Glavni

Vitamini

Kako folikul dlake - folikul. Struktura kose

Kako djeluje žarulja za kosu. Struktura. Šema folikula kose. Uređaj je ljudska kosa. Shema strukture kose. Što je kosa. Kako rasti kosa. Zašto se kosa razbija i razdvaja. Prehrana za poboljšanje kose.

Kosa i koža su jedan organ ljudskog tijela. Kroz život se kosa stalno ažurira. Svaki dan gubimo oko 80 dlaka. Kad kosa ispadne, nova mlada osoba počinje rasti na istom mjestu. Ciklus života i rast kose ovise o karakteristikama dobi, hormonskim promjenama, nasljednosti, utjecaju ultraljubičastog zračenja, koncentraciji skupina proteina u ljudskom tijelu. Na primjer, ako vaša dijeta isključuje određenu skupinu tvari, tada se kvaliteta kose pogoršava i rast kose se zaustavlja.
Svaki folikul uključuje sedam različitih tipova stanica koje interagiraju s živcima i krvnim stanicama.

Oko 100.000 dlaka raste na glavi osobe. Plavuše imaju tanju i tanku kosu. Crvenokosi ljudi imaju deblju kosu. Uz mali broj njih, crvena kosa je prilično voluminozna i debela po izgledu.

Kako biste pravilno procijenili vrstu vaše kose i dodijelili pravu njegu, morate razumjeti što je to struktura kose.

Kako djeluje kosa.

Kosa se sastoji od dva dijela: vidljiva i nevidljiva. Vidljivi dio smješten iznad površine kože naziva se jezgra. Nevidljivi dio smješten ispod kože - korijen.

Ible Nevidljivi dio - korijen kose:

Korijen je blago zadebljan u usporedbi sa stabljikom i nalazi se u vrećici folikula. Koren kose nalazi se pod blagim kutom prema površini kože. Stoga, kada kosa raste, ona se ne lijepi okomito na površinu kože, već raste s nagibom. Na primjer, ako osoba ima neposlušni dio kose - čuperak, onda je to zato što kosa na ovom mjestu ima drugačiji smjer rasta.

U donjem dijelu folikula dlake širi se i formira folikul dlake, a žarulja konačno oblikuje papilu, cijepa se i prekriva dio kože. Papilla se povezuje s krvnim žilama i živčanim završecima

1. folikul (vrećica za kosu)

2. žarulja za kosu

3. vlasi papile

4. lojne žlijezde.

Papilla je odgovorna za rast kose. Iznad njega je klica. Ona dijeli i pomiče kosu. Stoga, kada stimuliramo vlasište masažom, hranimo se maskama - jačamo folikul dlake, a kosa poboljšava njen rast. U rastućem dijelu postoje i stanice koje proizvode pigment melanin, koji određuje boju kose. Primjenom određenih sredstava možemo regulirati njegovu proizvodnju. Na primjer, zaustavite sijedu kosu. Gubitak kose je prirodan proces. Svaka kosa ima svoj život. Kosa ispada s lukom.

Part Vidljivi dio šipke.

Kosa se sastoji od velikog broja vlaknastih struktura - keratin multifibrila. Prekriveni su slojevima prozirnih keratinskih ljusaka.

Multifibrili se sastoje od mekšeg keratina od sloja ljuska.

Struktura jezgre kose je još mekša, poroznija. To je vodič za vlagu i hranjive tvari.
Kutikula je vanjski sloj kose. Sastoji se od mrtvih stanica keratina koje tvore ravne ljuske. Nalaze jedni druge kao riblje ljuske.

Korteks je značajan vlaknasti sloj. Cortes osigurava elastičnost i čvrstoću kose. Kada obojimo kosu i napravimo perme, utječemo na taj dio kose. Stoga, prekomjerna uporaba kemikalija dovodi do lomljive kose.

Medula je kanal unutar kose. Sastoji se od kaotične mase vlakana i zračnih šupljina.

Lipidni sloj. Između ljuske kutikule i između kutikule i korteksa nalazi se lipidni sloj. Zahvaljujući sloju lipida, ljestvice se dobro uklapaju, što štiti kosu od vanjskih utjecaja. Prema tome, njegovo uništenje dovodi do činjenice da se vaga lomi i razotkriva Cortesa. Kosa postaje neuredna po izgledu, suha, otporna na češljanje. Izrada masnih maski za kosu, vraćamo nedostatak lipida. Vage se čvrsto uklapaju jedna u drugu i postaju svilenkaste, sjajne i glatke.

1. zanoktica

2. korteks

3. medula

4. lipidni sloj

Hrana za poboljšanje strukture i rasta kose.

Ribe iz obitelji lososa (bilo koje masne ribe). Ova vrsta ribe ima jedinstveni sastav masnih kiselina, uključujući Omega-3. Nedostatak ove kiseline dovodi do suhog vlasišta i pogoršanja strukture kose. Losos je također bogat proteinima, vitaminom B12 i željezom.

Kamenice savršeno ojačavaju i njeguju kosu, zahvaljujući sadržaju cinka u njima.

Korisna mlada janjetina i govedina. Ova vrsta mesa sadrži dovoljnu količinu cinka.

Pileće i pureće meso je izvor proteina, koji je prije svega građevni materijal za rast kose. Nedostatak proteina u tijelu dovodi do gubitka kose i narušene strukture. Nedostatak proteina dovodi do činjenice da kosa gubi ljepotu, elastičnost. sjaj.

Jaja i meso peradi jedinstveni su izvor proteina. Oni sadrže tvari kao što su biotin, vitamin B-12.

 • Ulje koje sadrži Omega 3.

Laneno ulje. Da biste održali ljepotu kose i ojačali ih, uključite u prehranu 1-2 žlice nerafiniranog lanenog ulja. Izvrstan je izvor esencijalnih masnih kiselina.

Ulje oraha je također bogato alfa-linoleinskom kiselinom.

Zeleno povrće. Špinat, brokula i listna repa vrlo su bogati vitaminima A i C. Oni su potrebni tijelu da proizvede dovoljno sebuma, koji je prirodni regenerator za kosu. Tamno zeleno povrće također osigurava kosu željeza i kalcija.

Mrkve su vrlo bogate vitaminom A, koji je vrlo važan za zdravo vlasište i dobar vid. Što se vaše vlasište bolje osjeća, to će vaša kosa biti zdravija, sjajnija i snažnija. Dakle, slobodno uključite mrkve u svoj dnevni meni, i to same i u salatama.

Grah, grah, leća, grah i ostale mahunarke su izvor proteina. Bogati su elementima u tragovima: željezom, cinkom i biotinom. Krhkost i krhkost kose uzrokovane su upravo nedostatkom biotina.

Orašasti plodovi sadrže velike količine cinka. Brazilski orah je vrlo bogat ne samo cinkom, već i selenom. Orah sadrži omega-3 koji poboljšava stanje kose. Indijski oraščići, pecans i bademi - puno cinka. Nedostatak cinka u tijelu dovodi do gubitka kose.

Cjeloviti kruh sadrži cink, željezo i vitamine B. Ti elementi u tragovima pomažu ojačati kosu i učiniti je održivom.

 • Mliječni proizvodi.

Mlijeko i mliječni proizvodi izvor su kalcija. Ona igra važnu ulogu u jačanju kose. Mliječni proizvodi sadrže sirutku i kazein - vrijedne izvore proteina.

