio pod nadzorom stručnjaka. Prema studijama, dokazano je da ima veliki negativan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Dodatak prehrani E487 smatra se zabranjeno dodavati u prehrambene proizvode, jer je vrlo opasan. Uz čestu upotrebu proizvoda dolazi do oštećenja kože, suhoće, ljuštenja. Jednom u ljudskom tijelu, glavnu štetu čine unutarnji organi: jetra i slezena. Glavni problem nije samo u tome što je štetan za zdravlje, već je i teško uklonjen iz tijela.

Glavna primjena je kućna kemija, kao i dio šampona. Široko se primjenjuje u istraživanjima u kojima se tvar koristi kao nadražujuća za kožu kako bi se odredili prikladni lijekovi za liječenje rana.

Korist i šteta

Prema svim znanstvenim istraživanjima, natrijev lauril sulfat negativno utječe na zdravlje potrošača. Na temelju toga možemo zaključiti da je šteta od ove kemikalije mnogo veća od koristi.

Znanstvenici sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Georgia u Gruziji pokazali su da lauril sulfat prodire u ljudsku kožu i organe, kao i da se zadržava u tkivima. Takav proces može pobuditi mnoge bolesti, poput raka ili trovanja tijela.

Ova tvar negativno utječe na izgled kože. Iz upotrebe sredstava mogu se pojaviti:

 • akne;
 • peruti;
 • iritacija kože;

Važno je napomenuti da se korištena kemikalija vrlo aktivno prodire u sluznicu. Zbog nakupljanja kemikalije u organima, to ima negativan učinak na zdravlje, osobito u djece. Dokazano je da pomoću E487 možete dobiti katarakt očiju ili nerazvijenost organa za vid.

Jedan od nedostataka je i štetan utjecaj na reproduktivnu funkciju muškog spola. Osim toga, to utječe na zdravlje djece.

Kada koristite zubne paste koje sadrže kemikalije, postoji opasnost od iritacije usne šupljine. Takva iritacija popraćena je bolom, kao i pojavom rana. Drugi nedostatak je učinak sulfata na desni. Tijekom vremena osjetljivost desni na različite podražaje.

Zubne paste s efektom izbjeljivanja izazivaju brisanje zubne cakline. Kemikalija ima negativan učinak na kožu. Tijekom vremena, koža postaje suha, pojavljuje se velika iritacija, svrbež.

Analizirajući sve gore navedene podatke, možemo identificirati glavna oštećenja koja mogu biti uzrokovana natrijevim lauril sulfatom:

 1. Problemi s kožom - akne, izazivanje dermatitisa, iritacija.
 2. Poraz unutarnjih organa.
 3. Pogoršanje vidnih organa.
 4. Pojava iritacije u ustima.
 5. Pogoršanje cakline.
 6. Trovanje.

Pozitivna strana kemikalije opravdana je svojom sposobnošću da formira pjenu, što je, naravno, prednost u proizvodnji šampona, gelova za tuširanje. Još jedna prednost je sposobnost očuvanja strukture i konzistentnosti proizvoda.

Može se uočiti da uporaba proizvoda koji sadrže natrijev lauril sulfat negativno utječu na zdravlje potrošača. Kada kupujete kozmetički proizvod ili kućne kemikalije, pažljivo pročitajte sastav na naljepnici kako biste spriječili ozbiljne bolesti.

Objavljeno u zaglavlju

Natrijev lauril sulfat (Sodium Lauryl Sulfate) je najčešći surfaktant, prisutan u gotovo svim deterdžentima, šamponima, pastama za zube, gelovima za tuširanje itd. Ako ste ikada pročitali sastav šampona ili gela za tuširanje, onda je sigurno vidio ovaj sastojak.

Natrijev lauril sulfat može se navesti u proizvodu kao:

natrijev lauril sulfat

Zašto je natrijev lauril sulfat dodan kozmetici?

