Glavni

Pribor

Vitamin e: što je korisno i kako ga uzimati

Jedan od najvažnijih elemenata za ljudsko tijelo, Vitamin E obavlja mnoge funkcije i, iznad svega, štiti staničnu stijenku od kemijskog i mehaničkog uništavanja. Kako bi se spriječio nedostatak blagotvornog vitamina u tijelu, uzimajte ga dodatno, slijedeći upute. Prije upotrebe proizvoda koji sadrže ovaj element, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste razumjeli zašto vam je potreban vitamin E.

Što je vitamin E?

Tokoferol je organska tvar topiva u mastima iz razreda vitamina. Izraz "tokoferol" grčkog podrijetla znači "donijeti život". To je kombinacija četiri estera - tokoferola i četiri tocotrienola. Ovaj spoj uključuje 7 vitamina, koji se međusobno razlikuju djelovanjem bioloških učinaka na životinjske stanice. Među njima, najaktivniji oblik je alfa-tokoferol.

Vitamin E je stabilan spoj koji čuva svoj integritet pri visokim temperaturama obrade hrane, dehidracije, konzerviranja solju. Ima visoku osjetljivost na ultraljubičasto zračenje, stoga se proizvodi koji sadrže tu tvar trebaju čuvati u tamnom spremniku od debelog stakla ili na tamnom mjestu.

Povijest otkrića

Vitamin E su 1922. godine otvorili Herbert Evans i Katherine Scott Bishop. Pokusi koje su proveli pokazali su da su štakori hranjeni isključivo životinjskim proizvodima, nakon nekog vremena izgubili sposobnost reprodukcije. Obnova reproduktivnog sustava dogodila se nakon uvođenja lišća i biljnog ulja u prehranu. Iz toga su znanstvenici zaključili da je određeni faktor "X" sadržan u biljnim proizvodima vrlo važna komponenta hrane.

Biološka uloga

Vitamin E je jedinstveni zaštitni element protiv oksidativnog oštećenja. Ona zauzima određeni položaj u staničnoj membrani, čime sprječava kontakt kisika s nezasićenim masnim kiselinama i formira hidrofobne komplekse koji štite stanične membrane od uništenja. Osim toga, ima jaka antioksidativna svojstva zbog prisutnosti slobodnih radikala u svom sastavu.

Dnevna potreba

Budući da je vitamin E vitalna kombinacija, postoji određena dnevna potreba koja se određuje na temelju spola, dobi i općeg zdravlja. Dnevni unos vitamina E je sljedeći:

 • žene: 20-30 mg;
 • muškarci: 25-35 mg;
 • dojenčad do 6 mjeseci: od 1 mg do 3 mg;
 • djeca od 6 mjeseci do 3 godine: 5-8 mg;
 • za djecu od 3 do 12 godina: 8-10 mg;
 • Djeca od 12 do 18 godina: 10-17 mg.

Sadržaj vitamina E u proizvodima

Vitamin E nalazi se u velikim količinama u proizvodima biljnog podrijetla. Sadržaj vitamina u hrani ovisi prvenstveno o klimi u kojoj se uzgaja određena biljka. Najveća količina tokoferola nalazi se u ulju pšeničnih klica (400 mg) i orašastim plodovima. Približan sadržaj tokoferola u nekim namirnicama:

Sadržaj tokoferola, mg / 100g

Ulje pšeničnih klica

Što se probavlja

Vitamini skupine E spadaju u skupinu tvari topljivih u mastima. To znači da se molekule tokoferola mogu umetnuti u membranu životinjskih stanica samo u kombinaciji s lipidima životinjskog ili biljnog podrijetla. Za normalnu apsorpciju s proizvodima koji sadrže tokoferol, potrebno je jesti masnu hranu. Biljne masti smanjuju potrebu za koncentracijom sintetičkih analoga, aktivnih aditiva za dopunu nedostatkom tokoferola i antioksidansima topljivim u mastima.

Simptomi nedostatka i nedostatka vitamina E u tijelu

Prvi znak nedostatka i nedostatka vitamina je slabost mišića, vrtoglavica i pospanost. Djeca koja od malena, pate od nedostatka tokoferola, zaostaju u tjelesnom i mentalnom razvoju. Osim toga, kod djece mlađe od godinu dana nedostatak tokoferola može uzrokovati rahitis, dermatitis, psorijazu i mišićnu distrofiju. Nedonoščad pate od retinopatije.

Uz nedovoljan unos ove tvari dolazi do hemolize eritrocita (razaranja crvenih krvnih stanica) i razvija se stabilna hemolitička anemija. Hipovitaminoza tokoferola pridonosi uništenju vlakana perifernog živčanog sustava, što dovodi do narušene motoričke funkcije i smanjenja bolne osjetljivosti kože. Nedostatak primjene kod žena može uzrokovati menstrualne poremećaje, povećavajući rizik od pobačaja u ranim fazama.

Vitamin E pomaže u apsorpciji retinola u crijevima i, kada je manjkav, dovodi do nedostatka (hipovitaminoze) vitamina A, koji se manifestira suhom kožom, smanjenjem oštrine vida, gubitkom kose, smanjenjem otpornosti imunološkog sustava. Nedostatak apsorpcije masti također može dovesti do hipovitaminoze vitamina A i E. U starijoj dobi, tokoferol dnevna hipovitaminoza izaziva razvoj Alzheimerove bolesti i ubrzava starenje tijela. Nedostatak tokoferola zbog progresije ateroskleroze.

Zašto je vitamin E koristan?

Kada su provodili kliničke studije i pokuse, pokazalo se da vitamin E igra važnu ulogu u funkcioniranju ljudskog tijela. Glavna korisna svojstva:

 • je aktivni antioksidans;
 • univerzalni zaštitnik staničnih membrana od oksidacijskih oštećenja;
 • poboljšava prehranu stanica;
 • jača zidove krvnih žila;
 • pridonosi očuvanju seksualnih funkcija;
 • poboljšava stanje kose i kože, noktiju;
 • usporava širenje raka;
 • liječnici propisuju dijabetes;
 • potiče apsorpciju retinola i drugih vitamina topljivih u mastima;
 • smanjuje krvni tlak kod bolesti srca.

Za žene

Vitamin E za žene je od posebne važnosti. Smanjuje brzinu razvoja pigmentacije na koži, omogućava ženskom tijelu očuvanje mladosti. Kapsule vitamina E propisane su za liječenje neplodnosti i tijekom menopauze. S jakim stresom, smanjenim imunitetom, disfunkcijom jajnika, vitamin E pomaže u ponovnom uspostavljanju normalnog menstrualnog ciklusa. Derivati ​​ovog elementa, mnoge kozmetičke tvrtke dodaju svojim kremama da hrani i vlaži suhu kožu.

Tijekom trudnoće

Žene tijekom trudnoće Vitamin E bez liječničkog recepta se ne preporučuje. Vitamin E u ulju može izazvati abrupciju posteljice u drugom tromjesečju i trombozu krvnih žila u kasnijim razdobljima. Postoje slučajevi u kojima je primjena velikih doza djevojaka uzrokovala prijevremeni porod, teška krvarenja. Liječnici ovaj učinak pripisuju prisutnosti specifičnog proteina kod žena tijekom trudnoće.

Za novorođenčad

Vitamin E za djecu koristi se za normalan razvoj mišićnog i koštanog sustava, ligamenata. Povezivanje potiče mentalni razvoj, očuvanje refleksa. Kod novorođenčadi s nedovoljno razvijenim funkcijama tijela, vitamin ubrzava diferencijaciju tkiva, pridonosi brzom sakupljanju masnog tkiva, pridonosi sazrijevanju dišnog sustava, posebno plućnog tkiva.

Za muškarce

Kod deficita tokoferola u stanicama se nakupljaju toksini koji negativno utječu na kvalitetu sjemena (spermija). Nedostatak je posljedica razvoja sekundarne muške neplodnosti, rane impotencije. Uz nedostatak vitamina E u prehrani, otrovne tvari i mrtve stanice smanjuju apsorpciju drugih elemenata u tragovima u crijevima.

Vitamin A i e su dobri za

Vitamin E: koristi i štetnost vitaminske ljepote. Tajne korištenja vitamina E s zdravstvenim prednostima

Autor: Julia Ulitkina

Prednosti vitamina E obično se razmatraju u vezi s pomlađivanjem tijela i ljepotom kože. Nedavno su se pojavile i negativne informacije: znanstvenici su rekli da tokoferol može uzrokovati rak. Kome vjerujete i je li vitamin E tako dobar?

Za što i u kojoj dozi je odgovoran vitamin E

Kontradiktorne informacije o tokoferolu su alarmantne. Međutim, nemojte žuriti iz jedne krajnosti u drugu: da vidimo za što tijelo treba tu tvar.

Vitamin E (drugo ime za tokoferol) jedna je od najvažnijih supstanci, bez koje je normalno funkcioniranje tijela nemoguće. Ako je koncentracija tokoferola niska, problemi počinju u svim većim sustavima i unutarnjim organima.

Ovaj je vitamin posebno važan za žene:

• zajedno s folnom kiselinom doprinosi sigurnom začeću i sigurnom nošenju djeteta;

• Dobrobit vitamina E je normalizacija menstrualnog ciklusa, povećanje libida;

• Normalan sadržaj tvari doprinosi cjelokupnom zdravlju cijelog organizma.

Međutim, kod muškaraca je vrijednost tokoferola velika. Ova tvar doprinosi normalnoj proizvodnji sperme, a kada su nedovoljni povećava broj živih uzoraka. S nedostatkom tokoferola u muškoj polovici svijeta smanjuje se interes za seksom, smanjuje se proizvodnja sperme.