Sve o kosi

Ovaj materijal je sistematizacija podataka o kosi.
Sadržaj
Struktura kose
Tipovi kose
Faze rasta kose
Boja kose i sijeda kosa
miscelanea
Struktura kose

Kosa se može podijeliti na dva dijela: šipku (trup) i korijen. Šipka je vidljivi dio kose koji strši iznad površine kože i raste iz folikula kose. Korijen dlake nalazi se u sloju kože i okružen je vaginalnom korijenom. Zajedno se nazivaju folikul dlake. Osovina kose može biti smještena pod različitim kutovima u odnosu na površinu u širokim granicama: od 10 do 90 stupnjeva. Mali kut rasta (

10-20 stupnjeva) može stvoriti poteškoće u oblikovanju kose i dovesti do urastanja kose u kožu, uz naknadnu upalu. Osnova kose u poprečnom presjeku sastoji se od unutarnje medule (koja se ne nalazi u kosi vellusa), unutarnje kore, vanjske kutikule i korteksa kose. Supstanca mozga (jezgra) sastoji se od stanica koje nisu potpuno keratinizirane (orogoveli). Kortikalni sloj se sastoji od rožnatih stanica i iznosi oko 90% ukupne mase kose. Njegova snaga ovisi o tom sloju. U stanicama ovog sloja nalaze se i pigmenti koji određuju boju kose: eumelanin (crno-smeđa boja) i feomelanin (žuto-crvena). Različiti omjer ova dva pigmenta generira niz svih nijansi kose. Slika ispod prikazuje strukturu kose (Slika 1).

Slika 1 - Struktura kose.

Razmotrite folikul dlake.

Folikul dlake (lat. Folliculus pili, kao i vlasi) - korijen kose, zajedno s korijenom koji ga okružuje. Na folikul se vežu lojne žlijezde, a ponekad i znojne žlijezde. Folikul dlake je posuda za korijen kose, koji se naziva žarulja. Luk je malo zadebljanje i sastoji se od stanica koje formiraju kosu (matrica folikula kose) kada se teško dijele. Žarulja ima neobičan imunološki status, čija je povreda, vjerojatno, jedan od uzroka alopecije alopecije. Na dnu lukovice nalazi se papila, koja sadrži krvne žile. Kosa (ili dermalna) papila je vrlo važan dio folikula, jer kontrolira stanje i rast kose. Ako papila umre, kosa također umire. Međutim, ako iz nekog razloga kosa umre (na primjer, ona je istrgnuta korijenom) i ostane papila, tada će na tom mjestu rasti nova kosa. Donja slika prikazuje sve slojeve kože u rezu (Slika 2).

Slika 2 - Slojeviti slojevi kože.

Folikul dlake je složena struktura koja je u stalnom cikličkom razvoju: faze anagena, katagena i telogena. Folikul dlake bogato je opskrbljen živčanim završecima, oni prate folikul dlake cijelom dužinom - od žarulje do epidermisa. Struktura inervacije kose je vrlo složena, višestruka i funkcionalno ne sasvim jasna. Sljedeća slika prikazat će strukturu folikula dlake u dijelu (Slika 3).

Slika 3 - Struktura folikula dlake.

Razmotrimo detaljnije strukturu folikula dlake.

Kosa papile.

U donjem dijelu folikula postoji prilično velika formacija - papila koja se formira uglavnom iz vezivnog tkiva i rešetke krvnih žila. Papilla kontrolira stanje i rast kose - ako papila umre, kosa umire, ako je papila preživjela, na mjestu izgubljene kose raste nova. Stanice papile kose, koje uočavaju utjecaj koštanog morfogenetskog proteina 6 koje izlučuje "niša" folikula u tkivu, stječu sposobnost induciranja formiranja novog folikula, koji pokreće diferencijaciju epidermalnih matičnih stanica.

Lijevak za kosu.

Lijevkasto produbljivanje kože na mjestu gdje korijen kose prelazi u štap. Kanali lojnih žlijezda otvaraju se u lijevak za kosu.

Mišić kose.

Neposredno ispod lojne žlijezde, mišić je priključen na folikul koji podiže kosu (musculus arrector pili), koja se sastoji od glatkih mišića. Pod utjecajem određenih psiholoških čimbenika, kao što su bijes ili uzbuđenje, kao i hladnoća, ovaj mišić podiže kosu, zbog čega izraz „kosa raste“.

Korijen vagine.

Korijen vagine sastoji se od tri sloja: vanjskog, srednjeg i kutikule. Stanice unutarnjeg korijenskog omotača orgitiraju i sudjeluju u formiranju i rastu kose.

Ostale strukture.

Ostale komponente folikula dlake su lojne (obično 2-3) i znojne žlijezde, koje tvore zaštitni film na površini kože.

Slika ispod prikazuje strukturu folikula dlake (Slika 4).

Slika 4 - Struktura folikula dlake.

Tipovi kose

Dlaka je prisutna na cijeloj koži osobe, osim dlanova, potplata, medijske i bočne površine prstiju, dorzuma distalnih falanga na dnu noktiju, crvene granice usana, prepucijuma, glavića penisa. Duljina i debljina kose uvelike variraju. Kod ljudi postoji pet različitih tipova kose:

- embrionalna dlaka (lanugo) - duge tanke kose fetusa, padajući u vrijeme rođenja;

- pahuljasta kosa u odraslih (vellus), koja prekriva cijelo tijelo (na stražnjim površinama udova, na donjem dijelu leđa, mogu biti deblja i dulja);

- duga kosa vlasišta;

- dlake koje nisu povezane s funkcijom gonada (trepavice, obrve, dlaka nosnih prolaza, ušni kanal);

- dlakava kosa povezana s pubertetom (aksilarna, stidna, brada, brkovi, područje prsne kosti i središnja linija trbuha).

Tipovi kose su različiti, ali struktura ljudske kose je uvijek ista. Sastav kose sastoji se od:

Odvojeno dodirnite kosu brade.

Kosa brade dolazi u različitim bojama ovisno o dobi i rasi. Imati bradu je pitanje hormona. U ljudskoj populaciji postoje varijacije u hormonalnoj ravnoteži. Dlake na licu pojavljuju se u adolescenciji (od 11 do 17 godina kod muškaraca) zbog povećane razine testosterona. Bilo koji poremećaj u endokrinome sustavu može usporiti ili zaustaviti rast dlake na licu. Ako muškarci u nekim društvima nemaju brade, to ukazuje na njihovu hormonsku stopu.

Faze rasta

Rast kose nastaje ciklički. Normalno, svaki folikul mora proći kroz tri faze života. Razlikuju se sljedeće faze:

- anagen (razdoblje rasta);

- katagena (prijelaz iz jedne faze u drugu);

- telogen (razdoblje mirovanja).

Normalno, kod zdrave osobe, 80-90% kose je u fazi anagene, 10-15% u fazi telogena i 1-2% u fazi katagene. Trajanje ovih faza ovisi o mjestu kose. Različite dlake su uvijek u različitim fazama rasta. Promjena duljine faza rasta kose dovodi do alopecije. Vjerojatno ciklus kose počinje s katagenom. U ovoj fazi počinje atrofija papile, što rezultira prestankom stanične diobe kose, a oni se podvrgavaju keratinizaciji. Nakon katagena slijedi kratka faza telogena. Najčešća kosa je telogen. Stupanj telogena prelazi u anagenu fazu. Nakon završetka anagena započinje novi ciklus kose. Duljina ciklusa rasta kose je različita, a za razliku od kose na glavi, kosa na drugim mjestima ima kraće cikluse rasta (u prosjeku od 1 do 6 mjeseci). Životni ciklus kose može se shematski prikazati kako slijedi:

catagen -> telogen -> anagen -> catagen

Što je uzrok takvog životnog ciklusa kose još je nejasno. Folikuli dlake djeluju u mozaičnom uzorku, asinhrono odlaze u faze, neovisno jedan o drugome, tako da nam se promjena kose događa nezapaženo, u normalnim okolnostima, koliko kose ispada i raste toliko.

Faze rasta kose mogu se prikazati ispod (Slika 5).

Slika 5 - Faze rasta kose.

Razmotrimo detaljnije faze razvoja kose.

Anagen.