Ako se kontaminirana koža ili kosa čisti samo vodom (bez upotrebe dodatne kozmetike), tada možete ukloniti samo one onečišćivače koji će se otopiti u vodi. Ali, na primjer, masnoća se ne otapa u vodi (osim u vrlo vrućoj), pa se tenzidi dodaju u šampone, sapune, gelove za tuširanje, pranje lica i tako dalje, koji su dizajnirani za uklanjanje nečistoća koje se ne otope u vodi.

To su prednosti i mane surfaktanata. S jedne strane, potpuno očistite kožu od bilo kakvog onečišćenja, ali s druge strane, to nije važno za površinski aktivne tvari koje se vrste masnoća mogu isprati - „vanzemaljske“ ili one koje naša koža proizvodi i koja je toliko potrebna za zdravu i lijepu kožu.

To je surfaktant koji treba reći hvala vam za stezanje i suhoću kože nakon pranja pjenom ili pranje ruku sapunom. Djelomično zahvaljujući njima, potrebne su nam sve vrste krema za ruke, ulja za tijelo i drugi kozmetički proizvodi, koji vraćaju hranjive tvari koje su izgubljene zbog površinski aktivnih tvari.

Površinski aktivne tvari dovode do uništenja lipidnog filma kože, i kao rezultat toga narušava se prirodna pH koža i mehanizmi nastajanja fiziološke masti, a time i osjećaj suhoće.

Natrij lauril sulfat se dodaje šamponima, sapunima i gelovima za tuširanje također za pjenjenje. Istodobno je dokazano da količina pjene ne utječe na svojstva čišćenja šampona, nego je ugodnija i zanimljivija. Šamponi bez sulfata pjenušavaju mnogo manje, a to je normalno za njih.

Također, natrijev lauril sulfat je emulgator, to jest, omogućuje vam miješanje takvih sastojaka koji se ne miješaju kao, na primjer, voda i shea maslac.

Natrijev lauril sulfat u sastavu šampona također iritira i suši vlasište, jer sapun suši kožu ruku, može oštetiti folikul dlake, usporiti rast kose, uzrokovati perut i čak gubitak kose.

Natrijev lauril sulfat u pasti za zube može uzrokovati stomatitis i pojavu krme.

I, naravno, ne zaboravite da je natrijev lauril sulfat jak alergen.

Ali tvrdnja da je natrijev lauril sulfat karcinogen je mit.

Natrijev lauret sulfat je manje agresivna tvar koja ne djeluje kao nadražujuća, već isušuje kožu čak i više nego natrijev lauril sulfat.

Sulfosukcinati (na primjer Disodium Laureth Sulfosuccinate) - gotovo ne prodiru u kožu (i stoga ne narušavaju prirodnu ravnotežu masti u koži), nisu otrovni. Koriste se u osjetljivim i dječjim šamponima, u proizvodima za intimnu higijenu.

Acetati (npr. Natrijev lauril sulfoacetat) - dobiveni su iz kokosovog ulja, imaju stabilnu pH, potpuno su biorazgradivi i učinkoviti u vodi bilo koje tvrdoće.

Betains (na primjer, Cocamidopropyl Betaine) je skup sastojak. Šampon, koji uključuje Cocamidopropyl Betaine, u načelu, ne može biti jeftin. Betains imaju antistatički učinak i lagani su regenerator za kosu. Oni smanjuju agresivnost površinski aktivnih tvari (uključujući sulfate).

Glikozidi (npr. Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Carpylyl / Capryl Glucoside, itd.) - prilično velika skupina glikozida su saponini, koji nakon miješanja u vodi tvore bogatu pjenu. Dobro poznati sapunski orašasti plodovi sadrže samo saponine, pranje kose sa sapunastim orašastim plodovima (točnije njihov izrezak) dokazano je sredstvo za lomljenje, suho i sklono gubitku kose. Ako ste ikada u opisu vidjeli, na primjer, pjenu za čišćenje lica, da je napravljena na temelju saponina u sapunu - to je to. Glikozidi su čisti vrlo nježno i potpuno biorazgradivi, tj. Ne nakupljaju se u stanicama kože i kose.