Ako žena pati od nedostatka vitamina E, žali se na povećanje klimakteričnog sindroma (emocionalna nestabilnost, loše raspoloženje ili nagli skokovi, znojenje), suhoću vagine, poremećaj ciklusa. Trudnica može imati komplikacije, jer vitamin E štiti buduće dijete od negativnog okruženja.

Postoje i uobičajene posljedice nedostatka tokoferola kod muškaraca i žena:

• uništavanje mišićnog tkiva do razvoja mišićne distrofije kostura;

• smanjenje osobne zaštite, učestale prehlade i bolesti.

Koliko vitamina E je potrebno za normalne fiziološke procese u tijelu? Znanstvenici su izračunali sljedeće stope dnevnog unosa tvari u ljudsko tijelo:

• djeca mlađa od 14 godina - od 6 do 12 mg;

• odrasle žene i muškarci - 12 mg;

• trudne i mučne žene - 16 mg.

Uzmite vitamin koji tijelo treba svakodnevno. Inače će doći do nestašice. Dakle, pažljivo pročitajte sastave tih vitaminsko-mineralnih kompleksa koje uzimate.

Gdje se nalazi

Kemijski vitamini iz ljekarne - tajanstvena stvar. Mnogi znanstvenici vjeruju da vrijednost nije visoka, jer tijelo doživljava samo prirodne tvari kako bi trebale, a umjetno stvorene nemaju nikakvu korist (a to je u najboljem slučaju). Stoga je neophodno popuniti nedostatak vitamina E s dobrobiti za tijelo i na uobičajeniji način - s hranom.

Glavni izvor vitamina E jest jestiva biljna ulja, ali samo nerafinirana. To može biti ne samo suncokretovo ulje ili maslinovo ulje, nego i sojino ulje, sezam, lan. Jedući samo jednu žlicu dnevno, sprečavamo potpuno uništenje stanica. Istina, cjelokupna vrijednost ulja se čuva samo ako nije podvrgnuta toplinskoj obradi. Stoga, oni moraju ispuniti kašu i salate na hladno.

Dobra vijest je da se tokoferol nalazi iu mnogim namirnicama koje se mogu lako pronaći u našoj kuhinji. Popis je sljedeći:

• špinat, rotkvica, salata;

• sardine, losos i ostale masne ribe.

Od prirodnih proizvoda, vitamin E se dobro apsorbira. Stoga morate pravilno planirati dnevnu prehranu s okom kako biste tijelo obogatili tokoferolom. Šteta od vitamina E može biti u iznimno rijetkim slučajevima, pa čak i tada uz umjetnu nadopunu prehrane sintetičkim vitaminima.

Prednosti vitamina E

Glavna funkcija tokoferola je obogaćivanje krvi kisikom zaštitom crvenih krvnih stanica - krvnih stanica koje sadrže hemoglobin. Vitamin E, između ostalog, razrjeđuje krv, sprječava razvoj ateroskleroze i stvaranje krvnih ugrušaka.

Kao moćna antioksidativna tvar, tokoferol smanjuje vjerojatnost srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Međutim, prednosti vitamina E nisu ograničene na njegovu sposobnost da odgode početak starosti. Divna supstanca pomaže osobi da se nosi s drugim bolestima:

• smanjuje progresiju Alzheimerove bolesti za više od 30 posto;

• smanjuje rizik od raka prostate;

• normalizira reproduktivni sustav;

• ima pozitivan učinak na endokrini sustav koji omogućuje učinkovitiju borbu protiv dijabetesa i astme;

• smanjuje razinu lošeg kolesterola, sprječava degeneraciju normalnih stanica u stanice raka.

Tocopherol se propisuje kršenjem proizvodnje hormona, s povećanom tjelesnom vježbom, nakon kemoterapije i abdominalnih operacija, kršenjem gušterače, žuči i jetre, u liječenju alkoholizma i bolesti živčanog sustava, za liječenje katarakte.

Nezamjenjivi tokoferol i očuvanje ljepote kože. Sprečava pojavu senilnih pigmentnih mrlja, dubokih bora na koži i finih bora, čuva jačinu noktiju i daje živahan sjaj kosi. Osim toga, vitamin E štiti od ultraljubičastog zračenja.

Može štetiti vitaminom E

Ako ne prelazite količinu tokoferola koju preporučuju liječnici u tijelu, vitamin E neće uzrokovati nikakvu štetu. Ova tvar je potpuno netoksična. Međutim, uvijek treba imati na umu da se bilo koji lijek može pretvoriti u otrov ako premašite dozu.

Simptomi prekomjerne količine tokoferola:

• kršenje zgrušavanja krvi;

• alergijske kožne manifestacije (osip, svrbež, urtikarija).

Opasno je premašiti dozu u prvim tjednima trudnoće, jer šteta od vitamina E za fetus može biti smrtonosna: uzrokuje prirođene srčane bolesti.

U isto vrijeme uzimanje tokoferola i steroida, kao i nesteroidnih protuupalnih lijekova (aspirin, ibuprofen, diklofenak), učinak potonjeg povećava. Vitamin E također može biti štetan ako se koristi zajedno s pripravcima željeza (antikoagulansi). Osim toga, tablete tokoferola nisu kompatibilne s lijekovima pod tlakom.

Ekstremni oprez treba uzeti za primanje tokoferola u prisutnosti sljedećih bolesti:

Znanstvenici su otkrili da pušenje česta konzumacija masne hrane negativno utječe na stanje kardiovaskularnog sustava. Međutim, uzimanje tokoferola u obliku tableta nije poboljšalo stanje tih ljudi. Stoga, nadam se da će vitamin E smanjiti štetne učinke masti i nikotina na pluća, jetru, želudac, a ne isplati se.

Svakako je nemoguće liječiti tokoferolom. No, kao profilaktičko sredstvo koje prepiše liječnik, ova tvar će pružiti ozbiljnu podršku imunološkom sustavu.

© 2012—2017 "Mišljenje žena". Kod kopiranja materijala - potrebna je referenca na izvor!
Podaci za kontakt:
Glavni urednik: Ekaterina Danilova
E-pošta: [email protected]
Uredništvo telefon: +7 (926) 927 28 54
Urednička adresa: st. Suschevskaya, 21
Informacije o oglašavanju

Što je vitamin A i E?

Bez potrebne količine vitamina A i E javljaju se ozbiljne smetnje u funkcioniranju našeg tijela. I, zapravo, zašto vitamini A i E?

Retinol (vitamin A) je vitamin topiv u mastima, antioksidans, bez kojeg je nemoguće normalno funkcioniranje imunološkog sustava, a stanje kose, kože, kostiju, vida se pogoršava. Retinol je uključen u regulaciju sinteze proteina, u redoks proces, doprinosi funkciji subcelularnih i staničnih membrana, normalizira metabolizam. Bez vitamina A, normalno formiranje zuba, kostiju i masnih naslaga nije moguće. Retinol potiče rast novih stanica, usporava starenje.

Vitamin A je topiv u masti, stoga njegova apsorpcija u probavnom traktu također zahtijeva prisutnost masti, ali i minerala. Zalihe retinola u tijelu traju već duže vrijeme, tako da ne zahtijevaju svakodnevno nadopunjavanje. Vitamin A ima dva oblika: stvarni vitamin A i pro-vitamin A, koji se pretvara u vitamin koji se već nalazi u našem tijelu. Provitamin A je biljni oblik retinola. Jedan od prvih vitamina A otkriven je 1920. godine. Vitamin A je bogat namirnicama kao što su riblja jetra i masnoća, maslac, žumanjci, punomasno mlijeko i vrhnje. Proizvodi od zrna i obrano mlijeko za vitamin A nisu bogati ni s umjetnim dodavanjem. Dnevna doza retinola je za muškarce 900 mikrograma (3000 ME), za žene: 700 mikrograma (2300 ME). Kod bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina A, dnevna doza se povećava na 10.000 IU.

Otkrio je vitamin E 1922. Pod definicijom "vitamina E" danas se znaju 4 spoja tokoferola, kao i 4 - tokotrienol. Budući da alfa-tokoferol ima najveću biološku aktivnost i najveću distribuciju, vitamin E se često naziva tokoferol ili alfa-tokoferol. Vitamin E je topljiv u lipidima, ravnodušan prema visokim temperaturama, ali ne podnosi svjetlost.

Drugo ime tokoferola je vitamin "mladosti i plodnosti". Kao snažan antioksidans, vitamin E pomaže usporiti proces starenja, osigurava funkcioniranje spolnih žlijezda, kako kod muškaraca tako i kod žena. Osim toga, vitamin E osigurava normalno funkcioniranje imunološkog sustava, aktivira prehranu stanica, jača zidove krvnih žila, potiče cirkulaciju periferne krvi, sprječava trombozu. Zahvaljujući tokoferolu, normalizira se zgrušavanje krvi, osigurava se rad mišića, održava zdravlje živaca, olakšava se dijabetes i Alzheimerova bolest, a anemija se sprječava.

Što je to?

Vitamin E štiti druge vitamine topive u mastima od uništavanja kisika, poboljšava apsorpciju vitamina A, potiče stvaranje kolagenskih vlakana u međustaničnoj tvari, sprječava razvoj senilne pigmentacije. Vitamin E je izvrsna preventivna mjera za kardiovaskularne bolesti i bolesti raka. Dnevna doza tokoferola za djecu mlađu od 1 godine iznosi 0,5 mg / kg tjelesne težine, a za odrasle 0,3 mg / kg. Za trudnice i dojilje, kao i za velika opterećenja za sportaše, preporučuje se povećanje doze.

Znajući zašto vitamini A i E, možete održati svoje tijelo zdravim i budnim. Kompleks dvaju ponuđenih vitamina pridonijet će tome.