Anagen - razdoblje aktivnog rasta kose. Traje u prosjeku 2-6 godina. S godinama se trajanje anagene faze smanjuje. Faza rasta anagena također je podijeljena u 6 faza:

- povećanjem veličine folikula dlake, dolazi do intenzivne sinteze RNA;

- folikul dlake raste dolje u epidermi i praktički okružuje dermalnu papilu, diferencijacija stanica u različite slojeve kose i vanjska ljuska korijena počinje u prstenu matrice koja okružuje dermalnu papilu;

- nastavlja se dioba stanica, do tada folikul dlake dostiže svoju maksimalnu duljinu, koja je 3 puta veća nego u fazi mirovanja, dermalna papila je također potpuno formirana;

- Melanociti (epidermalne stanice, koje su odgovorne za proizvodnju melanina, koje boje određenu boju kose) nalaze se duž šupljine papile, od kojih svaka (svaki melanocit) formira granule melanina, vanjska membrana šupljine folikula sada predstavlja izduženi konus koji se širi odozgo.

- u ovoj fazi melanociti počinju proizvoditi melanin (pigment), iako je kosa već formirana, još uvijek ne prelazi granice konusne šupljine, koja se i dalje širi;

- kosa raste do gornje granice epidermisa, žarulja dobiva cjelovit oblik, koji je simetrično zaobljen u nekoj kosi, u drugima stisnut kao elipsa;

- Posljednja faza počinje čim se kosa počne uzdizati iznad kože i nastavlja se sve do katagene faze, kosa se proizvodi brzinom od 0,5 mm dnevno.

Catagen.

U katageni započinje atrofija papile, zbog koje stanice žarulje kose, koje su lišene prehrane, prestaju dijeliti i postaju keratinizirane. Ova faza traje samo nekoliko tjedana, nakon čega počinje kratka faza telogena koja postupno prelazi u razvojnu fazu.

Telogena.

Telogen - razdoblje odmora ili ostatka kose. Trajanje ove faze je u prosjeku tri mjeseca.

Boja kose i sijeda kosa

O čemu ovisi boja kose?

Sama kosa nema boju. Boja kose daje određeni pigment koji proizvodi posebne stanice - melanocite. Ovaj pigment naziva se melanin. Kod ljudi se melanociti nalaze u tkivima kože, folikulima kose i irisu. Ovisno o stimulaciji, melanociti proizvode različite količine melanina. Melanociti imaju oblik stabla koji služi za prijenos pigmenta u druge stanice. Melanociti kose nalaze se u folikulu dlaka u donjem dijelu folikula dlake. Nalaze se neposredno iznad dermalne papile zajedno s matričnim stanicama koje stvaraju vlakna kose. Ovo je vrlo dobro mjesto za stvaranje pigmenta i njegove veze s rastućim vlaknima kose. Još uvijek postoje melanociti koji se nalaze u drugim dijelovima folikula dlake (korijenski omotač, okružuje dršku kose), ali ne igraju značajnu ulogu u bojanju kose.

Melanociti proizvode proteinske pigmente u citoplazmi njihovih stanica, odnosno unutar sebe. Pigment se akumulira u posebnim, membranskim mjehurićima koji se nazivaju melanozomi. U folikulima crne kose, melanosomi u melanocitima imaju veliki ovalni oblik i gusto su ispunjeni pigmentnim proteinima. Boja i tama kose ovise o količini melanina u melanosomima melanocita: lakša kosa, manje pigmenta u melanosomima i manje melanosomi u veličini. I obrnuto: tamnija kosa - više pigmenta, više gustoće u melanosomima. Melanociti daju boju "obradom" kose u vrećici za kosu. Postupno kosa raste u dužini, a njezina boja postaje vidljiva na oku. Kada kosa dobije boju zbog djelovanja melanocita, ova boja se ne može promijeniti. Pigmentacija ne utječe samo na keratinsku komponentu kose, već i prodire u dublje strukture.

Spektar boje kose osobe može se odrediti s dvije vrste melanina: eumelaninima crne i smeđe boje, bojanjem kose u tamnim bojama - crnom i kestenjastom, feomelaninom žutih i đumbirskih boja, dajući kosi svijetle tople nijanse. Glavnu boju kose i njezine nijanse određuje i sadržaj mjehurića zraka u kortikalnim i medularnim slojevima kose. Plava kosa u usporedbi s tamnom kosom sadrži više mjehurića zraka, a sijeda kosa je potpuno ispunjena njima. Ovisi o količini i koncentraciji granulirane boje pigmenta (eumelanin). Razlikuju se sljedeće prirodne boje kose:

- crno - obilježje Mongoloidnih i Negroidnih rasa;

- tamni - tipični za bijelce i stanovnike Mediterana;

- kestenjasti (smeđi) - svojstven stanovnicima srednjeg pojasa;

- svjetlo - tipično za ljude koji žive na sjeveru;

- crvene - najčešće su u anglosaksoncima;

- siva - posljedica atrofije prirodne boje.

- crvena - najveća količina je sadržana u kosi.

Slika ispod prikazuje mehanizam djelovanja melanina (slika 6).

Slika 6 - Mehanizam djelovanja melanina.

Razmotrite problem sijede kose.

Proces cvatnje počinje u dubini vanjskog sloja kože (epidermisa) i postupno dolazi do unutarnjeg sloja (dermis). Svaka od sto tisuća dlačica na ljudskoj glavi ovisi o žarulji za kosu. Kroz folikule kose prolaze različite kemijske tvari koje razvijaju kosu. Tipično, te tvari uključuju keratin. Milijuni melanocita nalaze se u korijenu kose i epidermisu. Oni određuju boju kose i kože.

Što je siva kosa?

Siva kosa je mješavina tamne kose i nove, već sijede kose.

Čimbenici koji utječu na sijedu kosu:

- poremećaji živčanog i endokrinog sustava, anemija;

- nedostatak proteina u prehrani (posebno tirozin);

- nedovoljan unos vitamina i minerala (npr. nedostatak bakra, nedostatak vitamina B);

- dugo ostati na suncu.

Tvari koje mogu pomoći u liječenju sijede kose su para-aminobenzojeva kiselina (potiče potpuni unos proteina i stvaranje crvenih krvnih stanica) i folnu kiselinu. Ovaj snop će u nekim slučajevima moći djelomično vratiti prirodnu boju kose.

miscelanea

Što uzrokuje gubitak kose?

Uzroci gubitka kose su različiti, a glavni su navedeni u nastavku:

- lijekove (kod kojih su nuspojave povezane s gubitkom kose);

- manipulacija traumatskom prirodom s kosom;

- korištenje dijeta s nedovoljnim (niskim) sadržajem proteinske komponente;

- prenesene zarazne bolesti i kirurške intervencije;

Struktura kose: folikul dlake

Žlijezde kože

Opće informacije

Karakteristične žlijezde

Opće informacije

Opće informacije

Sastavni dijelovi

Folikul dlake

Struktura kose: folikul dlake


Sažeta tablica: Struktura kose

Promjena kose

Sastavni dijelovi

Funkcija i razvoj kože

S obzirom na pojedine komponente kože, naznačili smo njihove funkcije.
Sumirajući ove informacije, dolazimo do sljedeće tablice.

Krvne žile, dovod krvi u kožu provode dva arterijska i venska pleksusa - površinski i duboki.

Limfni sustav kože predstavlja površinska mreža koja počinje s papilarnim sinusima (u papilama dermisa) i dubokom mrežom (u hipodermi), između koje se nalaze posude za pražnjenje.

Živčana vlakna Inervacija kože osigurava se aferentnim i eferentnim vlaknima koja tvore subdepidermalni i dermalni pleksus.