Prije kupnje prvog šampona bez sulfata pročitajte sljedeće:

Šamponi bez sulfata slabije ispiru sve vrste proizvoda za oblikovanje kose (pjene, lakovi, gelovi, itd.), Jer njihova površinski aktivna sredstva imaju blaži učinak čišćenja u usporedbi s istim natrijevim lauril sulfatom. A ako se odlučite prebaciti na ne-sulfatne šampone, onda biste trebali napustiti agresivne proizvode ili ih zamijeniti benignijim.

Često su šamponi bez sulfata skuplji od sulfatnih šampona, razlog tome je skuplja proizvodnja površinski aktivnih tvari unutar njih, a ne pohlepa proizvođača koji žele unovčiti naše zdravstvene usluge.

Ako niste spremni platiti nekoliko puta više za ne-sulfatne šampone, onda će vam spasiti sapunice. Odvarak sapunskih orašastih plodova je najbolji jeftin i potpuno prirodan šampon. Ova juha može prati vašu kosu svaki dan, bez straha od isušivanja ili oštećenja vaše kose, može se koristiti i kao tekući sapun ili gel za tuširanje, kapanje omiljenog eteričnog ulja za ugodan miris (samo pazite da je ovo ulje dobre kvalitete, postoje i " tehnički "- koji se može koristiti samo u uljnim plamenicima, ali se ne može nanositi na kožu), pa čak i oprati dječju odjeću i oprati dječja pomagala.

Zato nemojte žuriti da grdite šampon bez sulfata, koji je bio tako skup, ali u isto vrijeme "uopće ne pjeni i ne pere ništa" i odmah je završio. To je normalno i nije zastrašujuće. Jako pjenjenje za dobro pranje kose nije potrebno. A cijena koju plaćate za prekomjernu čistoću vaše kože i kose zbog natrijevog lauril sulfata je njihovo zdravlje. Čovjek ne može i ne smije biti sterilan čist, priroda je odavno izumila sve za nas i izumila mnogo bolje nego što bismo mogli misliti.

Ako smatrate da je ovaj članak koristan i želite ga objaviti na Vkontakte, na Facebooku i bilo kojem drugom resursu, nemamo ništa protiv. Samo nemojte zaboraviti staviti link na izvornik.

2014 Tatyana Zaragnova (posebno za projekt MuGreenStyle.ru)

Već dugi niz godina, otprilike od 1983. godine, pješačio je, zastrašujući ljude natrijevim lauril sulfatom. Počevši od običnog spama, on je „postao jači“, „ustao“ i sada, zahvaljujući kemijskoj nepismenosti velikog broja građana, takvi građani doživljavaju kao činjenicu. A što ga veliki broj web-mjesta donosi ljudima, možete biti znatiželjni klikom na ovaj link. Za ono što je lako razumjeti, proizvođači tzv. "Šampona bez sulfata" ne ograničavaju se na argumente, od kojih je većina izvučena iz publikacije o kojoj se ovdje raspravlja. Dakle, prijevod članaka s ove stranice s našim komentarima je predstavljen na vašu pažnju.

Nitko ne čini oglašavanje ovog sastojka, i to s dobrim razlogom. To je jeftin deterdžent dobiven iz kokosovog ulja, široko korišten u kozmetičkim sredstvima za čišćenje, šamponima, gelovima za kupanje i tuširanje, pjenastim kupkama za kupanje itd. To je vjerojatno najopasniji sastojak u proizvodima za njegu kose i kože. U industriji, SLS se koristi za čišćenje podova u garažama, odmašćivača motora, proizvoda za pranje automobila i tako dalje. Vrlo je korozivan i stvarno uklanja masnoću s površina.