Vitamin E je koristan za žene? Upute, indikacije za uporabu

Vitamin E je sada vrlo popularan. Uglavnom se proizvodi u obliku odvojenog lijeka. Ali ponekad su uključeni u multifunkcionalne komplekse. Većina nas često vjeruju da uzimanje različitih dodataka, koji uključuju vitamine, su korisne za tijelo. Drugi, naprotiv, uvjereni su da njihova uporaba može naštetiti. No, unatoč različitim mišljenjima, prednosti tokoferola su očite. To je prije svega zbog svojih nezamjenjivih svojstava. Vitamin E - što je dobro za žene?

Upute za uporabu. svjedočenje

Tokoferol blagotvorno djeluje na reproduktivnu funkciju tijela, a doprinosi oplodnji, glatkom toku trudnoće i rođenju zdravog i snažnog djeteta. Osim toga, dodatak jača zidove svih krvnih žila, sprječava pojavu krvnih ugrušaka i ubrzava povećanje mišićne mase.

Temeljem takvih neophodnih svojstava, vitamin se propisuje za kompleksnu terapiju bilijarne atrezije, žutice, neuropatije perifernog živca, miopatije. Osim toga, naširoko se koristi u kozmetologiji, neuropatologiji i ginekologiji. Preporučuje se ako žena ima kršenje menstrualnog ciklusa, povećanu suhoću kože, smanjen libido, povećano znojenje, stalnu depresiju, prijetnju prestanka trudnoće. Također je korisna u razdoblju povećane tjelesne aktivnosti.

Uzmite tokoferol ispravno

Da bi vitaminski dodatak pozitivno djelovao na tijelo i stvarno ga koristio, morate znati neke preporuke za njegovu upotrebu. Vitamin E se dobro apsorbira u sjemenkama i svim mahunarkama, mliječnim proizvodima i bademima, svježem kupusu i, naravno, jetri, ulju i žumanjku. Da tokoferol "radi" punim kapacitetom, bolje je uzeti ga zajedno s karotenom. Međutim, nije preporučljivo koristiti ga u kombinaciji s pripravcima željeza, antikonvulzivnim lijekovima i mineralima, jer oni poništavaju djelovanje tvari.

Ako vam je liječnik propisao veću dozu lijeka, morate ga podijeliti u nekoliko doza. Vitamin E: što je dobro za žene? 400-600 IU je dnevna doza lijeka. Nakon što ga redovito primate, rezultat neće dugo trajati. Što će to biti? O tome ćemo dalje raspravljati.

Prednosti vitamina E za žene

Tokoferol je pravi “vitamin plodnosti”, jer poboljšava funkcioniranje reproduktivnog sustava. Također se često koristi u toksikozi tijekom trudnoće. Kada se pojave problemi s endokrinim sustavom, prije svega, obratite pozornost na prisutnost potrebne količine elementa u vašem tijelu.

Često smo čuli o vitaminu E. Kako je to dobro za žene? Predstavnici lijepog spola, koji stalno pate od PMS-a, pri korištenju ovog lijeka počinju primjećivati ​​nestanak nekih simptoma. Oni su izrazito smanjili preosjetljivost mliječnih žlijezda. Oni se također oslobađaju nakupljanja viška tekućine, stalnog umora, nervoze i lošeg sna.

Korisne i superiorne osobine vitamina E za žene

Govoreći o vitaminu E, to je korisno za žene, obratimo pozornost na njegove pozitivne osobine. Jedna od glavnih prednosti tokoferola - antioksidativnih svojstava. Dobro uklanja toksine iz tijela, oslobađajući ih od slobodnih radikala, čime štite stanice, održavajući u njima potrebnu ravnotežu vode.

Tokoferola i koža lica

Vitamin E je koristan za žene? Ovakav dodatak danas se u kozmetologiji često koristi. Vitamin E je često uključen u sastav raznih maski za pomlađivanje. Ona vraća izgubljenu ljepotu koži koja blijedi. Njegova uporaba kod kuće posljedica je pozitivnog učinka na stanice.

Sada shvatite prednosti vitamina E za žene. Tocopherol dobro vlaži kožu, dok savršeno regulira rad unutarnjeg izlučivanja žlijezda, posvjetljuje površinu lica, čini najmanje izražene pigmentne mrlje i pjege. Njegova stalna i pravilna primjena usporava proces starenja, daje epidermi ugodnu elastičnost i elastičnost, izglađuje bore, poboljšava cirkulaciju, što pozitivno djeluje na ten. Jedina nedostatak pretjerane i bezumne konzumacije vitamina je hipervitaminoza. I riješiti se je dovoljno teško. Stoga, prije korištenja ovih ili drugih aditiva, trebate u potpunosti eliminirati alergijske reakcije.

Vitamin E i zdravlje kose

Što je još poznato korisnim svojstvima vitamina E za žene? San svake dame je veličanstvena, sjajna, lijepa kosa bez suhih vrhova. Dodatak ove vrste potiče jačanje i rast zdrave kose, što stvarno povoljno utječe na njihovo stanje. To je najbolji lijek za podijeljene krajeve i gubitak. Tokferol je dio velike količine proizvoda namijenjenih profesionalnoj njezi kose. Ali možete pronaći takav nezamjenjiv lijek u tekućem obliku. I obaviti postupke za obnovu izvrsne kose kod kuće.

Vitamin E nego koristan za žene, osobito za kosu? Pozitivna svojstva tokoferola mogu se procijeniti po njegovim pozitivnim svojstvima:

 • zaštita od štetnog djelovanja ultraljubičastog zračenja, osobito u vrućem razdoblju;
 • ubrzanje cirkulacije krvi, što doprinosi opskrbi hranjivih tvari i kisika folikulima kose;
 • davanje kose svilenkastim i prirodnim sjajem;
 • uklanjanje svraba kože i upale;
 • prevencija rane sijede kose i gubitka kose;
 • obnova oštećene i oslabljene kose.

Glavna funkcija dodataka kose je transport kisika do kože na glavi. Kao rezultat redovite uporabe tokoferola kovrče postaju guste i jake. Ako sustavno trljate tekući lijek u vlasište, nakon nekog vremena možete primijetiti ubrzanje njihovog rasta.

Vitamin E koristi ženama starijim od 40 godina

To ne čudi kada na ulici vidite majku i kćerku koji izgledaju kao svoje sestre. U doba ogromnog napretka na području kozmetologije, nije tako teško zadržati svoju mladost dugi niz godina. Naravno, to se može učiniti uz pomoć fitnessa, pravilne prehrane i uzimanja raznih lijekova koji uključuju minerale i vitamine, koji su toliko potrebni za održavanje ljepote i mladosti.

U ovom slučaju, glavna supstanca za produljenje mladosti je upravo tokoferol, koji zbog svog antioksidativnog djelovanja štiti stanice od destruktivnog utjecaja i sprječava njihovu smrt i starenje. Sa svojim nedostatkom nisu zaštićeni od otrovnih tvari i umiru mnogo brže. Živi aditiv sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i povoljno djeluje na zgrušavanje krvi, poboljšava metabolizam kisika u krvnim žilama.

Zašto baš vitamin E?

Što je korisno za vitamin E za žene nakon 40? Nedostatak tokoferola negativno utječe na živčani i reproduktivni sustav, kao i na kožu. Dama može iskusiti nedostatak raspoloženja, razdražljivost, nervozu, depresiju, slabost, gubitak elastičnosti kože, pigmentaciju, poremećaje menstrualnog ciklusa, smanjeni libido. Kozmetičari i ljekarnici već su dugo zaključili da se ovaj aditiv može široko koristiti za potrebe potrošača. Zato je "E" dio hranjivih krema, šampona i losiona koji jačaju folikule kose, potičući rast zdrave kose. Ali vitamin također treba biti uključen u proces metabolizma. Stoga njezina lokalna uporaba neće donijeti značajne koristi.

Takva korisna komponenta nalazi se u biljnom ulju: maslina, suncokreta, bundeve i kukuruza. No, nesumnjivi vođa je ulje pšeničnih klica. Iz raznih razloga, nije uvijek moguće opskrbiti tijelo s tokoferolom potrebnom normom iz hrane. Ovdje spašavaju multivitaminski pripravci koji sadrže potrebnu tvar. Pogotovo se preporuča da ih koristite u razdoblju avitaminoze, na primjer, u proljeće.

Što je korisno za vitamin E za žene nakon 40 godina? Glavne pritužbe u ovoj dobi su:

 • Gubitak elastičnosti kože.
 • Pojava bora.
 • Promjena i oštra deformacija lica.
 • Suhoća i teška dehidracija kože.
 • Bolni, tako neugodni osjećaji za vrijeme spolnog odnosa.
 • Smanjena seksualna želja.

Nedostatak tako važnog hormona kao što je estrogen dovodi do značajnog pogoršanja strukture kose. Stoga se preporučuje da mlade dame sa svim tim znakovima uzimaju aditiv. Principi funkcioniranja tokoferola u tijelu žene su sljedeći:

 • Vratiti turgor kože.
 • Smanjite broj bora i spriječite njihovo daljnje obrazovanje.
 • Održavajte optimalnu ravnotežu vode u tijelu i održavajte vitku sliku, normalizirajući težinu.
 • Formiranje pigmentacije kasni.
 • Održavajte optimalnu količinu estrogena i održavajte seksualnost.

Vitamin E i prevencija bolesti

Što je korisno kapsule vitamina E za žene nakon 40 godina? To vrlo pozitivno utječe na mlade dame u toj dobi:

 • Nakon 40 velikih doza lijeka (600 IU) smanjuje se rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.
 • Tocopherol smanjuje smrtnost od takve bolesti kao što je karcinom bilijarnog trakta tijekom njenog sustavnog primanja.
 • Redovita konzumacija dodatka smanjuje rizik od kroničnog bronhitisa, emfizema kod žena starijih od 45 godina za 10%.
 • Upotreba tokoferola zajedno s vitaminom C, cinkom, beta-karotenom i bakrom značajno smanjuje razvoj promjena u mrežnici oka povezanih s dobi.