Dodaci kože

Lojne žlijezde pripadaju jednostavnim alveolarnim žlijezdama, sastoje se od krajnjih dijelova i izlučujućih kanala i karakterizira ih holokrini tip izlučivanja. Velika većina lojnih žlijezda povezana je s folikulima kose, a njihovi kanali se otvaraju u usta folikula dlake. U području stražnje strane ruku, na crvenom rubu usana lojnih žlijezda su male, i male su veličine. Na koži lica (na obrvama, čelu, nosu, bradi), vlasištu, središnjoj liniji prsnog koša, leđa, pazuha, perianalnom i periginalnom području, broj lojnih žlijezda je velik i doseže 400 - 900 na 1 cm2, a žlijezde su velike i multilobularne, Lojne žlijezde izlučuju složeni sastav tajne nazvane sebum. Sastav sebuma uključuje slobodne i vezane (esterificirane) masne kiseline, malu količinu ugljikovodika, poliatomske alkohole, glicerin, kolesterol i njegove estere, estere voska, skvalen, fosfolipide, karoten i metabolite steroidnih hormona. Posebnu biološku ulogu igraju nezasićene masne kiseline koje imaju fungicidna, baktericidna i virusostatska svojstva.

Izlučivanje sebuma uglavnom se regulira hormonskim i u manjoj mjeri neurogenim mehanizmima. Androgeni pojačavaju izlučivanje sebuma.

Znojne žlijezde dijele se na ekrine (jednostavne tubularne) i apokrine (jednostavne tubularne alveolarne) žlijezde.

Ekcrine žlijezde znoja nalaze se na svim dijelovima kože. Počnite funkcionirati od trenutka rođenja i sudjelujte u termoregulaciji. Sastoji se od završnog sekrecija i izlučnog kanala. Terminalni dio nalazi se u potkožnom masnom tkivu, sadrži mioepitelne i sekretorne (svjetle i tamne) stanice, a djelovanje potonjeg regulira se kolinergičkim živčanim vlaknima. Izlučujući kanali se slobodno otvaraju na površini kože i formiraju se dvoslojnim kubičnim epitelom.

Apokrinske znojne žlijezde nalaze se samo u nekim dijelovima tijela: u koži pazuha, areolama mliječne žlijezde, perianalnim i peri-genitalnim područjima. Ponekad se nalaze na koži oko pupka, u području sakruma. Ove žlijezde počinju djelovati tijekom puberteta.

Oni su rožnati vlaknasti privjesci kože. Kod odraslih osoba na površini tijela ima do 2 milijuna dlaka, a na glavi ih je do 100 tisuća, a struktura kose genetski je određena i uvelike ovisi o rasi.

Kosa se sastoji od štapića koji strši iznad kože i korijena koji se nalazi u folikulu dlake, uronjen u dubine dermisa i potkožnog masnog tkiva.

Struktura kose

Članak Navigacija:

Struktura kose i njezine vrste, funkcije kose kod ljudi. Kako raste kosa, od čega se sastoji i što joj je potrebno. Koje su vrste kose i kako se brinuti za njih.

Funkcija ljudske kose

Kosa je privjesak kože, koji se sastoji od mrtvih stanica keratina. Dlaka je gotovo cijela površina ljudske kože, s izuzetkom kože usana i dlanova.

Biološka funkcija kose je zaštitna. Kosa na glavi sprječava pregrijavanje i štiti je u hladnom vremenu, kao i od mehaničkog udara (šoka). Trepavice štite oči od stranih tijela (prašina, prljavština), a kosa u nosnicama i ušima presijeca strana tijela i sprečava ih da uđu u tijelo. Obrve štite oči od znoja.

Kemijski sastav kose

Približan sastav zdrave kose:

Glavni kemijski elementi u kosi su:

 • ugljik (49,6%)
 • kisik (23,2%)
 • dušik (16,8%)
 • vodik (6.4%)
 • sumpor (4%)
 • u mikroskopskim količinama: magnezij, arsen, željezo, fosfor, krom, bakar, cink, mangan, zlato.


Struktura kose

Kosa se sastoji od dva povećana dijela:

  Šipka je vanjski, vidljivi dio kose koji strši iznad površine kože.

 • Korijen (folikul) - dio kose, smješten unutar tkiva kože s okolnim tkivom, uključujući kompleks kose-žlijezda (žlijezde lojnice i znojnice, mišići, podizanje kose, krvne žile i završetci živaca)

 • Video: Struktura kose

  Sušilo za kosu

  Vanjski (vidljivi) dio kose - jezgra, uglavnom se sastoji od rožnate proteinske tvari - kreatina.

  Krv ne ulazi u dlaku kose, u njoj nema završetaka živaca. Stoga, kad rezate, ne osjećamo bol, kosa ne krvari.

  Kosa kose sastoji se od:

   kutikula je vanjski dio štapa, koji se sastoji od 6-9 preklapajućih slojeva prozirnih amorfnih keratinskih stanica, sličnih strukturi ljestvice (kao kod čunjeva od ribe ili bora). Prostor između ljusaka ispunjen je lipidnim slojevima (masnim kiselinama), zbog čega se vage čvrsto uklapaju. Skale su usmjerene od korijena kose do vrha.

  Funkcija zanoktica je uglavnom zaštitna, što štiti stanice unutarnjeg sloja kose (korteksa) od izlaganja vodi, suncu i mehaničkom stresu.

  Kada je izložena alkalnoj kosi (obični sapun), kutikula se otvara, kada je izložena kiselom - zatvorenom. Ovo svojstvo je važno uzeti u obzir prilikom estetskih postupaka.

  Glavna funkcija korteksa je dati obliku kose, čuvajući elastičnost i čvrstoću kose.

  Zbog osobitosti strukture ovog sloja, ljudi mogu imati ravnu ili kovrčavu kosu, koja je genetski naslijeđena.

 • Medula (središnja medula) je središnji dio kose, koja se sastoji od keratiniziranih stanica na keratinu i sadrži praznine ispunjene zrakom. Ljudska medula nije prisutna u svim tipovima kose, na primjer, nema medule u kosi. Cerebralne stanice sadrže glikogen i mogu uključivati ​​melanosome. Medula je ispunjena mjehurićima zraka - zahvaljujući ovoj kosi ima određenu toplinsku vodljivost. Medulla ne igra nikakvu ulogu u promjeni kemijskih i fizičkih svojstava kose.

 • Korijen kose (folikul za kosu)

  Potkožni dio kose (korijen ili folikul) sastoji se od:

  • vanjski omotač korijena (vanjska epitelna vagina)
  • unutarnji omotač korijena (unutarnja epitelna vagina)
  • žarulja (papila)
  • lojne žlijezde
  • mišića za podizanje kose

  Osoba se rađa s već formiranim brojem folikula i svaka osoba ima taj broj pojedinačno i nasljeđuje se od roditelja na genetskoj razini.

  Osim toga, broj folikula dlake je različit kod ljudi s različitim bojama kose. U prosjeku, ukupna količina kose na glavi:

  • plavuša - 140 tisuća
  • smeđa kosa - 109 tisuća.
  • crnka - 102 tisuća
  • crveno - 88 tisuća

  Rast kose

  Kosa počinje se formirati u folikulima dlake papile, korijena kose. Stopa stanične diobe folikula dlake zauzima drugo mjesto u ljudskom tijelu nakon stope diobe stanica u koštanoj srži. Zbog toga, kosa raste oko 1-2 centimetra mjesečno.

  Postoje tri faze formiranja kose:

  • Anagen - razdoblje rasta kose, koje traje od 2 do 7 godina
  • catagen je razdoblje regresije u kojem stanice prestaju dijeliti. Trajanje ciklusa od 2 do 3 tjedna.
  • telogen - faza odmora, kada kosa više ne raste, ali je i dalje zadržana u folikulu dlake. U ovoj fazi, kosa lako ispada. U isto vrijeme, u ovoj fazi je oko 10% ukupne ljudske kose. Upravo ta kosa ispada tijekom šamponiranja. Trajanje faze do tri mjeseca.


  Oblik i boja kose

  Među ljuskama kutikule i među jezgrama sloja korteksa nalaze se granule pigmenta u obliku melanosa, koje kose daju određenu boju. Boja kose određena je genetskim čimbenicima i ovisi o omjeru dva glavna pigmenta: eumelanin (crna kosa) i feomelanin (crvena kosa).

  Dakle, boja kose ovisi o kombinaciji dvaju čimbenika: omjera pigmenata i broja pigmentnih stanica u strukturi kose.