Upotreba SLS-a je doista višestruka i koristi se u sastavu raznih deterdženata, kako za kućnu tako iu industriji. Međutim, to apsolutno ništa ne znači, sastav kompozicija deterdženata i koncentracija u svim slučajevima je različit. Slična je situacija, primjerice, s octom. Aktivno ga dodajemo salatama i tijestu, gaziramo sokom, ali vrlo malo ljudi bi mislilo da ga piju.

SLS se široko koristi u svim klinikama u svijetu za eksperimentiranje kao tester za nadraživanje kože. Istraživači uzrokuju iritaciju kože i životinja SLS-om, a zatim raznim pripravcima tretiraju iritirana područja.

Nitko ne skriva da SLS iritira kožu, sve ovisi o koncentraciji ove tvari u otopini i vremenu provedenom na koži. U kozmetičkim deterdžentima ta su dva pokazatelja minimalna. Osim toga, u bilo kojem kvalitetnom šamponu, SLS je prisutan kao jedan od elemenata sastava deterdženta, što značajno smanjuje njegov iritantni učinak.

Nedavne studije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Georgia pokazale su da SLS prodire u oči, kao i mozak, srce, jetru, i tako dalje, i tamo ostaje. To je posebno opasno za djecu, u tkivima od kojih se nakuplja u visokim koncentracijama. Studije pokazuju da SLS mijenja proteinski sastav dječjih očnih stanica i uzrokuje katarakte, te usporava normalan razvoj te djece.

Sama fraza "nedavno istraživanje", koja se odnosi na istraživanje provedeno u prosincu 1983., govori o tome koliko je davno ovaj članak napisan. Evo veze s rezultatima ove studije. Članak, naravno, na engleskom. Nadalje, ova publikacija je prisutna. Nakon što ga pročitate, vidjet ćete kako je iskrivljeno njegovo značenje.

SLS čisti oksidacijom, ostavljajući iritantan film na koži i kosi tijela. Može doprinijeti gubitku kose, prhutu, djelujući na folikule kose. Kosa se isušuje, postaje krhka i razdvaja se na krajevima.

Izraz "pročišćava oksidacijom" zvuči, blago rečeno, amaterski. Kako proces pranja, pročitajte članak :. Sve ostalo što je napisano u ovom paragrafu može se dogoditi ako šampon debelo razmazate glavom i sjedite oko 15-20 minuta. Iako je u ovom slučaju utjecaj na žarulje malo vjerojatan. U pravilu, svi problemi s njima idu iznutra, a ne izvana. Također, liječenje tih problema.

Još jedan ozbiljan problem je povezivanje SLS s kancerogenim dioksinima i nitratima. SLS reagira s mnogim kozmetičkim sastojcima u obliku nitrozamina (nitrata). Ovi nitrati ulaze u krv u velikim količinama prilikom pranja šamponima i gelovima, kupanjem i nanošenjem sredstava za čišćenje.

Ova kontroverzna izjava potpuno je analizirana u članku:

Mnoge tvrtke često maskiraju svoje SLS proizvode kao prirodne, ukazujući na: "dobivene od kokosa". Nećemo nepravedno vrijeđati kokosove orahe i nećemo koristiti proizvode s SLS-om.

Ali to je vjerojatno istina. Samo su to samo proizvođači organskih šampona. Budući da se nijedan surfaktant, među onima koji se koriste u apsolutno bilo kojem gotovom šamponu, ne može nazvati prirodnim, bez obzira koliko proizvođači "prirodnih" šampona to ne bi željeli.

Tako kokos stvarno nema ništa s tim. A o uporabi proizvoda sa SLS - to ne ugrožava stanovnike CIS-a. U šamponima se gotovo nikada ne koristi, ponekad se dodaje šamponima za masnu kosu. Ali što se SLES tiče, svatko je slobodan napraviti svoj izbor, a pouzdane informacije na našoj web stranici pomoći će u tome.

Zaustavljanje gubitka kose jednostavnim korištenjem posebnog šampona san je milijuna ljudi koji se suočavaju s ovim problemom. Marketingu također znaju, tako da sve više i više šampona protiv gubitka kose pojaviti.