Ne zaboravite održavati svoje tijelo nakon 40 godina, jer upravo ovo doba može donijeti istinsku sreću. Djeca su odrasla, njihove karijere već polijeću, odnosno život ima svoj put. I dalje su pred nama golemi horizonti, toliko zanimljivi i novi.

9 poznatih žena koje su se zaljubile u žene Pokazivanje zanimanja za suprotni spol nije neobično. Jedva možete iznenaditi ili tresti ako priznajete.

Nikada nemoj to raditi u crkvi! Ako niste sigurni da li se ponašate ispravno u crkvi ili ne, onda vjerojatno ne radite pravu stvar. Ovdje je popis užasnih.

Nepogrešive greške u filmovima koje vjerojatno nikad niste primijetili, vjerojatno ima vrlo malo ljudi koji ne bi željeli gledati filmove. Međutim, čak iu najboljem filmu postoje greške koje gledatelj može primijetiti.

11 čudnih znakova koji ukazuju da ste dobri u krevetu Želite li također vjerovati da ste romantičnom partneru donijeli zadovoljstvo u krevetu? Barem ne želiš da me pocrveniš i ispričaš me.

Kakav je oblik nosa o tvojoj osobnosti? Mnogi stručnjaci vjeruju da gledanjem u nos možete puno reći o osobnosti osobe. Stoga, kada se prvi put sretnete, obratite pozornost na nepoznati nos.

Ovih 10 malih stvari koje muškarac uvijek primjećuje u ženi Mislite li da vaš čovjek ne zna ništa o ženskoj psihologiji? Nije. Ni jedna sitnica neće se sakriti od izgleda partnera koji voli. I evo 10 stvari.

Unutarnja i vanjska uporaba vitamina A i E za kosu

Možda, za bilo koji medicinski lijek (uključujući aditive u hrani), ne postoji takav postotak pozitivnih komentara kao tekući vitamin A i / ili E, bez obzira na to je li oslobođen kao "Aevit" (tj. Kombinacija) ili pojedinačno: oduševljeni komentari slijede jedan za drugim, a od 100 ocjena 96% je "izvrsno". Je li doista tako lijepo? Kako treba koristiti vitamine A i E za kosu i koje mjere opreza treba poduzeti?

BRZA ČLANKA NAVIGACIJA

Retinol: opća svojstva tvari

Vitamin A, inače nazvan "retinol", ima cijeli niz pozitivnih osobina, a ne samo u odnosu na žensku ljepotu. Činjenica da on vodi cijelu "abecedu" uopće nije slučajan - to je element koji bez (!) Unutarnjeg sustava ili čak ni jednog procesa u tijelu može bez njega. Naravno, za nekoga je vrijednije, za nekoga manje, ali općenito je najvažniji vitamin koji utječe na ljudsko stanje.

 • Najjači prirodni antioksidans koji štiti stanice od preranog starenja, smanjuje negativne učinke slobodnih radikala, uklanja soli teških metala i djeluje kao sredstvo prevencije raka.
 • Retinol stvara oko tijela neku vrstu barijere koja ne samo da postaje dodatni sloj za štit imuniteta, već i filtrira urbani smog koji prodire u pluća.
 • Uočen je značaj ovog elementa za reproduktivni sustav, posebno za funkcioniranje spolnih žlijezda, jer nedostatak retinola kod žena često postaje preduvjet za poremećaj i potpuni nestanak menstrualnog ciklusa, a za muškarce - za neplodnost.
 • Potreban je vitamin A i štitnjača koja proizvodi T limfocite i odgovorna je za imunitet. Neizravno, rad ovog tijela povezan je s radom kore nadbubrežne žlijezde, koja uzduž lanca vodi do folikula dlake. To je jedan od razloga zašto retinol igra važnu ulogu u stanju kose.

Naravno, važnost retinola za epitel, gastrointestinalni trakt, jetru i krvne žile ne može se smanjiti.

Dnevna stopa ovog elementa za žene iznosi 5.000 IU, što je također lako dobiti od prirodnih proizvoda. Međutim, stručnjaci podsjećaju da samo 30% treba doći iz skupine životinja, a 70% iz biljne hrane.

Prirodni izvori vitamina A su jetra bilo koje životinje i ribe, maslac bez soli, žumanjak. Među biljnih skupina ističu mrkve, bundeve, marelice u bilo kojem obliku, kupus, šljiva (žuta), bilo zeleno povrće i biljke, kao i žuti plodovi.

Za što je potreban tokoferol?

Što se tiče vitamina E, njegova “evidencija” je nešto manja, ali to ne znači da on apsolutno nije vrijedan za ženu.

 • Prije svega, tokoferol je odgovoran za metabolizam proteina i isporuku hranjivih tvari u cijelom tijelu, uključujući folikule kose. Prema tome, bez nje kosa će biti prazna i krhka, gustoća se može smanjiti, iako duljina često nije zahvaćena. No, privlačnost izgled neće dodati.
 • Cirkulacija krvi i stanično disanje također ne mogu bez sudjelovanja ovog elementa, što također ima izravan utjecaj na rad žarulja i opće stanje kose.
 • Dovoljna količina tokoferola u tijelu smanjuje vjerojatnost oštećenja krvnih žila i formiranje aterosklerotskih plakova, poboljšava funkciju spolnih žlijezda i stimulira staničnu regeneraciju, produžujući "mladost" ne samo izvana, nego i iznutra.

Kao i retinol, ovaj vitamin spada u kategoriju tvari topljivih u mastima, zbog čega se najčešće miješa s uljima za potpunu apsorpciju. To je karakteristično ne samo za njegove prirodne izvore, već i za sintetičke.

Stoga, većina ljekarni nude ove stavke u kapsulama sličnim kapsulama ribljeg ulja. Možete ih koristiti i izvana i interno. Što je bolje? Ovisi o problemu koji treba riješiti.

Kako uzimati vitamine u obliku kapsula?

O tome kada supstanca dospije u kosu brže i bez gubitka - kroz unutarnju ili vanjsku uporabu, liječnici tvrde dugo vremena. Kod vitamina iz skupine B to je već odavno postalo jasno - budući da se proizvode u obliku injekcija i usmjerene su na folikule, one su najučinkovitije kada se daju kroz metak u vlasište.

Međutim, nemoguće je to učiniti s elementima topljivim u mastima koji imaju uljnu strukturu (ako govorimo o kapsulama): za injekcije se ne bi smjeli koristiti, stoga ostaje ili metodičko stvaranje maski za kosu ili gutanje.

 • Vitamin E u obliku kapsule apsorbira se ne više od 40% ako pankreas funkcionira ispravno. U slučaju povreda u radu, ovaj pokazatelj pada na 20%. Doza je 100, 200 ili 400 mg, dok se više od 800 mg ne smije unositi dnevno (bez postotka apsorpcije), ali su medicinski standardi mnogo niži.
 • U svrhu liječenja kožnih bolesti, kao i uklanjanja problema živčanog sustava i krvnih žila za jedan dan, preporučuje se 50-100 mg. Te iste brojke moraju se slijediti kako bi se vratila ljepota kose.
 • Kapsule se mogu probiti, jer se glavna tvar nalazi u tekućem obliku i ima žutu boju (ljuska je crvena).
 • Tokoferol je dopušten (pa čak i nužan) tijekom trudnoće, osobito pri određivanju rizika od spontanog pobačaja. Također, vitamin E se propisuje tijekom menopauze i visokog fizičkog napora.
 • Zabranjena je uporaba tokoferola u akutnom stadiju infarkta miokarda i zatajenja srca.

Može se koristiti s retinolom, budući da se ti vitamini komplementarni i ne sukobljavaju. Štoviše, takva nijansa ostaje relevantna ne samo za kapsule, već i za tablete. No, ovaj oblik tokoferola već je dizajniran samo za internu uporabu, a poželjno je kombinirati s njom preparate cinka i selena.

 • Vitamin A u kapsulama (i nekom drugom obliku) također mora biti poduprt cinkom, inače se njegova prodorna sposobnost smanjuje, ali za razliku od tokoferola, apsorbira se gotovo u potpunosti, uglavnom u jetri i mrežnici. Doziranje - 33.000, 50.000 ili 100.000 IU, što vam omogućuje da u potpunosti pokrijete dnevne potrebe.
 • U svrhu liječenja, liječnici savjetuju da ne prelaze prag od 50.000 IU dnevno, slučajevi sa 100.000 IU se razmatraju odvojeno. U preventivne svrhe preporučuje se piti 33.000 IU, što je također važno za prevenciju gubitka kose i / ili lomljive kose.
 • Istodobno s retinolom i tokoferolom, hormonski pripravci (kontracepcijska sredstva i zamjenska terapija), osobito oni koji sadrže estrogen, ne mogu se uzimati. Kombinacija s proizvodima na bazi tetraciklina također je nepoželjna - to izaziva povećanje intrakranijalnog tlaka.
 • Trajanje tečaja (za bilo koji od ovih vitamina) je 14 dana, nakon čega je potreban odmor. Povećanje u ovom razdoblju dopušteno je samo na zahtjev liječnika. Kapsule se uzimaju nakon obroka.

Unatoč činjenici da su ti lijekovi prilično sigurni i da nemaju veliki popis kontraindikacija (oni su često prisutni čak iu prehrani trudnica i male djece), prekoračenje navedene doze može dovesti do popratnih reakcija iz probavnog trakta (mučnina, proljev i povraćanje), živčani i vaskularni sustav (glavobolja, vrtoglavica), kao i koža (piling, iritacija).

Vanjska uporaba kapsula: preporuke liječnika

Ako govorimo o češćem načinu primjene retinola i tokoferola - vanjskog, onda, naravno, ima mnogo manje kontraindikacija, a nema potrebe za određenim doziranjem s određenom točnošću. Međutim, postoje neke nijanse koje se ne mogu ignorirati.