  Razlike u kosi zbog valovitosti i debljine su zbog oblika folikula dlake. Uz ravnu kosu, folikuli se nalaze točno, a kosa raste okomito na površinu vlasišta. Kada valoviti folikuli kose imaju nagib, a kod kovrčave kose - zavoj. Kako kosa raste, oni počinju ponavljati oblik svog folikula i kao rezultat toga, kosa ispada da je ravna, valovita ili kovrčava.

  Valovitost kose također je pod utjecajem ujednačenosti formiranja stanica tijekom rasta kose.

  S ravnom kosom, formiranje stanica se odvija ravnomjerno na svim stranama kose i kao posljedica toga, kosa ima okrugli oblik u poprečnom presjeku.

  Uz valovitu kosu, stanice se formiraju s različitih strana u nejednakoj količini, stoga u dijelu valovita kosa ima ovalni oblik.

  Kovrčava kosa sa svojim rastom, najprije raste na jednoj strani, zatim u drugoj. To je zbog činjenice da se formiranje stanica događa naizmjenično na različitim stranama kose. U odjeljku valovita kosa ima oblik bubrega.

  Tipovi kose

  Stanje same kose ovisi o intenzitetu lojnih žlijezda vlasišta i stanju krvnog sustava vlasišta. Što je veća sekrecija sebuma od strane žlijezda, to je veći sadržaj masti u kosi. Sebum se širi po cijeloj površini kose, pokrivajući ih tankim filmom. Ovisno o "debljini" kose, podijeljeni su u četiri vrste:

  Karakteristični znakovi kose ovisno o njihovom stanju (masnoća)

  Struktura i funkcija žarulje za kosu

  Svaka pojedina kosa ima svoj korijen. To je složen sustav koji osigurava rast kose i kontrolira njihovo stanje. Ovisno o strukturi žarulje će varirati oblik i debljinu kose, kao i njihovu pigmentaciju. Ako je folikul oštećen ili pothranjen, on umre ili zaspi, a životni ciklus kose, koji dovodi do njihovih bolesti, je poremećen.

  Struktura folikula dlake

  Sijalica nije samo mjesto za rast kose, nego i sustav međusobno povezanih i nezamjenjivih dijelova, koji se sastoji od:

  1. Lijevci - rupe u koži, gdje jezgra prelazi u korijen.
  2. Vagina - tri sloja korijenskog sustava uključena u formiranje kose.
  3. Papilla - stvaranje vezivnog tkiva i krvnih žila.
  4. Mišići - glatki mišići koji podržavaju cijeli sustav.
  5. Žlijezde lojnice i znojnice - uključene u zaštitu folikula.

  Ako se neispravnost žlijezde može ispraviti, onda dovod krvi u papilu, mehaničko oštećenje, u pravilu, dovodi do potpunog uništenja kose.

  Bolesti folikula kose

  Najčešći problem je stanjivanje i deformacija žarulje. Uzroci ovih pojava su: stres, trauma, hormoni. Kao rezultat nervne napetosti, mišić koji drži folikul je u dugom grču. Pritisne bradavicu i okolne posude. Prekomjerna kompresija ometa njihov rad. Ponekad postoji fizička kompresija ovog područja, koja doslovno poravnava korijen. Reanimirati ili probuditi takav folikul neće raditi. Kosa je zauvijek izgubljena.

  Ne manje problema dovodi do povećane proizvodnje hormona dihidrotestosterona. To je glavni uzrok androgene alopecije. Pod djelovanjem androgena, kosa postaje tanja zbog činjenice da se žarulja "isušuje", postaje neodrživa. U ovom slučaju, pravovremena identifikacija problema i pravilan tretman koji je trichologist mogao napraviti može se probuditi i vratiti atrofirano tijelo koje još nije u potpunosti dovršeno.

  Atrofija folikula dlake je na drugom mjestu po učestalosti identificiranih slučajeva. To može biti posljedica razrjeđivanja ili neovisne pojave, na primjer, kao posljedica menthagrije - upale folikula, manifestiranih pustularnih žarišta i gubitka kose s korijenom. Trichotillomania također može dovesti do atrofije. Opsesivno izvlačenje vlastite kose izgleda kao žarišna alopecija, ali iskusni liječnik može lako razlikovati te bolesti. Važno je da, kada se izvuče, pacijent ozlijedi folikul, zbog čega se smanjuje i gubi neke od svojih funkcija.

  Uspavane žarulje se još uvijek mogu spasiti ako proces nije postao patološki.

  Kako probuditi usnuli folikul dlake

  Izraz "luk na spavanje" nije uvijek ispravno shvaćen. Taj pojam često podrazumijeva biološku smrt organa. To nije posve točno, jer smrt je nepovratna pojava i neće biti moguće probuditi takvu luk. No, stanje prirodnog ili prisilnog odmora, u kojem se ne stvara vaginalna vagina ili njegove stanice ne sudjeluju u formiranju kose, može biti privremeno iu tom slučaju intenzivna terapija može doprinijeti reanimaciji.

  Lijek i homeopatski tretman

  Američki lijek "Tricomin" pokazao se vrlo dobro. Sadrži vitamine i tvari koje djeluju kao katalizator u metaboličkim procesima, kao i ne-hormonska komponenta nonoxynol. Lijek je dostupan u obliku šampona, matičnjaka, losiona. Uočena je njegova visoka učinkovitost kada se koristi u kompleksnoj terapiji. Minus - vrlo visoka cijena i ne-ljekovito stanje.

  "Amineksil" lijek koji se koristi u farmakologiji i kozmetologiji. Ljepota ampule iz L'Oreala Professionnel i Vichy ne samo da mogu probuditi žarulje, već i stvoriti povoljne uvjete za rast kose.

  Lijekovi kao što su finasterid, minoksidil, dutasterid i hormonska kontraceptivna sredstva trebaju se koristiti samo na način propisan od strane liječnika i strogo u skladu s režimom liječenja!

  Ako više od 10% folikula dlake pređe u stanje mirovanja, onda ih ne mogu probuditi vitamini i balzami! Liječenje treba biti sveobuhvatno!

  Narodna medicina

  Svi recepti koji se koriste kod kuće temelje se na promociji rasta. Neaktivne iz prirodnih razloga, žarulje dobivaju dodatnu prehranu, ubrzava se protok krvi, povećavaju se oksidativni procesi. Svaki folikul ima ne samo svoj životni ciklus, već i vrijeme koje se mjeri za njega, nakon čega umire. Priroda se pobrinula da se umjesto da služe korijeni, probude i novi. Stimulacija vodi do njihovog ranijeg buđenja. Kosa doista može postati gusta i privlačna, ali ne smije se zaboraviti da će prije ili kasnije doći trenutak kada neće biti nikoga tko bi se probudio.

  Prva stvar u liječenju folikula kose je isključiti agresivan učinak na njih. Ako je moguće, koristite dječji ili organski šampon, oprati vlasište žumanjkom ili senfom. Kao stimulans prikladan je svaki način spaljivanja: papar, tinktura vodene paprike, đumbir, senf, cimet, češnjak. Pomiješani su s medom ili balzamom za kosu. Takve maske ne smiju uzrokovati nelagodu, samo laganu toplinu. U slučaju prekomjernog spaljivanja odmah isprati vodom, inače može doći do kemijske opekline.

  Vitamin A sudjeluje u stvaranju kolagena. Jednostavno trljanje ulja istisnutog iz retinol kapsule osigurat će žarulju ovu vrijednu tvar. Počinje stanična dioba i rast kose.

  B vitamini potiču regeneraciju tkiva i balansiranje metaboličkih procesa. Kao balans mogu se upotrijebiti tiamin i piridoksin (odvojeno), razrijeđeni u vodi 1: 1. Takav vitaminski sastav omogućit će hranjenje već zahvaćenih folikula i probuditi one koji se još nisu probudili.