Završno izvješće o procjeni sigurnosti natrijevog lauril sulfata i amonij lauril sulfata

Natrijev lauril sulfat i amonij lauril sulfat su anionski surfaktanti koji se koriste u kozmetičkim proizvodima kao deterdženti. U ispitivanjima apsorpcije, metabolizma i izlučivanja, natrijev lauril sulfat imao je degenerativni učinak na stanične membrane zbog svojih svojstava denaturacije proteina. Niske razine prodiranja kroz kožu mogu se pojaviti u visokim koncentracijama.

Natrijev lauril sulfat imao je LD50 od 0,8 do 1,10 g / kg kod štakora. Formulacija koja sadrži 15% amonij lauril sulfata uzrokovala je depresiju, otežano disanje, proljev i smrt kod četiri od 20 životinja kada su progutane.

U akutnim očnim testovima, 10% natrijev lauril sulfat uzrokovao je oštećenje očiju kunića ako se uopće ne ispere ili ispere nakon dugog vremena. Kada se testira metodom Dreiser, proizvod koji sadrži 5.1% natrijev lauril sulfat uzrokuje blagu iritaciju, a proizvodi koji sadrže 21% detergenta pokazuju jaku iritaciju bez ispiranja i blage iritacije ako se isperu s kože. Otopina amonij lauril sulfata koja sadrži od 1,25% deterdženta do 27,4% pokazuje povećanu iritaciju s povećanjem koncentracije; ispiranje smanjuje iritaciju.

Unutar dvije godine, štakori su primili natrijev lauril sulfat u koncentraciji od 0,25% do 1% oralno. Za to vrijeme nije bilo nikakvih promjena u njihovim tijelima. U 91-dnevnom ispitivanju toksičnosti šampona koji je sadržavao amonij lauril sulfat u koncentraciji od 17,5% nije bilo abnormalnosti povezanih s liječenjem, osim blagog kožnog učinka.

Jedan od najuspješnijih i najnaprednijih modela Mizutani škare - SWORD stalno je podvrgnut različitim eksperimentima. I biti model visoke klase, uživati ​​u stabilnoj potražnji i interesu.
Profesionalni alati za frizere

Sulfat u šamponu: dobar ili loš?

Kozmetika bez sumpora dobiva sve veću popularnost. Strane online trgovine gush s obiljem brandova koji proizvode organsku kozmetiku. Čudnovato dovoljno, ovaj trend je samo dobivanjem popularnost u zemljama CIS-a. No, čak i sada možete lako pronaći kozmetiku s riječima "Bez SLS" na policama u supermarketima.

Dakle, koja je šteta od sulfata?

Sulfati su površinski aktivne tvari, naftni proizvodi. Njihovo glavno svojstvo je sposobnost stvaranja pjene. Kao što znate, pjena je potrebna za učinkovito čišćenje kože i kose. Stoga se sulfati dodaju šamponima, sredstvima za čišćenje lica, gelovima za tuširanje, prašcima i čak pastama za zube.

Najpoznatiji predstavnik sulfata je natrijev lauril sulfat (SLS). U zadnje vrijeme javnost sve više raspravlja o ovoj komponenti. Smatra se da SLS može izazvati takve neugodne pojave kao što su crvenilo kože, suhoća, svrbež. Kod osoba s alergijama, ove komponente mogu izazvati alergijsku reakciju.

Znanstvena istraživanja su pokazala da uporaba kozmetičkog proizvoda s koncentracijom natrijevog lauril sulfata od dva ili više posto može dovesti do crvenila kože. No, poanta je u tome da je koncentracija SLS-a u kozmetici mnogo manje od dva posto. To znači da je vjerojatnost štetnog djelovanja na tijelo previše pretjerana. Dokazano je da ova komponenta može uzrokovati iritaciju kože pri dužem izlaganju dulje od jednog sata. Stoga, s kratkim kontaktom, vjerojatnost nuspojava je minimalna.