 • Najčešće se žene pitaju je li moguće istovremeno provoditi vanjsku terapiju i unutarnju terapiju? Stručnjaci to ne savjetuju: naravno, metode i postotak penetracije se razlikuju, ali u oba slučaja postoji uvođenje dovoljne doze vitamina za prevenciju i liječenje. Kombinacija ovih tehnika često provocira prekomjernu količinu ovog elementa i izaziva negativne posljedice.
 • Trajanje vanjske primjene vitamina A i E ne bi smjelo biti dulje od 30 dana, nakon čega, čak iu odsustvu željenog rezultata, potrebna je pauza od 2-3 mjeseca. U isto vrijeme, maske za kosu ne bi smjele biti više od 2 puta tjedno, čak i ako svakodnevno perete kosu.

Ipak, stručnjaci na umu da za liječenje gubitka kose samo maske s tim elementima nisu dovoljne: vitamine treba progutati, a idealno ih proizvodi tijelo samostalno.

Prema tome, njihova vanjska uporaba ima smisla samo kao profilaksa ili kao dio kombinirane terapije, ali u ovom slučaju kapsule i tablete ne ulaze unutra, a liječenje se temelji na drugim lijekovima.

Pregledi potrošača

Ako se okrenemo iskustvu žena koje su pokušale popuniti svoj nedostatak retinola i tokoferola kapsulama ljekarni, početna slika je jedinstveno ugodna oku. Većina pregleda tih vitamina je pozitivna, čak i ako se uzme u obzir činjenica da se povremeno spominju pojedinačne negativne reakcije i drugi nedostaci. Općenito, potrošači cijene ovaj način održavanja zdravlja.

U početku sam pio vitamin E dok sam čekao dijete, na inzistiranje svog liječnika. Nakon - prisjećajući se njezine pozitivne percepcije, nakon rođenja održala je kratki (3 tjedna) tečaj kako bi vratila stanje paklenih posuta kose. Prvo sam ga popio u 1 kapsuli 10 dana, nakon što sam počeo proizvoditi masku s vitaminom E, uljem čičaka i žumanjkom. Do sada, jednom mjesečno, na ovaj način hranim kosu: ona postaje življa, elastičnija - nisu potrebni skupi profesionalni alati!

Pijem vitamin A tečajeve svakih šest mjeseci, oko 10-14 dana za održavanje tijela: to je puno lakše nego riblje ulje, koje uvijek mučninu. Čak je i takav kratak tečaj dovoljan da osjetite cijeli učinak - gotovo je trenutačan: ton kože poboljšava se, nokti više ne piling, rascjepi sada ne smetaju uopće, idem kod frizera samo ako želim promijeniti frizuru.

Pročitavši pozitivna svojstva vitamina, odlučila sam piti "Aevit" kako bih ojačala kosu. Nažalost, nakon 3 dana prestala je s terapijom - bol u području gušterače nije dopušteno živjeti u miru. Pronašao sam još jedan izlaz - napravim masku na bazi Aevita kapsula, bademovog ulja i kiselog vrhnja: stavljam ga pod ručnik 20 minuta, zagrijavam sušilom za kosu i perem. Radim jednom tjedno, oko 4-5 procedura tečaj. Nisam primijetio rast utjecaja, ali znatno manje kose ispada nego uvijek. Štoviše, učinak traje dugo vremena.

U zaključku, htio bih reći da su vitamini A i E, prema mišljenju stručnjaka, vrlo toksični, pa je 1 kapsula dnevno kada se koristi sama, maksimalna. Rezultat upotrebe ovih sredstava pojavljuje se gotovo trenutno, tako da nema potrebe održavati predug tijek ili povećavati propisanu dozu. Za bilo kakve negativne reakcije, trebate prestati uzimati vitamine i, ako se stanje ne normalizira u roku od 24 sata, obratite se liječniku.

Vitamin E

Međunarodni naziv je tokol, tokoferol, tokotrienol, alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gama-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tocotrienol, beta-tocotrienol, gama-tocotrienol, delta-tocotrienol.

Kemijska formula

Kratak opis

Vitamin E je snažan antioksidans koji sprječava širenje reaktivnih kisikovih vrsta i pomaže u poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Osim toga, on suspendira djelovanje slobodnih radikala, a kao regulator enzimske aktivnosti igra ulogu u pravilnom razvoju mišića. Utječe na ekspresiju gena, podupire zdravlje očiju i živčanog sustava. Jedna od glavnih funkcija vitamina E je održavanje zdravlja srca uz održavanje ravnoteže razine kolesterola. Poboljšava prokrvljenost vlasišta, ubrzava proces zacjeljivanja rana i štiti kožu od isušivanja. Vitamin E štiti naše tijelo od djelovanja štetnih vanjskih čimbenika i čuva našu mladost.

Povijest otkrića

Vitamin E prvi su otkrili 1922. godine znanstvenici Evans i Bishop, kao nepoznata komponenta u biljnim uljima potrebnim za razmnožavanje u ženskih štakora. Ovo je promatranje odmah objavljeno, a supstanca je izvorno nazvana "Faktor X" i "Faktor protiv neplodnosti", a kasnije je Evans ponudio da službeno prihvati pismo E za njega - nakon nedavno otkrivenog vitamina D.

Aktivni spoj vitamina E izoliran je 1936. godine iz ulja pšeničnih klica. Budući da je ova supstanca omogućila životinjama da imaju potomstvo, istraživačka skupina odlučila je nazvati alfa-tokoferol - od grčkih "tocos" (što znači imati bebu) i "ferein" (podizanje). Da bi se ukazalo na prisutnost OH skupine u molekuli, "ol" je dodan na kraj. Njegova ispravna struktura dana je 1938., a supstancu je prvi put sintetizirao P. Carrère, također 1938. godine. U 1940-tim, tim kanadskih liječnika otkrio je da vitamin E može zaštititi ljude od koronarne bolesti srca. Potražnja za vitaminom E brzo se povećala. Uz tržišnu potražnju, povećao se i broj proizvoda za farmaceutsku, prehrambenu i kozmetičku industriju. Godine 1968. Vijeća za prehranu i prehranu Nacionalne akademije znanosti službeno su priznala vitamin E kao glavni nutrijent [3].

Hrana bogata vitaminom E

Navedena je procijenjena prisutnost 100 g proizvoda:

Dnevna potreba za vitaminom E

Kao što možemo vidjeti, biljna ulja su glavni izvori vitamina E. Također, velika količina vitamina može se dobiti iz orašastih plodova. Vitamin E je vrlo važan za naše tijelo, pa je potrebno osigurati dostatnu količinu hrane s hranom. Prema službenim podacima, dnevni unos vitamina E je:

Znanstvenici vjeruju da postoje uvjerljivi dokazi da dnevni unos od najmanje 200 IU (134 mg) alfa-tokoferola može zaštititi odrasle od određenih kroničnih bolesti, kao što su srčani problemi, moždani udar, neurodegenerativne bolesti i određene vrste raka.

Glavni problem u izradi preporuka za vitamin E je ovisnost o potrošnji polinezasićenih masnih kiselina (PUFA). Diljem Europe postoje velike razlike u potrošnji PUFA-a. Na temelju proporcionalne veze između potrebe za vitaminom E i PUFA, preporuke bi trebale uzeti u obzir različitu potrošnju kiseline u različitim skupinama stanovništva. Uzimajući u obzir poteškoće davanja preporuka s optimalnim učinkom na ljudski metabolizam, stopa dnevnog unosa vitamina E za odrasle, izražena u miligramima ekvivalenata alfa-tokoferola (mg alfa-TE), razlikuje se u europskim zemljama:

 • u Belgiji, 10 mg dnevno;
 • u Francuskoj 12 mg dnevno;
 • u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj - 15 mg dnevno;
 • u Italiji, više od 8 mg dnevno;
 • u Španjolskoj, 12 mg dnevno;
 • u Nizozemskoj, za žene, 9,3 mg na dan, za muškarce, 11,8 mg dnevno;
 • u nordijskim zemljama - žene 8 mg dnevno, muškarci 10 mg dnevno;
 • u Velikoj Britaniji žene su više od 3 mg dnevno, muškarci preko 4 mg dnevno [5,6].

U pravilu možemo dobiti dovoljno vitamina E iz hrane. U nekim slučajevima, potreba za tim se može povećati, na primjer, kod teških kroničnih bolesti:

 • kronični pankreatitis;
 • holestatski sindrom;
 • cističnu fibrozu;
 • primarna bilijarna ciroza;
 • Crohnova bolest;
 • sindrom iritabilnog crijeva;
 • ataksija.

Ove bolesti sprječavaju apsorpciju vitamina E u crijevu [7].

Kemijska i fizikalna svojstva

Vitamin E odnosi se na sve tokoferole i tokotrienole, koji su aktivni u alfa-tokoferolu. Zbog fenolnog vodika na jezgri 2H-l-benzopiran-6-ola, ovi spojevi pokazuju različite stupnjeve antioksidacijske aktivnosti ovisno o mjestu i broju metilnih skupina i tipu izoprenoida. Vitamin E je stabilan kada se zagrije na temperaturu od 150 do 175 ° C. Manje je stabilan u kiselom i alkalnom okruženju. α-tokoferol ima konzistenciju bistrog, viskoznog ulja. Može propadati s nekim vrstama prerade hrane. Na temperaturama ispod 0 ° C gubi aktivnost. Njegova aktivnost negativno utječe na željezo, klor i mineralno ulje. Netopljiv u vodi, slobodno topljiv u etanolu, pomiješan u eteru. Boja - od blago žute do jantarne boje, gotovo bez mirisa, oksidira i potamni pri izlaganju zraku ili svjetlu [8,9].