  Niti jedan od vanjskih lijekova iz kućnog pribora za prvu pomoć, tableta koje propisuje trichologist, neće moći postati djelotvoran ako se ne pridržavate ispravnog načina života. Uklanjanje stresa, prehrana, minimalna kemija na kosi - to je put do njihovog zdravlja.

  Struktura kose

  Shvaćajući strukturu kose, možete razumjeti kako ona raste i kako obavlja svoje funkcije. Pod vidljivim dijelom kose nalazi se struktura koja se nalazi duboko u koži.

  Folikul dlake

  Uobičajeno, svaka se kosa može podijeliti na dva dijela:

  • Stabljika (deblo) je vidljivi dio kose koji strši iznad površine kože i raste iz folikula kose.
  • Korijen je skriveni dio kose, koji se nalazi u sloju kože i okružen je vaginalnom korijenom.

  Zajedno se nazivaju folikul dlake. Osovina kose može biti smještena pod različitim kutovima u odnosu na površinu u širokim granicama: od 10 do 90 stupnjeva. Mali kut rasta (

  10-20 stupnjeva) može ponekad stvoriti probleme pri stvaranju kose, jer je teško staviti kosu na suprotan, neprirodan način za njih. Također, s tako malim kutom rasta, kosa može prerasti u kožu, što uzrokuje upalu.

  Subkutana struktura

  Ostale strukture također se vežu uz folikul dlake: žlijezdu lojnice (2-3), žlijezdu znojnice i mišić koji podiže kosu (zahvaljujući kojoj postoji izraz “kosa je ustala”). Osim toga, folikul dlake je dobro opskrbljen žilama. Kod muškaraca koji su predisponirani za ćelavost, vaskularni aparat folikula kose vrlo je osjetljiv na hormone (androgene): dihidrotestosteron i enzim 5-alfa reduktaza, koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron. Tijekom puberteta, kada se povećava broj androgena u krvi, posude folikula čvrsto grču, folikul dlake je slomljen, i kao posljedica toga nastaje ćelavost (čak je i Hipokrat rekao da eunusi nisu ćelavi). Važno je napomenuti da samo određena područja glave imaju povećanu osjetljivost na androgene, ali ne i sve dlake na ljudskom tijelu. Još jedna ilustracija strukture kože:

  Sušilo za kosu

  Osovina kose u poprečnom presjeku sastoji se od: unutarnje medule (koja se ne nalazi u kosi vellusa), unutarnje kore, vanjske kutikule i korteksa kose.

  • Cerebralna tvar (jezgra) - sastoji se od stanica koje nisu u potpunosti keratinizirane (orogoveli)
  • Kortikalni sloj se sastoji od rožnatih stanica i čini oko 90% ukupne mase kose. Njegova snaga ovisi o tom sloju. Stanice ovog sloja sadrže i pigmente koji određuju boju kose: eumelanin (crna-smeđa boja) i feomelanin (žuto-crvena). Različiti omjer ova dva pigmenta generira niz nijansi kose.
  • Žarulja je posuda za korijen dlake u obliku malog zadebljanja, koje se sastoji od stanica koje jako dijele kosu (matrica kose žarulje). Žarulja ima neobičan imunološki status, čija je povreda, vjerojatno, jedan od uzroka alopecije alopecije.
  • Papilla kose (dermalna papila) je najniža struktura kose povezana s lukom i smještena ispod nje. Dermalna papila osigurava hranjive tvari za kosu kroz krvne žile povezane s njom. Papilla je važan dio folikula, jer kontrolira stanje i rast kose. Ako papila umre, kosa također umire. Međutim, ako iz nekog razloga kosa umre (na primjer, izvuče je korijen) i ostane papila, tada će na njezinu mjestu rasti nova. Iz toga slijedi da, ako tijekom elektrolize nije bilo moguće uništiti dermalnu papilu, tada će nova kosa rasti na istom mjestu.

  Folikul dlake u rezu

  Folikul dlake je u stalnom cikličkom razvoju: faze anagena, katagena i telogena. U nastavku je prikazana struktura folikula dlake u odjeljku:

  Žarulja je bogato opskrbljena živčanim završecima. Oni prate folikul dlake kroz njegovu duljinu - od žarulje do epidermisa. Struktura inervacije kose je vrlo složena, višestruka i funkcionalno ne sasvim jasna.

  Struktura kose

  Stranica sa sadržajem:

  Međutim, kosa je privjesak kože, poput noktiju. Potrebno je voditi brigu o koži, kosi i noktima, jer su to glavni branitelji od oštećenja okoliša. Znate li što žena privlači, fascinira i opčinjava sve ljude bez iznimke? Svakako duge, sjajne, nagnute niti svile na ramenima i leđima.

  Nije li istina da osoba, osobito žena, s tankom kosom ili bez nje uopće nije osobito impresivna. Ne govorim o poznatim ćelavim zvijezdama kao što su Fjodor Bondarchuk, Bruce Willis ili Demi Moore u "Soldier Jane". Sada govorim o običnim ženama i muškarcima koje svakodnevno vidimo.

  Vjerojatno ćete se složiti sa mnom da kad sretnemo ženu ili djevojku s gustom, dugom kosom, mi se nehotice okrenemo za njom. No, ljepota kose i učinak koji imaju na druge izravno ovisi o njihovoj strukturi i sastavu. Ali najprije razmotrimo morfologiju ljudskog skalpa. Pročitajte više: Kako pravilno odrediti vrstu kose.

  Što je ljudski skalp

  Ljudska koža na bilo kojem dijelu tijela sastoji se od istih dijelova ili slojeva, tj. Koža se malo razlikuje od kože trbuha, na primjer. Kliknite i pogledajte donju sliku koja prikazuje odjeljak kože s kosom. Kao što vidite, sastoji se od tri sloja:

  Epidermis je tanki zaštitni sloj stanica koji se stalno ažurira. Stanice su raspoređene u nekoliko slojeva. Vanjski slojevi stanica u obliku rožnate ljuske odumiru i ljušte, a novi se formiraju odozdo. ovo je ažuriranje. Epidermis igra zaštitnu ulogu, štiti tijelo od vanjskih utjecaja vode, kemikalija i ultraljubičastog zračenja.

  Dermis je srednji sloj ispod epidermisa. Sadrži krvne žile, mišiće, žlijezde lojnica i znojnica, kao i folikule kose ili korijen kose. Upravo dermis određuje elastičnost i ton kože.

  Masno vlakno - također daje oblik koži. Kroz njega prolaze posude, a nalazi se donji dio folikula.

  Od čega se sastoji kosa osobe?

  Kosa, poput drveća, ima svoje deblo i korijen. Osovina kose nalazi se iznad kože, a korijen se nalazi u debljini dermisa i završava se folikulom dlake. Sijalica kose nalazi se u folikulu dlake - folikulu, u lumenu od kojeg se otvaraju kanali lojnih žlijezda.

  Tajna lojnih žlijezda daje kosi elastičnost i sjaj. Ako postoji mala tajna, kosa je tupa i beživotna. Ali s viškom žlijezda lojnica, kosa brzo postaje masna i prljava. Tako se u lojnicama stvaraju tvari koje podmazuju ljudsku kosu.

  Svaka kosa ima svoje mišiće i inervaciju. Zapamtite kako kosa stoji na kraju zbog straha ili hladnoće - ona kontrahira mišiće i podiže kosu. To stvara učinak "guske kože", kao na slici ispod. I pokušaj izvući jednu kosu. Ispada da je to vrlo bolno, jer su povrijeđeni živčani završetci. Zato osjećamo dodir s kosom.

  Konstitucija ljudske kose ima složenu strukturu. Kemijski sastav kose sastoji se od:

  • protein (80%)
  • voda (15%)
  • pigmenti i druge tvari (5%)

  Struktura folikula dlake

  Žarulja za kosu hrani se žilama koje idu na papilu smještenu u podnožju žarulje. Gubitak kose uvijek se događa uz folikul dlake. Raste kosa zbog rasta i podjele epitelnih stanica. Ako pogledate strukturu folikula dlake pod mikroskopom u uzdužnom presjeku (kliknite na sliku ispod), jasno se razlikuju tri sloja:

  • zanoktica
  • kortikalni sloj (korteks)
  • medularni sloj (medula)

  Ovi slojevi su jasno vidljivi u anatomskoj strukturi kose.