U pravilu, ne-sulfatna kozmetika je skuplja. Umjesto sulfata, takve marke upotrebljavaju komponente deterdženta biljnog podrijetla, na primjer, koko glukozid ili lauril glukozid. Oni se smatraju mekim surfaktantima. Sama proizvodnja tih komponenti skuplja je od sulfata. Prema tome, to se prikazuje u politici određivanja cijena. Stoga, za kupnju šampona bez sulfata morat će se raširiti.

Što će reći sastav?

Dakle, odlučili ste kupiti, na primjer, ne-sulfatni šampon. Prekrasna etiketa kaže da ne sadrži sulfate. Naravno, ne smijete slijepo vjerovati onome što proizvođač obećava. Dakle, okrenite bocu šamponom i pročitajte sastav.

natrij lauril sulfat (SLS) natrij laureth sulfat (SLES) amonijum lauril sulfat, magnezij lauril sulfat - Svi su sulfati. Kozmetičke marke često koriste pametan trik. U svijetlim slovima na paketu pišu da šampon ne sadrži sulfate. I kupac povjerenja dobiva. Štoviše, šampon ne smije sadržavati natrijev lauril sulfat. Međutim, vrijedno je proučiti sastav i vidjeti da on uključuje, na primjer, lauret magnezijev sulfat. Naravno, ova komponenta je manje agresivna. Možda u svom učinku šampon i nije loše. No proizvođač, koji vara svoje klijente, više ne potiče povjerenje. Dakle, budite oprezni, vrijedi li se za takvu šampon preplaćivati, što u biti ne ispunjava obećanja proizvođača?

Još više opreza treba primijeniti na proizvođače koji tvrde da su njihovi šamponi potpuno prirodni i da ne sadrže nikakve kemikalije. To je zbog površinski aktivnih tvari i čišćenja kose. U ovom slučaju, šampon jednostavno ne bi mogao ispuniti glavni uvjet: očistiti vlasište i kosu.

Često proizvođači idu i dalje, izjavljujući da njihove maske i balzami za kosu također ne sadrže sulfate. Kao što već znate, sulfati se koriste za pjenjenje. Zapamtite maske i balzame koje ste koristili. Pjene li se? Za takve kozmetike sulfati ne koriste a priori, bez obzira na marku, jer ovdje nisu potrebni.

Koja su obilježja korištenja šampona bez sulfata?

Kako se u šamponima bez sulfata koriste mekši tenzidi, ovi šamponi čine manje pjene. Kako se prilagoditi ovome? Glavno pravilo - potrebno je dobro navlažiti kosu. Zatim ulijte malu količinu šampona u dlan, dodajte malo vode i emulgirajte, a zatim nanesite na glavu. Na taj ćete način stvoriti potrebnu količinu pjene. Nećete morati sapuniti kosu po drugi put.

U kojim slučajevima još uvijek ne bi trebali napustiti sulfatne šampone? Sulfatni šamponi imaju izražen učinak čišćenja. Ovi šamponi dobro rade s masnom skalpom. Šamponi bez sulfata imaju blaga svojstva deterdženta i ne mogu očistiti kožu i kosu jednako učinkovito kao sulfat.

Prije nego što odlučite kupiti šampon bez sulfata u potrazi za bezazlenošću, razmislite o alatima koji se nalaze u vašem domu. Jeste li spremni baciti sve svoje postojeće fondove koji ne zadovoljavaju sigurnosne zahtjeve i kupiti nove? Omiljena šminka, pasta za zube, prašak za pranje? Iskreno odgovorite na pitanje: koliko oštećujemo tijelo pomoću štetne kozmetike? I koliko smo naškoditi tijelu, vodi pogrešan stil života, jedući loše hrane, izlažu sebe na stres? Odgovarajući na ova pitanja, možete shvatiti je li vam to toliko potrebno. Ili priče o opasnostima sulfata nisu ništa više od marketinškog trika?

Grigorov Valeria, medicinski komentator

25,089 Ukupno pregleda, 1 pogleda danas