Pojam vitamina E objedinjuje osam srodnih masno-topljivih spojeva u prirodi: četiri tokoferola (alfa, beta, gama i delta) i četiri tocotrienola (alfa, beta, gama i delta). Kod ljudi se u jetri bira i sintetizira samo alfa-tokoferol, tako da je najčešći u tijelu. Oblik alfa-tokoferola koji se nalazi u biljkama je RRR-alfa-tokoferol (koji se naziva i prirodni ili d-alfa-tokoferol). Oblik vitamina E, koji se uglavnom koristi kod obogaćene hrane i dodataka prehrani, je all-rac-alfa-tokoferol (sintetski ili dl-alfa-tokoferol). Sadrži RRR-alfa-tokoferol i sedam vrlo sličnih oblika alfa-tokoferola. All-rac-alfa-tokoferol je definiran kao nešto manje biološki aktivan od RRR-alfa-tokoferola, iako se ova definicija trenutno revidira [10].

Korisna svojstva i njihov učinak na tijelo

Metabolizam u tijelu

Vitamin E je vitamin topljiv u mastima koji se razgrađuje i pohranjuje u tjelesnim masnoćama. Djeluje kao antioksidans, uništavajući slobodne radikale koji oštećuju stanice. Slobodni radikali su molekule koje imaju nespareni elektron, što ih čini vrlo reaktivnim. Hrane se zdravim stanicama tijekom niza biokemijskih procesa. Neki slobodni radikali su prirodni nusproizvodi probave, drugi dolaze od dima cigareta, kancerogenih tvari iz roštilja i drugih izvora. Zdrave stanice oštećene slobodnim radikalima mogu dovesti do razvoja kroničnih bolesti kao što su bolesti srca i rak. Prisutnost dovoljne količine vitamina E u prehrani može poslužiti kao preventivna mjera za zaštitu tijela od tih bolesti. Optimalna apsorpcija se postiže kada se vitamin E unese u hranu [11].

Vitamin E se apsorbira u crijevo i ulazi u krvotok kroz limfni sustav. Upija se zajedno s lipidima, ulazi u hilomikrone i uz njihovu pomoć se transportira u jetru. Ovaj proces je sličan za sve oblike vitamina E. Tek nakon prolaska kroz jetru u plazmi se pojavljuje α-tokoferol. Većina korištenih β-, γ- i δ-tokoferola izlučuje se u žuči ili se ne apsorbira i uklanja iz tijela. Razlog za to je prisutnost u jetri posebne tvari - proteina koji prenosi samo α-tokoferol, TTPA.

Uvođenje RRR-a-tokoferola u plazmu je proces zasićenja. Razina u plazmi kada se dodaje vitamin E prestaje rasti

80 μM, čak i unatoč povećanju doza do 800 mg. Istraživanja pokazuju da je ograničavanje koncentracije α-tokoferola u plazmi, očito, rezultat brze zamjene cirkulirajućeg novo-apsorbiranog α-tokoferola. Ovi su podaci u skladu s kinetičkim analizama koje pokazuju da se cijeli oblik plazme α-tokoferola ažurira svakodnevno [12].

Interakcija s drugim elementima

Vitamin E djeluje antioksidativno u kombinaciji s drugim antioksidansima, uključujući beta-karoten, vitamin C i selen. Vitamin C može vratiti oksidirani vitamin E u njegov prirodni antioksidativni oblik. Megadoze vitamina C mogu povećati potrebu za vitaminom E. Vitamin E također može zaštititi od prekomjernog djelovanja prekomjernih količina vitamina A i regulirati razinu ovog vitamina. Vitamin E je neophodan za djelovanje vitamina A, a visok unos vitamina A može smanjiti apsorpciju vitamina E.

Vitamin E može biti potreban za pretvaranje vitamina B12 u njegov aktivni oblik i može smanjiti neke od simptoma nedostatka cinka. Velike doze vitamina E mogu utjecati na antikoagulantne učinke vitamina K i mogu smanjiti apsorpciju vitamina K.

Vitamin E povećava apsorpciju vitamina A u crijevu pri srednjim i visokim koncentracijama, do 40%. A i E zajedno dovode do povećanja antioksidativnih sposobnosti, štite od nekih oblika raka i podupiru zdravlje crijeva. Djeluju sinergistički kako bi spriječili pretilost, gubitak sluha, metabolički sindrom, upalu, imunološki odgovor, očuvanje zdravlja mozga.

Nedostatak selena pogoršava učinke nedostatka vitamina E, što može spriječiti toksičnost selena. Kombinirani manjak selena i vitamina E ima veći učinak na tijelo od nedostatka samo jedne hranjive tvari. Ukupni učinak vitamina E i selena može spriječiti rak stimulirajući apoptozu u abnormalnim stanicama.

Anorgansko željezo utječe na apsorpciju vitamina E i može ga uništiti. Nedostatak vitamina E pogoršava višak željeza, ali ga dopunski vitamin E sprječava. Bolje je uzeti ove dodatke u različita vremena [13,14].

probavljivost

Vitamini donose najveću korist ako su ispravno kombinirani. Za najbolji učinak preporučujemo sljedeće kombinacije [15,16]:

 • rajčica i avokado;
 • svježe mrkve i maslac od kikirikija;
 • zelje i salata s maslinovim uljem;
 • slatki krumpir i orah;
 • slatka paprika i guacamole.

Korisno će biti kombinacija špinata (i, podlegli toplinskoj obradi, imat će veliku nutritivnu vrijednost) i biljno ulje.

Prirodni vitamin E je obitelj od 8 različitih spojeva - 4 tokoferola i 4 tokotrienola. To znači da ako konzumirate određene korisne namirnice, dobit ćete svih ovih 8 spojeva. S druge strane, sintetički vitamin E sadrži samo jednu od tih 8 komponenti (alfa-tokoferol). Dakle, tableta koja sadrži vitamin E nije uvijek dobra ideja. Sintetički lijekovi vam ne mogu dati ono što prirodni izvori vitamina mogu učiniti. Postoji mala količina ljekovitih vitamina, koji također sadrže vitamin E acetat i vitamin E sukcinat. Iako je poznato da mogu spriječiti bolesti srca, još uvijek preporučamo da dobijete vitamin E iz hrane [1].

Primjena u službenoj medicini

Vitamin E u tijelu obavlja sljedeće funkcije:

 • održavanje zdravih razina kolesterola u tijelu;
 • borba protiv slobodnih radikala i sprečavanje pojave bolesti;
 • obnova oštećene kože;
 • održavanje gustoće kose;
 • ravnoteža razina hormona u krvi;
 • ublažavanje simptoma predmenstrualnog sindroma;
 • poboljšanje vida;
 • usporavanje procesa demencije kod Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih bolesti;
 • moguće smanjenje rizika od raka;
 • povećava izdržljivost i snagu mišića;
 • veliku vrijednost u trudnoći, rastu i razvoju.

Uzimanje vitamina E u obliku lijeka učinkovito je u liječenju:

 • Ataksija je poremećaj pokretljivosti povezan s nedostatkom vitamina E u tijelu;
 • Nedostatak vitamina E U ovom slučaju, u pravilu se dnevno propisuje 60-75 internacionalnih jedinica vitamina E.

Najčešće, učinkovitost vitamina E u takvim slučajevima očituje se u kombinaciji s drugim lijekovima. Prije uzimanja potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom [17].

U farmakologiji, vitamin E se nalazi u obliku mekih kapsula od 0,1 g, 0,2 g i 0,4 g, kao i otopina tokoferol acetata u ulju u bočicama i ampulama, vitaminima topivima u mastima, prahu za proizvodnju tableta i kapsula koje sadrže 50%. Vitamin E. To su najčešći oblici vitamina. Kako bi se količina tvari iz međunarodnih jedinica pretvorila u mg, potrebno je izjednačiti 1 IU do 0,67 mg (ako se radi o prirodnom obliku vitamina) ili 0,45 mg (sintetička tvar). 1 mg alfa-tokoferola je jednako 1,49 IU u prirodnom obliku ili 2,22 sintetske tvari. Najbolje je uzeti dozirni oblik vitamina prije ili tijekom obroka [6].

Primjena u tradicionalnoj medicini

Folklorna i alternativna medicina cijeni vitamin E prvenstveno zbog njegovih hranjivih, regenerativnih i hidratantnih svojstava. Ulja, kao glavni izvor vitamina, vrlo često se nalaze u narodnim receptima za razne bolesti i probleme s kožom. Na primjer, maslinovo ulje se smatra učinkovitim lijekom za psorijazu - vlaži, smiruje kožu i smanjuje upalu. Preporuča se nanošenje ulja na vlasište, laktove i druga zahvaćena područja.

Za liječenje različitih vrsta dermatitisa primjenjujemo jojoba ulje, kokosovo ulje, ulje pšeničnih klica, sjeme grožđa. Svi oni pomažu očistiti kožu, umiriti upaljena područja i zasititi kožu blagotvornim tvarima.

Za artritis se preporučuje masna mast koja sadrži vitamin E. Da biste to učinili, prvo pomiješajte lišće ili comfrey korijene (1: 1, u pravilu, šalicu ulja na 1 šalicu biljke), a zatim napravite izvarak iz dobivene smjese (kuhajte 30 minuta). Nakon toga se juha filtrira i doda četvrtina čaše pčelinjeg voska i malo farmaceutskog vitamina E. Kompresira se iz ove masti i čuva na bolnim mjestima 24 sata [18].

Još jedna od mnogih biljaka koje sadrže vitamin E je bršljan. Za liječenje korištenih korijena, lišća i grana biljke, koje se koriste kao antiseptički, protuupalni učinak, ima iskašljavajuće, diuretičke i antispazmodične učinke. Decoction se koristi za reumatizam, gihta, gnojnih rana, amenoreje i tuberkuloze. Potrebno je oprezno uzimati lijekove iz bršljana, jer je sama biljka otrovna i kontraindicirana u trudnoći, hepatitisu i djeci [19].