  Kutikula je najudaljeniji sloj koji se sastoji od sloja rožnatih ljusaka, koje su raspoređene poput pločica, koje se međusobno preklapaju. Vage imaju određeni smjer od korijena do krajeva kose. Kožica štiti kosu od vanjskih utjecaja. To je kutikula koja daje sjaj i svilenkastu kosu. Svaka stanica kutikule sadrži masnu kiselinu, koja kosi daje svojstva vodoodbojnosti, a vage čvrsto se dodiruju. Kada perete kosu, ona se ne ispire, ali je oštećena kemijskim učincima.

  Porozna ili staklasta kosa ovisi o svojstvima ovog sloja, koji se često daju po prirodi. Porozna struktura kose je suha, lomljiva kosa, brzo upija prljavštinu i kemikalije. Staklena kosa - elastična i gusta.

  Kortikalni sloj (korteks) nalazi se odmah ispod kutikule i osigurava elastičnost kose. Zbog osobitosti strukture ovog sloja, ljudi mogu imati ravnu i kovrčavu kosu, koja je genetski naslijeđena. Zahvaljujući dobro razvijenom kortikalnom sloju, kosa može biti upletena i rastegnuta. Kada je ovaj sloj nedovoljan, kosa postaje krhka.

  Korteks je 90% sastavljen od keratina - proteina koji je dio kose i odgovoran je za njihovu snagu. Preostalih 10% je melanin - pigment koji daje prirodnu boju kose koju daje priroda. Također u ovom sloju su mjehurići zraka, koji, pomiješani s pigmentom, daju različite nijanse kose. Pogledajte strukturu kose na molekularnoj razini na slici ispod.

  Cerebralni sloj (medula) je jezgra kose. U životinjskom svijetu medula se koristi za termoregulaciju. I kod ljudi medula sadrži mnogo šupljina i više ne obavlja funkciju toplinske zaštite.

  Faze rasta kose na glavi

  Svaka stanica ljudskog tijela prolazi kroz razdoblja svog rođenja, razvoja i smrti. Isto tako, stara kosa se stalno zamjenjuje novim. Koliko je prosječna ljudska kosa? Oko 100-150 tisuća dlaka je na ljudskoj glavi. Stopa rasta ljudske kose je 1-1,5 cm mjesečno. Prosječni životni vijek dlake je oko 4-6 godina, tj. Potpuna promjena kose događa se nakon nekoliko godina.

  Svaka kosa može rasti tijekom tog vremena neprekidno, sve dok ne dođe vrijeme odmora, koje može trajati i do 3 mjeseca. U pravilu, sve dlačice u fazi mirovanja ispadaju. Približno 90% svih dlačica je u fazi rasta, a 10% je u fazi odmora. S godinama se rast kose usporava, što se smatra prirodnim fenomenom. Sve faze su prikazane na slici ispod.

  Svaka kosa prolazi kroz 3 glavne faze rasta:

  • faza rasta (anagena ili anagena faza)
  • srednja faza (katagena faza)
  • stadij odmora (telogena faza)

  Ciklus razvoja kose

  Rast kose kod ljudi se događa ciklički. Ciklus traje godinama, zatim razdoblje odmora počinje nekoliko mjeseci, nakon čega stara kosa ispada i počinje novi ciklus. Svaki folikul dlake ima svoj razvojni ciklus.

  Početna faza aktivne formacije kose naziva se anagen, nakon čega slijedi kratka prolazna katagena i smiren - telogen koji završava ciklus razvoja kose. U telogenoj fazi kosa postaje gomoljasta, ali ne ispada. Kako kosa raste, papila se prazni, stanice žarulje postaju rožnate, a žarulja se pretvara u dlakavu tikvicu sličnu obrnutom smrekovom konusu.

  Proces gubitka kose proteže se, prema nekim autorima, 60-90 dana; za druge manje. Ako postoji uho na kraju izgubljene kose, onda to ukazuje na normalan oblik gubitka kose i da je kosa zdrava. Ako pri izvlačenju korijena dlake dolazi do raskomadanja ili udubljenja, kosa se patološki mijenja.

  Takva je kosa krhka, njihov je rast slab, kada se pojave na površini kože, oni se razbijaju. Kosa u obliku tikvice ispada iz fiziološke promjene kose, na njezinu mjestu raste nova kosa preostale papile ili novoformirane papile i žarulje. Kod bolesti kose ovaj proces je odsutan, a kosa potpuno ispada. Trajanje pojedinih faza razvoja ljudske kose ovisi o dijelu tijela u kojem se nalaze i njihovoj dužini.

  Na koži glave kod odraslih, trajanje anagene faze je 2-6 godina; katagena faza - oko 2 tjedna; telogenska faza - 3-4 mjeseca. Približno 85-90% kose vlasišta normalno je u anagenoj fazi, oko 1% u katagenoj fazi. Terminalna faza rasta u drugim dijelovima tijela u odnosu na fazu telogena u ovom području fluktuira. Za kosu obrve i uho se kreće anagena faza 4-8 tjedana.; telogen - 3 mjeseca Na stražnjoj strani anagenske faze četkica traje 10 tjedana; telogen - 7 tjedana; Ciklus kose u području brade je oko godinu dana.

  Svojstva kose

  Odrasla zdrava kosa je obično jaka i otporna. Kosa se može rastegnuti na 1/5 njezine duljine, a nakon toga se vraća u svoje stanje. Što se tiče čvrstoće, oni su usporedivi s aluminijem i mogu izdržati opterećenje od 100 do 200 g. Stoga ne iznenađuje da su u starim danima iz ženskih pletiva tkale užad namijenjena podizanju velikih opterećenja.

  Kosa je higroskopna, koja može apsorbirati vlagu. Vrlo su otporni na djelovanje slabih kiselina, ali slabo podnose alkalne spojeve. Za čovjeka, kosa igra veliku ulogu. Prvo, oni su prekrasan ukras, koji omogućuje naglašavanje šarma, skrivanje nedostataka, a drugo, obavljaju niz važnih funkcija. Kosa štiti glavu od pregrijavanja i od hipotermije. Fluffy kosa uključena u smislu dodira, trepavice štite oči, kosa u nosu i uši zadržavaju prašinu.

  Kosa ima sposobnost da akumulira neke tvari, što im omogućuje da se koriste kao identifikator. Kriminalisti već dugo uspješno koriste ovo svojstvo kose u svom radu.

  Struktura kose

  Kosa može biti nekoliko vrsta:

  1) dugo (glave, brade, brkovi, pazuha, genitalije) - ovo je najizdržljivija kosa.

  2) dlake (obrve, trepavice, kosa na nosu i vanjskom slušnom kanalu);

  3) pucnjava (na koži lica, debla, udova).

  Dio kose, koji se slobodno nalazi iznad kože, naziva se stožer (asarib), a dio skriven u debljini kože naziva se korijen dlake (radix pili). Korijen završava s produžetkom - folikul dlake. Rast kose pojavljuje se u žarulji. Od vezivnog tkiva u folikul dlake izlazi papila koja nosi posude koje hrane žarulju.

  Osovina kose sastoji se od tri sloja (sl. 16). Jezgra kose naziva se medula, sadrži mrtve stanice. Supstanca mozga odsutna je u kosi vellusa i na krajevima preostale kose.

  Glavna masa kose je njezina kortikalna tvar, sastavljena od izduženih, čvrsto susjednih ćelija s izduženom jezgrom ili njezinim tragovima, koji sadrže pigmentnu boju. Pigment može biti crvene, žute i crne, a kombinacija tih boja stvara individualnu boju kose. Bez pigmenta, kosa izgleda bijelo.