Tradicionalna medicina često koristi orah kao lijek za mnoge bolesti. Kao i svi orasi, to je skladište vitamina E. Osim toga, koriste se i zrele i nezrele plodove, lišće, sjeme, školjke i ulje. Na primjer, izrezak od oraha ostavlja se u obliku obloga kako bi se ubrzalo zacjeljivanje rana. Odvarak nezrelih plodova preporučuje se piti kao čaj tri puta dnevno za želučane tegobe, parazite, scrofulu, nedostatke vitamina, skorbut i dijabetes. Alkoholna infuzija koristi se za dizenteriju, bol u mokraćnom sustavu. Tinktura zlatnih brkova, oraha, meda i vode uzima se kao lijek za bronhitis. Nezreli orašasti plodovi u tradicionalnoj medicini smatraju se moćnim sredstvom za parazite. Kikiriki džem pomaže kod upale bubrega i mioma.

Osim toga, vitamin E se tradicionalno smatra vitaminom plodnosti, a koristi se u sindromu iscrpljenosti jajnika, muškoj i ženskoj neplodnosti. Na primjer, mješavina ulja noćurka i farmaceutskog vitamina E smatra se učinkovitim (1 žlica ulja i 1 kapsula vitamina, uzeta tijekom mjeseca tri puta dnevno prije jela).

Univerzalni lijek je mast na bazi suncokretovog ulja, pčelinjeg voska i meda. Ova mast se savjetuje da se koristi izvana (za liječenje raznih lezija kože od mastopatije) i interno (u obliku tampona za prehladu, upale ušiju, bolesti reproduktivnih organa, kao i gutanja zbog zatvora i čira).

Vitamin E u znanstvenim istraživanjima

 • Nova studija identificirala je gene koji kontroliraju količinu vitamina E u zrnu kukuruza, što može potaknuti daljnje poboljšanje nutritivnih i nutritivnih svojstava proizvoda. Znanstvenici su proveli nekoliko vrsta analiza kako bi identificirali 14 gena koji sintetiziraju vitamin E. Nedavno je pronađeno šest gena koji kodiraju protein i odgovorni su za sintezu vitamina E. Uzgajivači rade na povećanju količine provitamina A u kukuruzu, dok povećavaju sastav vitamina E. Oni su biokemijski povezani, i tokohromanoli su neophodni za održivost sjemena. Sprečavaju potapanje ulja u sjemenke tijekom skladištenja, klijanja i ranih sadnica [20].
 • Vitamin E nije uzalud toliko popularan među bodybuilderima - on stvarno pomaže u održavanju snage mišića i zdravlja. Znanstvenici su napokon uspjeli shvatiti kako se to događa. Vitamin E se već dugo dokazao kao snažan antioksidans, a nedavno je proučavano da se bez njega plazma membrana (koja štiti stanicu od propuštanja sadržaja, te kontrolira protok i povrat tvari) ne može u potpunosti oporaviti. Budući da je vitamin E topljiv u masnoći, on se zapravo može ugraditi u membranu, štiteći stanicu od napada slobodnih radikala. Također pomaže u očuvanju fosfolipida, jedne od najvažnijih staničnih komponenti koja je odgovorna za popravak stanica nakon oštećenja. Primjerice, tijekom vježbanja, mitohondrije sagorijevaju mnogo više kisika nego inače, što dovodi do veće proizvodnje slobodnih radikala i oštećenja membrana. Vitamin E osigurava njihov potpuni oporavak, unatoč povećanoj oksidaciji, održavajući proces pod kontrolom [21].
 • Prema novoj studiji provedenoj na Sveučilištu Oregon, danio-rerio ribe s nedostatkom vitamina E proizvele su potomstvo s poremećajima u ponašanju i problemima u metabolizmu. Ovi su nalazi važni jer je neurološki razvoj zebrice sličan ljudskom neurološkom razvoju. Problem se može pogoršati kod žena u reproduktivnoj dobi koje izbjegavaju jesti hranu bogatu masnoćom i uljem, orašastim plodovima i sjemenkama koje spadaju u hranu s najvišom razinom vitamina E - antioksidans potreban za normalan embrionalni razvoj kralježnjaka. Embrioni s nedostatkom vitamina E imali su više sojeva i veću učestalost smrti, kao i promijenjeni status metilacije DNA već pet dana nakon oplodnje. Pet dana je vrijeme potrebno da oplođeno jaje postane plutajuća riba. Rezultati istraživanja upućuju na to da nedostatak vitamina E u zebricama daje dugotrajne poremećaje koji se ne eliminiraju čak ni uz pomoć naknadnih dodataka prehrani vitaminom E [22].
 • Novo otkriće znanstvenika dokazuje da jedenje salate s dodatkom biljne masti pomaže u asimilaciji osam korisnih tvari. Koristeći istu salatu, ali bez ulja, smanjujemo sposobnost tijela da apsorbira elemente u tragovima. Prema istraživanjima, neke vrste preljeva za salatu mogu vam pomoći apsorbirati više hranjivih tvari. Istraživači su identificirali povećanu apsorpciju nekoliko vitamina topljivih u mastima uz beta-karoten i tri druga karotenoida. Takav rezultat može umiriti one koji, čak i na dijeti, ne mogu odoljeti dodavanju kapi ulja u laganu salatu [23].
 • Prema preliminarnim podacima, antioksidativni dodaci vitamina E i selena, sami ili u kombinaciji, ne sprječavaju demenciju kod asimptomatskih starijih muškaraca. Međutim, takav zaključak ne može biti konačan zbog nedovoljnog proučavanja, uključivanja samo muškaraca u studiju, kratkog vremena izlaganja, različitih doza i metodoloških ograničenja koja se temelje na izvješćivanju o stvarnim incidentima [24].

Primjena u kozmetologiji

Zbog svojih vrijednih svojstava, vitamin E je često sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda. Kao dio toga naziva se "tokoferol" ("tokoferol") ili "tocotrienol" ("tocotrienol"). Ako nazivu prethodi prefiks "d" (npr. D-alfa-tokoferol), onda se vitamin dobiva iz prirodnih izvora; ako je prefiks "dl", tvar je sintetizirana u laboratoriju. Kozmetičari cijene vitamin E za takve karakteristike:

 • vitamin E je antioksidans i uništava slobodne radikale;
 • ima svojstva za zaštitu od sunca, naime, povećava učinkovitost djelovanja specijalnih krema na zaštitu od sunca, te ublažava stanje nakon opeklina od sunca;
 • Ima hidratantna svojstva - osobito alfa-tokoferol acetat, koji poboljšava prirodnu barijeru kože i smanjuje količinu izgubljene tekućine;
 • odličan konzervans koji štiti aktivne sastojke u kozmetici od oksidacije [25].

Tu je i veliki broj prirodnih recepata za kožu, kosu i nokte koji ih učinkovito hrane, obnavljaju i toniraju. Najjednostavniji način za njegu kože je trljanje različitih ulja u kožu, a za kosu, nanesite ulje preko cijele duljine kose najmanje jedan sat prije pranja jednom ili dva puta tjedno. Ako imate suhu ili tromu kožu, pokušajte koristiti mješavinu ružinog ulja i farmaceutskog vitamina E kako biste stimulirali proizvodnju kolagena. Još jedan recept protiv starenja uključuje kakao maslac, otopinu morske krkavine i tokoferol. Maska sa sokom od aloe vere i otopinom vitamina E, vitamina A i male količine hranjive kreme njeguje kožu. Piling univerzalni učinak će donijeti masku od bjelanjaka, žlicu meda i desetak kapljica vitamina E.

Suha, normalna i kombinirana koža transformirat će se iz mješavine pulpe banane, visokomasne kreme i nekoliko kapi otopine tokoferola. Ako želite dati vašoj koži dodatni ton, pomiješajte pulpu krastavca i nekoliko kapi uljane otopine vitamina E. Učinkovita maska ​​s vitaminom E protiv bora je maska ​​s ljekarničkim vitaminom E, pulpnom krumpirom i grančicama peršina. Acne će pomoći riješiti se maske koja se sastoji od 2 mililitra tokoferola, 3 žličice crvene gline i eteričnog ulja anisa. Za suhu kožu, pokušajte pomiješati 1 ampulu tokoferola i 3 žličice morske trave - ova maska ​​će hidratizirati i vratiti kožu.

Ako imate masnu kožu, upotrijebite masku koja sadrži 4 ml vitamina E, 1 drobljenu tabletu aktivnog ugljena i tri čajne žličice leće. Za izbljeđivanje kože koristi se i maska ​​od tkanine, koja sadrži ulje pšeničnih klica s dodatkom drugih eteričnih ulja - ruže, metvice, sandalovine, nerolija.

Vitamin E je snažan stimulans za rast trepavica: koristi ricinusovo ulje, ulje za čičak i ulje breskve, koje se nanose izravno na trepavice.

Za zdravlje i ljepotu kose neophodne su maske, koje uključuju vitamin E. Na primjer, hranjiva maska ​​s uljem jojobe i uljem čička. Za suhu kosu prikladna je maska ​​ulja od čičaka, badema i maslina, kao i uljna otopina vitamina E. Ako primijetite da je vaša kosa počela ispadati, pokušajte koristiti mješavinu soka od krumpira, aloe vera gela, meda i farmaceutskih vitamina E i O: Da bi vaša kosa sjala, možete pomiješati ulje maslaca i čičaka, uljnu otopinu vitamina E i jedan žumanjak. I naravno, ne smijemo zaboraviti na ulje pšeničnih klica - vitamina "bombu" za kosu. Za osvježavanje i sjaj kose miješajte bananinu pulpu, avokado, jogurt, uljanu otopinu vitamina E i ulje pšeničnih klica. Sve gore navedene maske treba nanijeti 20-40 minuta, zamotati kosu plastičnom vrećicom ili filmom, a zatim isprati šamponom.