  Vanjski sloj kose je kutikula, koža je predstavljena ravnim, keratiniziranim stanicama bez nuklearnog materijala, koje se, raspoređujući se u jedan sloj, preklapaju poput pločica.

  Korijen kose nalazi se u folikulu dlake (folliculus pili), otvarajući se na koži s malim nastavkom (ostium). Izlučni kanal žlijezde lojnice ulijeva se u kožni mahunar približno na granici vanjske i srednje trećine kose.

  Rast kose i životni ciklus

  Kod ljudi svaka se kosa pojavljuje iz male, ali duboke jame na koži - folikula dlake. Folikul dlake je korijen kose (folikula dlake) s okolnim tkivima koja tvore formacije kao što su vanjski i unutarnji korijenski omotači i kompleks kose žlijezda (žlijezde lojnice i znoja, mišići, kosa, krvne žile i završetci živaca). Folikul se razvija kao mali ljevkasti preklop epidermisa, raste u temeljnu dermis; na dnu kojih je papila - rast dermisa. Ta se formacija naziva vagina. To je korijen kose i okružen je vrećicom vezivnog tkiva, a zajedno čine zreli folikul dlake.

  Papilla je bogata krvnim žilama koje opskrbljuju folikul krvlju i hranjivim tvarima. Papilla kontrolira stanje i rast kose - ako papila umre, kosa umire, ako je papila preživjela, na mjestu izgubljene kose raste nova. Iznad papile su nezrele (kljunaste) stanice kose, koje sazrijevaju i dijele se unutar folikula. Kako se te stanice pomiču prema gore, u smjeru lumena koji povezuje folikul s površinom, oni prolaze kroz proces keratinizacije (stvrdnjavanja) i postaju kosa. Dakle, kosa podsjeća na izdanak, koji se uzdiže zbog pritiska koji se stvara tijekom stanične diobe.

  Vrste i oblik kose

  Kao što znamo - dlaka na našem tijelu nije uvijek ista po debljini, dužini i boji. Dakle, postoji klasifikacija kose prema vrsti i obliku.

  Postoje tri vrste kose:

  Fluffy kosa pokriva kožu ruku, nogu i torza. Dlake su mekane, kratke (oko 1,5 mm duge), ne pigmentirane i nemaju medulu. To je prva kosa koja se pojavljuje na tijelu fetusa u fetalnom razvoju; nazivaju se i "primarnim". Neposredno prije rođenja, ova kosa je djelomično zamijenjena pigmentiranom. U prvim godinama nakon rođenja, ovaj tip kose na vlasištu pretvara se u tzv. Intermedijarnu kosu, koja se, tijekom puberteta, zamjenjuje terminalnom. Boja srednje i terminalne kose često se ne podudara; osim toga, krajnja je kosa zamjetno gušća.

  Bristly kosa su obrve, trepavice i one koje rastu u nosnicama. Prilično su krute, pigmentirane, ali ne dugo. Do starosti, ova kosa počinje rasti na licu, uglavnom kod muškaraca.

  Duga kosa raste na glavi, bradi, prsima, pazuhu i vanjskim genitalijama. Dlaka na vlasištu prolazi kroz nekoliko faza razvoja: njihov primjetan rast počinje u dobi od 2-3 godine, a u pubertetu dobivaju svoj konačni izgled. U istom razdoblju, stidne i pazušne dlake su donekle modificirane - postaju deblje i kovrčave.

  U normalnim slučajevima, raspodjela dlaka tijela diktira spol, dob, nacionalnost, a oblik kose ovisi o obliku i prostornom rasporedu folikula, o sastavu keratina dlake, o rasi i, na kraju, o individualnim karakteristikama kose. U prosjeku možemo reći da oblik kose ovisi o obliku korijena.

  Postoje tri vrste kose:

  • glatka ili ravna
  • valovita i kovrčava.

  Ove tri forme zauzvrat imaju niz podjela. Debela kosa ima najveći promjer kose. To je najizdržljivija i najstabilnija kosa, međutim, ovi bendovi pružaju značajnu otpornost na svaku izloženost, uključujući i kemijsku. Stoga se obično vrijeme izlaganja kozmetičkih proizvoda ovoj vrsti kose uzima duže. Gustu kosu je obično teže osvijetliti, obojiti i saviti nego tanke i srednje debljine

  Kosa srednje debljine je najčešća skupina. Prihvaćen je kao standard s kojim se uspoređuju sve ostale vrste kose. Također je vrijedno napomenuti da obično dlaka srednje debljine ne stvara posebne probleme prilikom bojenja i drugih kemijskih postupaka.

  Tanka kosa ima najmanji promjer, što ih čini vrlo osjetljivim na bilo kakve učinke (termalne, kemijske, mehaničke). No istovremeno su lako obojeni, razgranati i mijenjaju oblik.

  Raspodjela pigmenta u kosi ovisi o njihovoj strukturi. Granule melanina u tankoj kosi guste su, pa mijenjaju boju brže i brže umjesto prirodnog pigmenta je umjetno. U ovom slučaju, kosa može izgledati tamnija od dlake s normalnom strukturom. Kosa srednje debljine ima srednji odgovor na bojenje. Debela kosa, s druge strane, dugo traje boju vrlo slabo i posvjetljuje, a kada je obojena, slična kosi s normalnom strukturom, može dati boje lakšim od očekivanog.

  Određivanje strukture kose

  Struktura kose određuje se na suhim pramenovima. Odabrane pojedinačne niti u različitim dijelovima glave. Držite pramen jednom rukom i, držeći palac i kažiprst druge ruke uzduž trake, osjetite debljinu kose. Obično ova vještina dolazi s praksom. Struktura (debljina) kose nije povezana s oblikom kose, tako da kovrčava kosa može biti i tanka i gusta kosa.

  Slijedi nekoliko uobičajenih primjera različitih struktura kose koje se temelje na prirodnoj boji ili tipu kose. Međutim, vrijedi napomenuti da je ovo samo opći opis koji se može koristiti za određivanje strukture kose, a ne za zamjenu testa strukture kose:

  1. Siva: debela, često opisana kao tvrda i žičana kosa.
  2. Crveno-crvena: srednja kosa, primjeri su bili prirodni crvenokosi ljudi.
  3. Plavuše: tanke kose, ova struktura se najčešće nalazi u prirodnim plavušama.
  4. Afroamerikanci: obično debela i neelastična prirodna kosa.
  5. Azijati: često debela i glatka kosa, ponekad otporna na bojenje.
  6. Latinosi: gusta kosa s tamnom prirodnom bojom.

  Sastav kose

  Naša kosa sastoji se uglavnom od keratina - proteina izgrađenog od aminokiselina. Neke od ovih aminokiselina (cistin, metionin) sadrže atome sumpora. Pročitajte više: Šampon za suhu kosu kod kuće.

  Približan kemijski sastav zdrave kose je sljedeći:

  Ako je kosa bila izložena kemijskim, fizikalnim učincima, ako se otkriju određene bolesti kose, njihov sastav može se promijeniti. Na primjer, s učestalim bojanjem i trajnom, nepismenom selekcijom proizvoda za njegu kose, zlouporabom termičkih metoda - kosa može izgubiti veliki postotak vlage. Rezultat svih tih procesa i akcija se ne odražava na vašu kosu na bolje!

  Struktura kose kod ljudi

  • embriji za kosu (prenatalni);
  • prijelazni (intermedijalni);
  • vellus;
  • duga i gruba (terminalna).

  Embrioni kose i pergam lišeni pigmenta i pojavljuju se u osobi koja je već u maternici. Prolazna kosa je pigmentirana i pojavljuje se prije rođenja. U prve tri godine tijelo djeteta prekriveno je laganom mekom mekom kosom. Kosa postaje krutija u prijelaznoj dobi, kosa se pojavljuje u pazusima, u području prepona, na licu i tijelu muškaraca. Bristly kosa je karakteristična za obrve, kapke, nosnice. Na glavi čovjeka postoje sve vrste kose.