Da bi nokti bili zdravi i lijepi, korisno je primijeniti sljedeće maske:

 • suncokretovo ili maslinovo ulje, nekoliko kapi joda i nekoliko kapi vitamina E - pomoći će kod cijepanja noktiju;
 • biljno ulje, uljna otopina vitamina E i malo crvene paprike - za ubrzavanje rasta noktiju;
 • ulje oraha, vitamin E i eterično ulje limuna - od lomljivih noktiju;
 • maslinovo ulje i otopina vitamina E - za omekšavanje zanoktica.

Upotreba u stoku

Sve životinje trebaju dovoljnu količinu vitamina E u tijelu da održe zdrav rast, razvoj i reprodukciju. Stres, fizički napori, infekcije i ozljede tkiva povećavaju potrebu za vitaminom.

Potrebno je osigurati njegov unos hranom - na sreću, ovaj vitamin je široko rasprostranjen u prirodi. Nedostatak vitamina E kod životinja očituje se u obliku bolesti, najčešće napadajućih tkiva, mišića i manifestira se kao apatija ili depresija [36].

Upotreba u proizvodnji usjeva

Prije nekoliko godina, istraživači na sveučilištima u Torontu i Michiganu otkrili su da su govorili o prednostima vitamina E za biljke. Kako se ispostavilo, dodavanje vitamina E gnojivu smanjuje osjetljivost biljaka na hladne temperature. Kao rezultat toga, to daje mogućnost za otvaranje novih, hladno otpornih sorti koje će donijeti najbolji prinos. Vrtlari koji žive u hladnijim podnebljima mogu eksperimentirati s primjenom vitamina E i promatrati kako to utječe na rast i trajnost biljaka [27].

Uporaba vitamina E u industriji

Vitamin E se široko koristi u kozmetičkoj industriji - vrlo je čest sastojak krema, ulja, masti, šampona, maski itd. Osim toga, koristi se u prehrambenoj industriji kao dodatak hrani E307. Ovaj dodatak je potpuno bezopasan i ima ista svojstva kao i prirodni vitamin [28].

Zanimljivosti

Vitamin E se nalazi u zaštitnom sloju zrna, tako da se njegova količina naglo smanjuje kada se slomi. Da bi se sačuvao vitamin E, ekstrakcija iz orašastih plodova i sjemenki mora se provoditi prirodno, na primjer hladnim prešanjem, a ne toplinskom ili kemijskom ekstrakcijom koja se koristi u prehrambenoj industriji.

Ako imate strijke od promjene tjelesne težine ili trudnoće, vitamin E može značajno pomoći pri njihovom smanjenju. Zahvaljujući snažnim antioksidantnim spojevima koji stimuliraju tijelo na stvaranje novih stanica kože, štiti kolagenska vlakna od oštećenja koja slobodni radikali mogu izazvati. Osim toga, vitamin E potiče elastičnost kože kako bi se spriječile nove strije [30, 31].

Kontraindikacije i upozorenja

Vitamin E je vitamin topljiv u mastima, ne propada kada je izložen dovoljno visokim temperaturama (do 150-170 ° C). Izložen ultraljubičastim zrakama i gubi aktivnost kada je zamrznut.

Znakovi nedostatka vitamina E

Pravi nedostatak vitamina E je vrlo rijedak. Očigledni simptomi kod zdravih ljudi koji su primili najmanje minimalnu količinu vitamina iz hrane nisu otkriveni.

Nedostatak vitamina E mogu iskusiti nedonoščad rođena s težinom manjom od 1,5 kg. Također, rizik od razvoja nedostatka vitamina je kod ljudi koji imaju problema s apsorpcijom masti u probavnom traktu. Simptomi nedostatka vitamina E uključuju perifernu neuropatiju, ataksiju, skeletnu miopatiju, retinopatiju i oslabljen imunološki odgovor. Simptom da vaše tijelo ne dobiva dovoljno vitamina E mogu biti i sljedeći simptomi:

 • poteškoće u hodanju i poteškoće u koordinaciji;
 • bol i slabost mišića;
 • poremećaji vida;
 • opća slabost;
 • smanjenje seksualne želje;
 • anemija.

Ako primijetite jedan od ovih simptoma, razmislite o posjetu liječniku. Samo iskusni stručnjak može odrediti prisutnost određene bolesti i propisati odgovarajući tretman. Nedostatak vitamina E u pravilu nastaje kao posljedica genetskih bolesti kao što su Crohnova bolest, ataksija, cistična fibroza i druge bolesti. Samo u ovom slučaju propisuju se velike doze dodataka vitamina E lijekova.

Mjere opreza

Za većinu zdravih ljudi, vitamin E je vrlo koristan - i kada se uzima oralno i kada se nanosi izravno na kožu. Većina ljudi nema nikakvih nuspojava prilikom uzimanja preporučene doze, ali kada se koriste visoke doze mogu se primijetiti nuspojave. Opasno je premašiti dozu ako bolujete od srčanih bolesti ili dijabetesa. U tom slučaju ne smijete prelaziti dozu od 400 međunarodnih jedinica (oko 0,2 grama) dnevno.

Neke studije pokazuju da uzimanje visokih doza vitamina E, koje se kreće od 300 do 800 IU dnevno, može povećati vjerojatnost hemoragičnog moždanog udara za 22%. Još jedna ozbiljna nuspojava konzumiranja previše vitamina E je povećan rizik od krvarenja.

Izbjegavajte uzimanje dodataka koji sadrže vitamin E ili bilo koje druge antioksidacijske vitamine neposredno prije i nakon angioplastike.

Dodaci koji su vrlo bogati vitaminom E mogu potencijalno dovesti do sljedećih zdravstvenih problema:

 • zatajenje srca kod osoba s dijabetesom;
 • pogoršanje krvarenja;
 • rizik od ponovne pojave raka prostate, vrata i glave;
 • povećano krvarenje tijekom i nakon operacije;
 • povećati vjerojatnost smrti od srčanog ili moždanog udara.

Jedna je studija pokazala da dodaci vitamina E mogu biti štetni i za žene koje su u ranoj fazi trudnoće. Visoke doze vitamina E mogu također ponekad dovesti do mučnine, proljeva, grčeva u želucu, umora, slabosti, glavobolje, zamagljenog vida, osipa, modrica i krvarenja.

Interakcija s drugim lijekovima

Budući da nadomjesci vitamina E mogu usporiti zgrušavanje krvi, treba ih uzimati s oprezom kod sličnih lijekova (aspirin, klopidogrel, ibuprofen i varfarin), tako da mogu značajno poboljšati taj učinak.

Lijekovi dizajnirani za snižavanje kolesterola također mogu djelovati u kombinaciji s vitaminom E. Nije poznato smanjuje li učinkovitost takvih lijekova samo uzimanje vitamina E, ali u kombinaciji s vitaminom C, beta-karotenom i selenom, taj se učinak vrlo često primjećuje [6, 7,29].

Prikupili smo najvažnije točke o vitaminu E na ovoj ilustraciji i bit će vam zahvalni ako dijelite sliku na društvenoj mreži ili blogu, s vezom na ovu stranicu:

 1. Top 24 bogate namirnice vitamina E koje biste trebali uključiti u svoju prehranu, izvor
 2. 20 namirnica koje su bogate vitaminom E, izvor
 3. Otkriće vitamina E, izvor
 4. Nacionalna baza podataka o hranjivim tvarima za standardne reference, izvor
 5. VITAMIN E // TOCOPHEROL. Preporuke za unos, izvor
 6. Vitamin E, izvor
 7. Kako identificirati i liječiti izvor nedostatka vitamina E
 8. Vitamin E, izvor
 9. Vitamin E, fizikalna i kemijska svojstva
 10. Vitamin E, izvor
 11. Što je najbolje vrijeme za uzimanje vitamina E? izvor
 12. Vitamin E: Funkcija i metabolizam, izvor
 13. Interakcije vitamina i minerala: izvor bitnih hranjivih tvari
 14. Interakcije vitamina E s drugim hranjivim tvarima, izvor
 15. 7 Super-pogonska uparivanja hrane, izvor
 16. 5 Savjeti za kombinaciju hrane za maksimalnu apsorpciju hranjivih tvari, izvor
 17. Vitamin E. Upotreba. Doziranje, izvor
 18. Nikolaj Danikov. Veliki kućni medicinski priručnik. str
 19. G. Lavrenova, V. Onipko. Tisuću zlatnih recepata tradicionalne medicine. 141
 20. Otkriće vitamina E u kukuruzu može dovesti do hranjivijeg usjeva, izvora
 21. Kako vitamin E održava zdrave mišiće, izvor
 22. Embriti s nedostatkom vitamina E kognitivno su narušeni čak i nakon poboljšanja prehrane, navodi izvor
 23. Žlicu ulja
 24. Vitamin E, dodaci selena nisu spriječili demenciju, izvor
 25. VITAMIN E U KOZMETICI, izvor
 26. DSM u prehrani životinja Zdravlje, izvor
 27. Kakve vrste vitamina trebaju biljke ?, izvor
 28. E307 - alfa-tokoferol, vitamin E, izvor
 29. Vitamin E pogodnosti, hrana Izvor nuspojava
 30. Zašto je vitamin E važan za vaše zdravlje?
 31. 12 Apsolutno činjenice koje utječu na vitamin E, izvor

Zabranjeno je korištenje bilo kojeg materijala bez našeg prethodnog pisanog pristanka.

Administracija nije odgovorna za pokušaj upotrebe bilo kojeg recepta, savjeta ili prehrane i ne jamči da će vam navedene informacije pomoći ili naškoditi osobno. Budite oprezni i uvijek konzultirajte odgovarajućeg liječnika!